< Ataşehir Belediyesi İşçileri Oturma Eyleminde

Yerel seçimler sonrası Türkiye ve Kürdistan halklarını neler bekliyor? Şimdi yanıtı en çok aranan soru, yerel seçim sonuçları ne olacak değil, seçimler sonrası iki ülkenin işçi ve emekçi sınıflarını neler beklediğidir. ...

Ataşehir Belediyesi'nde Büro Destek Biriminde çalışan  Melike Şahin ve Güvenlik Biriminde çalışan  Ali Şan İpşiroğlu'nun hiç bir gerekçe göstermeden işten çıkarılması nedeniyle DİSK Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Ataşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. İşten atılan Şahin ve İpşiroğlu bugün itibariyle belediye önünde oturma eylemine başladı.

İSTANBUL - Ataşehir Belediyesi'nde DİSK Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Temsilcisi ve Destek Birimi'nde çalışan Melike Şahin ile DİSK Özel Güvenlik İşçileri Sendikası Temsilcisi ve Ataşehir Belediyesi Güvenlik Birimi'nde çalışan Ali Şan İpşiroğlu'nu gerekçe göstermeksizin işten atıldı.

DİSK Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyeleri işten atmaları protesto etmek ve işçilerin işe iadesi talebiyle Ataşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Eyleme Maltepe Belediyesi'nde örgütlü Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube yönetici ve üyeleri, Maltepe Belediyesi'nde işten atılan ve direnişinin 3. gününde olan Alkan Okuducu, Dev Yapı İş, Güvenlik Sen üyeleri, Kadıköy, Kartal Maltepe Belediyesi işçileri, DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı katılarak destek verdi.

 

"Ataşehir Belediyesi Bizim İş Yerimiz, Arkadaşlarımız Buradan Atıldı"

Basın açıklaması öncesinde polisin "Valilik tarafından basın açıklaması, etkinlik yapılacak yerlerin belirlenmiş olduğu,  Belediye binasının özel mülk olduğu gerekçesiyle önünde eylem yapılamayacağını" söyleyerek  belediyenin dışında bir alana yönlendirmek istemesi üzerine uzun bir tartışma yaşandı.

"Ataşehir Belediyesi bizim iş yerimiz, arkadaşlarımız da burada çalışırken atıldı. Biz açıklamamızı burada yaparız" diyen işçiler "İşlerine Son Verilen İşçi Arkadaşlarımız Bir An Önce İşlerine Geri Alınsın" yazılı pankartı Belediye binası önünde açtılar ve alkışlarla eylemi başlattılar.

Eylem sırasında sık sık "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Baskılar Bizi Yıldıramaz" "Sendika Haktır Engellemez", "İnadına Sendika İnadına DİSK", "Direnen İşçiler Yenilmezler", "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz" sloganları attılar.

Açıklamayı yapan Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Arıkan,  Genel İş Sendikası olarak, Ataşehir Belediyesi dışında kartal ve Kadıköy Belediyesi'nde örgütlü olan üye sayısı 6500'e yaklaşan kocaman bir aile olduklarını, yaşadıkkarı dertler ve problemlerin de  ortak olduğunu belirterek "Aynı dertlerle uğraşıyoruz mücadelemiz ve emek eksenli kavgamızda birlik ve bütünlük içerisinde olacaktır" dedi.

"İşçiler Problemsiz Çalışma Ortamına Kavuşamıyor"

Sendika olarak ısrarla diyalog, diplomasi ve iş barışı için çabaladıklarınu fakat Ataşehir Belediyesi'nden hassasiyeti göremediklerini aktaran Arıkan, Belediyelerde işçilerin problemsiz bir çalışma ortamına kavuşamadıklarını söyledi.

Ataşehir belediye yönetiminin 4 Ekim Cuma günü,  biri sendikanın Destek Hizmetleri Müdürlüğü temsilcisi Melike Şahin ile Güvenlik Sen üyesi Güvenlik Baştemsilcisi Alişan İpşiroğlu'nun iş akitlerinin feshedildiğini belirten Arıkan, "Peki bu işte temsilci arkadaşlarımızın ne suçu var da böyle bir yola gidildi?" diye sordu.

 

"İşlerini İyi Yaptıkları İçin İşten Atıldılar"

İşten atılan iki işçinin ortak özelliğinin işlerini iyi yapmaları ve temsil ettikleri arkadaşlarının haklarını savunmak için cesur bir şekilde her türlü çabayı göstermeleri ve sınıf mücadelesi gereği başı dik durmaları olduğunu söyleyen Arıkan,  "Ataşehir Belediye Başkanı ve yönetimi burada örgütlü bir sendikanın olduğunu ve toplu sözleşmenin varlığını görmezden geldiğini belirtti.

 

"Kanun Tanımaz Tutumdan Vazgeçin İşçileri Geri Alın"

Bu kanun ve kural tanımaz ve keyfi tutumu kabul etmediklerini arkadaşlarının bir an önce işini iade edilmesini talep eden Arıka, "Aksi takdirde söyleyeceklerimiz tehdit değil yaşanacak gerçeklerdir Bugün itibarı ile temsilci arkadaşlarımızın işe iadeleri gerçekleşmezse basın açıklamamızdan sonra oturma eylemine başlayacağız" dedi.

"Ataşehir Belediyesi'ndeki Haksızlık Adaletsizlik de Son Bulmalı"

DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı da sosyal demokrat olduğunu iddia eden, haktan, hukuktan bahseden CHP'nin yönetiminde yer aldığı bir belediyede işten atmanın kabul edilemeyeceğini belirtti.

Kılıçdaroğlu'nun Adalet Yürüyüşü ve Soma Maden işçileri için söylediklerini hatırlatan Saygılı, "Burada da açıkça bir haksızlık var, hukuksuzluk var. Bu yanlış tutumdan bir an önce dönülmelidir. Yapılan yanlıştan dönmek de bir erdemdir. Hukuksuzca işten atılan iki işçi arkadaşımız bir an önce işlerine geri döndürülmelidir" dedi.

Basın açıklamasının ardından pankart yere serilerek "Zafer Direnen Emekçinin Olacak", "İşçiler Birleşin Direnişe Ses Verin", "Atılan İşçiler Geri Alınsın" sloganları ve alkışlarla işten atılan Melike Şahin ve Ali Şan İpşiroğlu Ataşehir Belediyesi önünde oturma eylemine başladı.

 

"Eyleme Katılmak İsteyenlere İşten Atma Tehdidi"

Oturma eylemine başlayan Ali Şan İpşiroğlu, basın açıklamasına Ataşehir Belediyesi yönetiminin, izinleri durdurduğu, vermediği, işçileri işten çıkarmakla tehdit ettiğini ve eyleme katılmak isteyen pek çok arkadaşlarının bu nedenle gelemediğini belirterek, "Ataşehir Belediyesi yönetimi 'Üç-beş kişi toplanır, bağırır çağırır, giderler diye bekliyor. Ama ben 2 bin 500 arkadaşımın da yüreğinin burada olduğunu biliyorum ve onları selamlıyorum" dedi.

"Suçumu İtiraf Ediyorum, Haklarımızı Talep Ettim"

İpşiroğlu "Ben bir güvenlik görevlisi olarak bütün suçlarımı burada arkadaşlarım ve kamuoyuna itiraf ediyorum; ödenmeyen haklarımızın ödenmesini, çalışma şartlarımızın düzeltilmesini istedim" diyerek Ataşehir Belediyesi işçilerinin taleplerini şöyle sıraladı.

 

"Ücretlerimiz Eksik Ödeniyor"

1) 2018  yılı Nisan ayında bir günlük ücretimizi eksik yatırıldı. Ki ödemesi yeni yapıldı.

2) 2018 yılı Nisan ayında yemek ücretlerimiz 104 lira eksik yatırıldı. Ve halen yatırılacak.

3) Fazla mesailerimizi eksik yatırıyorılıyor. 12 saat çalışan arkadaşlarımızın ücretleri 8 saat üzerinden yatırılıyor, düzeltmesini istedik. Daha bu ay düzeltildi.

4)  Bayramlara ait mesaileri eksik yatırılıyor dedik. Halen eksik yatırılıyor.

 

"Tuvalet Kağıdına Oda Ayıranlar Bize Giyinme Yeri Bulamıyor"

5) Çalışma şartlarımızın insani olmadığını, düzeltilmesi gerektiğini söyledik. En tepedekiyle bizim çalışma koşullarımız aynı olmalı.

6) Neşet Ertaş Kültür Merkezi'nde giyinme alanımız yok. Eksi ikinci katta merdiven altında giyiniyoruz. Burada kadın arkadaşlarımız da var. Bir çözüm bulunsun dedik. Hala çözüm bulunacak. Sanat Merkezi'nde tuvalet kağıdına oda ayıranlar bize giyinme yeri bulamıyorlar.

 

"Baz İstasyonu Altında, Lağım Deresi Kenarındayız"

7) Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde erkek arkadaşlarımız kalorifer dairesinde giyinmek zorunda kalıyor.

8) Temizlik birimlerinde 'İt bağlasan durmaz' denilecek yerde baz istasyonu altında lağım deresi yanında güvenlik potası olamaz. Başka bir yer sağlanmalı.

 

"Son Nefesime Kadar Örgütlenme Yapacağım"

Bunları dile getirdiklerini disiplin suçu işlemiş sayıldıklarını söyleyen İpşiroğlu, " "Beni bunun için işten arıyorsanız atın. Ben gereken mücadeleyi vereceğim. Geldiğimde de şimdi de ben bunları söylemeye, taleplerimiz için dilekçeler vermeye devam edeceğim. Sendikal örgütlenmeye de son nefesime kadar devam edeceğim" dedi.

 

"Biz Bu Suçu İşlemeye Devam Edeceğiz"

Dört yıldır Ataşehir Belediyesi'nde Destek Biriminde çalışan Melike Şahin ise 2018 yılında KHK uygulaması nedeniyle işten çıkarılan işçilerden olduğunu aktardı. Genel İş Sendikası'nın örgütlenme faaliyeti yürüterek yetkili sendika olduğunu kendisinin de bu çalışmada yer aldığını ve temsilci seçildiğini aktaran Şahin "Bizler sendikamızın işyeri temsilcileri olarak görevimiz olanı yaptık. Bizim görevimiz işçilerin haklarını talep etmek bu hakları korumak. Bu bir hak mücadelesi ve ben mücadelemi sürdüreceğim işime geri döneceğim. Eğer hak mücadelesi vermek suçsa biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz" dedi.

Ataşehir Belediyesi önünde iki işçi oturma eylemini bugün itibariyle başlatmış oldu.

Mal varlığı dondurulan Yeni Demokrasi gazetesi muhabiri Ertan Çıta’nın “akbil”ine de el konuldu. ...

Kuzey Ormanları’nın Saros Körfezi Adilhan Köyü mevkilerinde “mesire” olarak kiralanan denize sıfır orman alanına yirmiden fazla beton villa yapıldı. Koru Dağı’ndaki orman kıyım...

Perfetti’de Tek Gıda-İş işyeri temsilcisinin işten atılması üzerine başlayan eylemler devam ediyor. Bugün işçiler fabrika önünde TİS hakları için basın açıklaması gerçekleşt...

Bakırköy Kadın Kapalı Zindanı'nda görüş sonrası devrimci tutsaklara ayakkabı çıkarma dayatması yapıldı.  ...

“Sandıkla Gitmeyecekler” 16 Nisan referandumunun, devrimci kitleler açısından anlamını, işte bu belirginleşmeye başlayan yeni durumda aramak gerekir. Kürt halkında egemen olan duyguy...

Türkiye tekelci sermayesi, kendi egemenliğini ve sınıf çıkarlarını sürekli tehdit altında gördü. Sınıf iktidarını ve çıkarlarını korumak için, siyasi iktidarın, devletin tüm g...

“Avrupa Komünist Hareketi” adı altında bir araya gelen birkaç “komünist” parti, “Ukrayna'daki emperyalist savaşın ikinci yılında komünistlerin geride bıraktığımız dönemdeki...

Kent Savaşları Olan biteni Kürt halkı gördü. 1 Kasım 2015 seçimlerinde katılım, Kürdistan'da %60 düzeyinde kaldı, “özerklik oylanacak” söylemi işe yaramamıştı. Demirtaş, “...

Kritik Eşik: 6-8 Ekim Ardı ardına iki seçim, ihtiyaç duyduğu özgüveni dinci-faşizme vermedi. Ne Geziye, ne de Aralık’taki saray darbesine yönelik bir cadı avı başlatacak güce sahip...

Arama

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih