Beklenti, dinci faşist iktidarın başının Bağdat seferinden sonra saldırının başlayacağı idi. Hayır, beklemediler! ...

 Yaşlı dünyamız her geçen gün giderek büyük gelişmelere sahne olmaya devam ediyor. Sermaye sınıfına karşı proletaryanın savaşımı giderek derinleşiyor. Ekonomik ve politik kriz sadece yaşadığımız topraklardaki egemenleri değil, dünya genelindeki birbirine binlerce zincirle bağlı bulunan sermaye sahiplerini bunalıma sokmuş durumda.

Sınıf savaşı en acımasız savaşlardan olduğu için taraflardan birinin sırtı yere gelmedikçe diğerine rahat yok. İşte küresel emperyalist-kapitalist sistemin egemenleri bu sınıf bilinciyle hareket ederek kapitalist sistemin sıçramalı çöküşünü engelleyebilmek için proletaryanın devrimci savaşına karşı bin bir yolla karşı koyuyor. 90’ların ortasında başlayıp Asya’dan Amerika kıtasına, oradan Avrupa’ya ve Türkiye’ye kadar yayılan krizle birlikte güçlenen küresel isyan dalgası Seattle’dan başlatarak dünya geneline yayıldı.

Avrupa ve ABD emperyalizmi halkları kanla boğacakları bir savaşa girişirken, emekçi sınıflar ve ayaklanmaların en büyük dinamiklerinden gençlik sokaklara aktılar.

Emperyalistlerin tam ilhak politikaları bağımlı hale getirdiği ülke ekonomilerini denetim altına aldığı gibi, o ülkelerin tarımını, sanayisini, ticaretini de yıkıma uğrattı.

Yüz binlerce genç insan yabancı kapitalistlerin fabrikalarında çok ucuz ücretlere, ağır koşullarda çalışmaya mahkum edildi. Üniversiteler büyük tekellerin nitelikli eleman yetiştirme yerleri olsun diye tamamen sermayeye peşkeş çekildi.

İşsiz kalan yüz binlerce gencin hayattan kovulduğu, üniversite mezunu milyonlarca öğrencinin geleceksizlik pençesine bırakıldığı bir ortamda işçi, işsiz, öğrenci gençlik sokaklara aktı.

2011 yılında dünyamızın emperyalist merkezleri eylemlerle sarsılıyordu. Gencecik insanlar %1’e karşı %99’un sesini sokaklarda haykırıyordu. Occupy yani “İşgal et” adıyla ortaya çıkan bu harekete, dinci-gericiliğin baskıcı ortamında büyümek zorunda kalan Mısır, Tunus gibi bağımlı kapitalist ülkelerdeki Arap halkının ayaklanmaları ekleniyordu. Bu eylemlere işçi sınıfının yanında katılan öğrenci gençler, genç kadınlar sokakları İslami gericiliğe ve kapitalist sömürüye karşı dolduruyordu.

Türkiye ve K. Kürdistan’da ise uzun yılların baskı ve katliamlarına, hayattan kovulmaya, açlığa, sömürüye, doğanın talanına karşı milyonlar ayaktaydı. Gezi ayaklanmasına katılan milyonların ana gövdesini liseli, üniversiteli gençler, genç kadınlar ve genç işsizler oluşturuyordu. Bir halk devriminin provasını andıran bu ayaklanmada özgürlük ve yeni bir dünya isteyen gençliğin devrimci eylemi bozkırı saran bir ateş gibi hızla yayıldı.

Toplumun en dinamik ve savaşçı kesimlerinden birinin geleceksizliğe mahkum edilmiş öğrenci gençlik ve genç işçilerin olduğunu bir kez daha gördük. Bugün hala devrimci gençliğin militan eyleminin 6-8 Ekim’de, kent savaşlarında ne kadar etkin bir güç olduğunu görebildik.

Gençliğin devrimci dinamiğini bugün Fransa’da, genç kadınların eylemlere öncülük ettiği Sudan’da da görmek mümkün. Emperyalist-kapitalist sistemin girmiş olduğu bu sıçramalı çöküş ve sosyalizmin sıçramalı yükselişi evresinde küresel çaptaki tüm hareketlerde gençlik en önde yürüyor.

Yeni evrenin devrimlerinin perdesinin aralandığı, dünyamızın her an büyük gelişmelere gebe olduğu bu süreçte ne yapmalı sorusunu kendimize tekrar tekrar sormalıyız. Gençliğin devrimci öncülüğünü kazanmak istiyorsak yeni evrenin devrimci kitle hareketlerini doğru kavramak, kuşağımızın alışkanlıklarına ve anlayışına göre örgütlenme biçimlerini, etkili teknoloji kullanımını geliştirmek zorundayız.

Gezi tartışmalarında gençliğin devrimci güçlerinin doğru dersleri çıkarması, sadece bu deneyime bir mazi olarak değil, buradan eksiklikleri doğru tespit ederek önümüzdeki devrimci görevlergereklidir. Eksikliklerimizi doğru tespit edip hızla gidermeyi başarabilmeliyiz.

Küresel çapta gelişen kitle hareketlerini incelemek dersler çıkararak, gençliğin önüne devrimci hedefleri nasıl daha etkili ve canlı koyabileceğimizin yollarını bulmamız gerekiyor.

K.Taylan Kızıldağ

Çorlu'da 25 kişinin can verdiği tren kazası davasında karar çıktı. Dönemin TCDD Bölge Müdürü Nihat Aslan'a 15 yıl, Levent Meriçli'ye taksirle ölüme sebebiyetten 9 yıl 2 ay, Mümin ...

Beş yıl önce İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komitesi toplantılarının birinde serbest kürsüye çıkan bir işçi, “İlk defa buradayım, bu taraftayım. Yıllardır işçiyim, send...

1 Mayıs yaklaşırken sendikaların 1 Mayıs çalışmaları ve çağrıları da yoğun bir biçimde devam ediyor. ...

  Özel Evrim Okulları'nda öğretmenlik yaparken sendikal nedenle işten çıkarılan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali'nin açtığı işe iade davası İstanb...

“İnsanlık onuru için Ermeni Soykırımı ile yüzleşelim, faşizmle hesaplaşalım” diyen HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan 1915 yılının Ermeni halkımıza karşı soykırımının başla...

İHD İstanbul Şubesi, "Ermeni soykırımı tanı, af dile, tazmin et" diyerek Ermeni soykırımının 109. yılında bir basın toplantısı düzenledi. ...

Çıraklık okulları diye bildiğimiz ama çocuk işçiliğinin yasallaştırılmasından başka bir şey olmayan Mesleki Eğitim Merkezi / MESEM adlı proje 2022 yılında MEB tarafından başlat...

HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan günü bir açıklama yayınlayarak Kürdistan’a ve Kürt halkına yönelik saldırıları protesto etti. ...

Davul zurna çalarak ilan ettiler işgal saldırısının gelişini. Bilinen, görülen bir olguydu bu. Hakan Fidan, İbrahim Kalın mekik dokuyup durdular bölgede. Daha seçimlerden önce cümle c...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih