< Bayram Namaz (Baran Serhat) İstanbul’da Anıldı

Buna bir politik müflisin ayakta kalma çırpınışı da denebilir. Yerel seçimlerde uğradıkları politik hezimetten, uğradıkları derin hayal kırıklığından sıyrılmanın yolu olarak, TİP, “yeni bir hikaye” yazmaya hazırlandığını ilan etti. ...

Rojava'da 23 Mart sabahı ölümsüzleşen MLKP savaşçısı Bayram Namaz (Baran Serhat) HDP İstanbul İl Örgütü'nde anılarak taziyeler kabul edildi.

İSTANBUL - 23 Mart sabahı Serekaniye kentinde TSK ve işbirlikçi çeteler tarafından gerçekleştirilen saldırıda ölümsüzleşen MLKP Rojava Temsilcisi Bayram Namaz (Baran Serhat) için bugün anma yapılarak taziyeler kabul edildi.

Anmanın yapıldığı salona Bayram Namaz ve Rojava şehitlerinin resimlerinin yer aldığı "Baran Serhat (Bayram Namaz) ölümsüzdür" yazılı pankart asıldı. Bir masaya da karanfiller arasına mumlarla parti amblemi yapıldı.

Anmaya Anadolu YAKAY-DER, Alınteri, Devrimci Öğrenci Birliği, Devrimci Parti, ESP, HDK, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, HDP, Kaldıraç, Komün Dergisi, Mücadele Birliği, SGDF, Partizan, Suruç Aileleri İnisiyatifi, SYKP, ölümsüzleşen savaşçıların yakınları, tutsak yakınları katıldı. Rojava’da yaşamını yitiren İsmet Şeker'in ailesi ve Gebze Hapishanesi'nde açlık grevinde olan Gülizar Erman ise mesajlarını göndererek Bayram Namaz’ı selamladı.

Anma, Bayram Namaz şahsında Rojava devrimini savundukları sırada ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu ile başladı. Kavga dostları ve yoldaşları Namaz ve tüm Rojava’da ölümsüzleşen devrim savaşçıları için "Biz kazanacağız" şiiri okudu. Konuşmalar arasında Bayram Namaz’ın yaşamını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

 

Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu adına yapılan konuşmada, Bayram Namaz'ın Türkiye ve Kürdistan devriminin, bölgesel devrimin önder kadrolarından biri olduğu belirtildi. Coşkulu, inaçlı, bilinç ve iradesi güçlü, aydın ve sevgisi derin bir insan olduğu ifade edilerek, “Dokunduğu herkeste izler bıraktı” denildi.

 

Namaz'ın 20 Şubat 1970'de Ağrı Patnos'da yaşama merhaba dediği ve tüm yaşamını devrim mücadelesine adadığını aktaran ÖTSP temsilcisi, "Zora dayalı devrim fikrinin kararlı savunucusu, ser verip sır vermeme geleneğinin boyuneğmez uygulayıcısı, birlik devriminin coşkulu inşacısı oldu. Girdiği her işkenceli sorgudan başı dik ve çelikleşerek çıktı” diyerek anlattı.

"Bir çok yönetici görev aldı ve aldığı her görevi militanlık, disiplin, emekçilik ve adanmışlıkla yürüttü. Parti tarzını politik, örgütsel ve ideolojik derinliğiyle kavrayan, uygulayan ve üreten bir kadro olarak önderleşti” diyen temsilci Namazı’ı Kuzey Kürdistan'ın Kawa'sı, Rojava'nın Baran'ı olarak andı sınırsızca emek harcadığını ve ğngeller karşısında kararlılığı bir an bile eksiltmediğini belirtti.

 

Uçurumda Açan Çiçekti”

ÖTSP temsilcisi, Namaz’ın enternasyonal birliklerin kurulmasından birleşik cephenin inşasına, toplumsal inşadan savaş birliklerinin hazırlanması ve yönetimine kadar hemen her alanda rol oynadığını Rojava’da ve Şengal’de savaşçılar arasında yer aldığını belirtti.

ESP temsilcisi ise Bayram Namaz’ı "Çok onulmaz, sarılmaz, boşluğu doldurulmaz bir acıyı paylaşmaktıklarını, ama aynı zamanda çok köklü bir devrimci mirası hep birlikte göğüslemekten onur duyacağımız bir devrimci pratiği selamlamak için de buradayız. Üzgünüz ama umutlu ve onurluyuz” dedi. Bayram Namaz’ın yaşamını anlatan ESP temsilcisi inşaatlarda çalıştığını ve her alanda görev aldığını belritti. Namaz’ın kendisini uçurumda açan çiçek olarak tanımladığını akaran temsilci Kobanê'den, Minbic'ten, Rakka'ya bir çok özgürlük hamlesinde yer alan Namaz’ın mücadelesinden birleşik devrim ve yeni yaşama dair güçlü sonuçlar çıkardıklarını belirtti.

ESP temsilcisi sözlerini "Bugün Baran Serhat'ı, Ebu Leylaların, Nubar Ozanyanların, Ulaş Bayraktaroğlu, Kenan Aktaşların yanına, onlarla birlikte dinlenmeye gönderiyoruz. Birleşik devrimin sarsılmaz kaleleri gibi adları aklımızda mıh gibi duran yoldaşlarımızın ardından elbette acılı ama bir o kadar da onurluyuz. Onların adlarını asla eskimeyecek, asla silinmeyecek mavi bir deftere yazacağız, onları verdiğmizi söz de kavgalarını bayrağımız yapmak olacaktır” diyerek sonlandırdı.

 

Emperyalizme Karşı Birleşik Devrimi Yarattılar”

HDP adına yapılan konuşmada, yaşamını yitiren her devrimcinin geride kalanlara da önemli görev ve sorumluluklar yüklediği ifade edildi.

"Rojava devrimi sadece bir bölge değil, bir dünya devrimidir. Zeki Şengali ve Baran Dersim'e yönelik suikastler yönelimin asıl olarak Rojava devrimine olduğunu ortaya koymaktadır. Bu devrim gözbebeğimizdir, korunması, kollanması ve büyütülmesi gereken bir devrimdir. Böylesi zorlu dönemlerde faşizme, emperyalizme karşı güç birliğini başarabilmiş, birlik devrimini yaratanların yoldaşları olarak, buraya bunu taşıyamamış olmamızı tartışmamız gerekiyor. Bizler faşizmin ürettiği mağduriyetler üzerinden mücadele edenler değil, hem devrimin savunuculuğu, hem de devrimin inşası konusunda görevimizi yerine getirmeliyiz” denildi.

 

Rojava’daki Büyük Zaferin Bu Topraklara Taşınması Gerekiyor”

Devrimci Parti adına yapılan konuşmada Türkiye'de zor bir süreç yaşandığını ve bu nedenle elde edilen küçük zaferlerin bile önemli olduğu belirtilerek Rojava'da ise halkların büyük bir zaferinin yaşandığı ifade edildi. Bu büyük zaferlerin, bu topraklara taşınması gerektiğinini belirten temsilci “Baranın bayrağını omuzlamak, tekrar tekrar ölümsüz kılmaktır. Onu ölümsüz kılan politik fikridir. Politik ve pratik fikrinin devamlılığı için her şeyi yapacağız, bunun sözünü veriyoruz. Bu noktadar Ulaşlaşacağız, Nubaryanlaşacağız."

 

Rojava, Kobanê Sürecinde Yarattığımız Birliği Yaratmamızı Dayatıyor”

HDP adına yapılan konuşmada ise "Kavgaları kavgamızdır" denilerek, Rojava'da IŞİD çetelerinin son sığınaklarının ortadan kaldırıldığı ve zaferin inşa edildiği bir süreçte yaşanan bu saldırın aslında savaşın bitmediğini Türkiye ve Kürdistan mücadelelerinin içi içe geçtiğini göstermekte olduğu ifade edildi. "Rojava'da sürdürülen özgrülük mücadelesi aynı zamanda Türkiye ve Kürdistan'da özgürlüğün ne kadar yakın ve mücadelenin ne kadar ateşli ve güçlü olduğnu gösterdi" denilen açıklamada “Rojava, Kobanê sürecinde yarattığımız birliği yaratmamızı dayatıyor. Rojava'daki cephelerde omuz omuza olanların buradaki yoldaşları olarak, mücadeleyi büyütmek, özgürlüğü getirmek, devrim ve sosyalizm için omuz omuza olmak zorundayız. Bunu yapamazsak başımız eğik olacak. Yan yana geleceğiz ve sizin sağladığınız zaferi burada da sağlayacağız”

 

Ölümsüzleşenlerin İdeallerini Zafere Taşıma Sorumluluğumuz Var”

Mücadele Birliği adına yapılan konuşmada, bu toprakların mücadele birliğinin değişik çeşitlerine tanık olduğu belirtildi. Denizler’in Mahir’lerin dayanışması, 96 Ölüm oruçlarında yaşanan siper yoldaşlığı ve bugün Rojava’da gösterilen enternasyonal dayanışmanın çok önemli tarihsel örnekler

olduğuun ifade eden Mücadele Birliği temsilcisi “Ölümsüzleşenlerimiz bizlere büyük sorumluluklar bırakarak gidiyorlar. Onlar idealleri için mücadeleye girdi ve ölümsüzleşti. Bize de bu idealleri zafere taşıma sorumluluğunu bıraktı. Bunun bilinci ile hareket etmek, sorumluluğu ile davranmak zorundayız" dedi.

 

Geçici Çözümler İçin Değil Devrimci İktidar İçin Mücadele Etmeliyiz”

Devrimci Öğrenci Birliği adına yapılan konuşmada ise yoldaşların kaybedildiği bir anda bir arada olmanın bir yandan çok acı verici diğer yandan ise büyük bir onurun paylaşıldığını, çünkü devrimcilerin, komünistlerin insanlığın en ileri, en mükemmel unsurları olduklarını bir kez daha gösterdiği ifade edildi. Böyle anlarda değil de devrimci yoldaşlarla işçi ve emekçilerle devrim meydanlarında olabilmeyi istediklerini ama kayıpların aynı zamanda bunu gerçekleştirme azmini de verdiğini belirten temsilci, “Ne yazık ki, devrime yürürken de bu büyük kayıplar verilmeden Emreleri, Gökhanları, Kenanları, Bayramları kaybetmeden de zafere ulaşılamıyor” dedi.

İşçi ve öğrenci gençliğin devrimlerin zafere ulaşmasında önemli unsurlar olduklarını tarihe ve insanlığa karşı büyük bir sorumlulukları olduğunu ifade eden temsilci, “Bu coğrafyada hakların büyük mücadeleler ve bedellerle bugünlere ulaştı. Fakat tarihin öyle bir dönüm noktasındayız ki, ya zafere yürüyeceğiz ya da devrimimiz çürüyerek yok olacak. Faşizmin en acımasız en alçakça yöntemlerle en iyilerimizi aramıza aldığı, kadınları, gençleri katlettiği, bu katliamlarla toplumu çürütmeye yok etmeye çalıştığı bir süreç yaşıyoruz. Gençlik olarak buradan bu mücadeleyi daha da büyüteceğimizin sözünü veriyorum. Hepimiz, Denizlerden, Mahirlerden, İbolardan, Kenanlardan, Bayramlardan biliyoruz gençlik her zaman bu mücadeledeyi önemli ölçüde omuzlamıştır. Meydanlarda ‘Yoldaşlara sözümüz devrim olacak’ diye haykırdık ve artık bunun hakkını vermemiz gerekiyor. Mesele geçiçi çözümler değil, AKP ya da faşizmi geriletmek değil, ayaklanmayı örmek devrimci iktidar mücadelesini, halkların birleşik mücadelesini bu coğrafyada en güçlü en militan şekilde örgütleyerek kazanmamız gerekiyor. Rojava devrimi Kuzey Kürdistan birleşik devrimi iç içe geçmiştir. Sermaye bunu çok iyi biliyor. O yüzden de yoldaşlarımızdan en iyi olanlarımızı aramızdan almaya çalışıyorlar. Gençlik olarak kendi içimizden yeni Kenanları, Emreleri, Ulaşları, Bayramları, yeni Eylem Ataş’ları yaratacağız. Ve bu mücadele gerçekten de zafere ulaşacak yeter ki, inanalım, devrimin güncel ve gerçekleşebilir olduğunu bilelim. Ya kazanacağız, ya kazanacağız!” dedi.

 

 

Devrimi Başarmak Bizim de Boynumuzun Borcu”

Partizan temsilcisi, "Rojava'da devrim başlarken, başarılırken ve sürdürülürken ağır bedeller ödedik. Bunlardan biri de Baran Serhat oldu. Devrimin bağrında büyüdü, önderi oldu. Birleşik devrimi başlatmak zor, başarmak zor ama asıl zorluk onun sürürebilmek, büyütebilmek Baran Serhat'a, Zülküf Gezen'e ve diğer şehitlere sözümüz olsun; onlar devrimi başlattı, başarmak bizim boynumuzun borcu olsun” dedi.

 

Bayram Bizim İşaret Fişeğimiz Oldu”

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu temsilcisi, Namaz'a yapılan saldırının ikinci Suruç katliamı olduğunu söyledi. SGDF temsilcisi, Namaz’ın zaferler kuşağının temsilcisi, devrimci önderi ve bunu Rojava devrimi ile buluşturan, devrimin politik ve askeri önderliğini üstlenen bir devrimci olduğunu belirterek “Bayram yoldaş, bizim işaret fişeğimiz olmuştur” dedi.

Namaz'ın özveri ve kararlı devrimciliği ile tüm gençlere örnek olduğunu belirten temsilci "O bize, birleşik devrimin nerede olduğunu, bunu nasıl büyüteceğimizi, kararlı devrimciliği öğretti. Birleşik devrimi büyütme görevini bize bıraktı. O'na sözümüz devrim olacak. Zaferler kuşağının inanç ve iradesini Rojava'da ve tüm devrim topraklarında büyüteceğiz. Zaferle taçlandıracağız" dedi.

 

İyi Bir Örgütçe Ve Sorun Çözücüydü”

Kurum temsilcilerinin konuşmalarının ardından Bayram Namaz’ı yakından tanıyan ve onunla aynı alanlarda çalışmış olanlar söz alarak yoldaşlarını anlattı.

Bir yoldaşı Namaz ile yayında görev aldığı süreçte tanıştığını ve pek çok görevi de birlikte yaptıkların belirtti. Namaz’ın iyi bir örgütçe, ve sorun çözücü olduğunu, gittiği yeri değiştirdiğini ve yen bir enerji kattığını ifade eden yoldaşı “kBir yerde hareketililik, yeni bir enerji dinamik bir çalışma varsa oraya gitmeden Bayarm’ın orada olduğunu anlardınız. Önderliğini de çözüm gücü üzerine inşa etmişti. Rojava'da nasıl bir önderlik inşa ettiyse, çözüm gücü olduysa, günlük yaşamını da böyle örgütledi. Kendi tarihini kendisi yarattı” diyerek aktardı.

Anma yoldaşlarının kısa anlatımlarıyla sona erdi.

 

Filistinli sendikalar, tüm emek örgütlerini, “1 Mayıs'ta Filistin'in Kurtuluşuyla Dayanışma İçin” bu çağrıyı imzalamaya ve 2024 1 Mayısını “Filistin Direniş İşçileri Günü...

17 Nisan günü sabaha karşı saat 04.00'te, ABD’de yüzlerce Colombia Üniversitesi öğrencisi kampüsün ana bahçesinde bir "Gazze Dayanışma Kampı" kurdu. Öğrenciler, Üniversite İsrail...

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklardan “güvenlik”, “istihbarat” ve “gizli ajan” kelimelerini resimle ya da mektupl...

Günümüzde dünyanın herhangi bir köşesinde yaşanan önemli bir olay hem hızla duyulmakta hem de başka coğrafyalar üzerindeki etkileri hızla açığa çıkmakta. Dolayısıyla da emekçi ...

Mücadeleci 10 Sendika bir araya gelerek 1 Mayıs'ta Taksim'de buluşma çağrısında bulundu. Yıllardır işçi ve emekçilere yasaklanan Taksim Meydanı'nı için "Geri alacağız, Taksim bizimd...

“Öldürmenin pek çok yolu vardır. Karnına bıçak saplamak, ekmeğini elinden almak, hastalığını iyileştirmemek, kötü koşullarda yaşatmak, ölesiye çalıştırmak, intihara sürükle...

Yeni tanıştığımız, belediyeye bağlı bir taşeron şirkette çalışan işçi anlatıyor, “İki üniversite bitirdim, 26 bine çalışıyorum. Yol-yemek çıkarsan asgari ücret işte. Bu ...

  17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde Antep'te bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitiren Dr. Ersin Arslan ve şiddet nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri a...

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Açlığın, sömürünün, geleceksizliğin giderek arttığı bugünlerde milyonlar işçi, emekçi her g...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih