< < Devrimci Öncü İşçi

Beklenti, dinci faşist iktidarın başının Bağdat seferinden sonra saldırının başlayacağı idi. Hayır, beklemediler! ...

Sınıf bilinçli devrimci öncü işçilerin tarihsel bir görevi var. Devrimci politikaları sosyal reformist politikalardan; devrimci parti ve örgütleri sosyal reformist, uzlaşmacı parti ve örgütlerden ayırarak devrimci komünist güçlere destek olmak, bu tarihsel görevi yerine getirmenin birinci koşuludur.

Devrimcinin görevi devrimi örgütlemektir. Devrimci işçi, devrimci genç devrimi örgütlemeyi, yaygın ifade biçimiyle söylersek devrim “yapmayı” her şeyin önüne koyar.

Devrimci komünist parti devrim ve iktidarın ele geçirilmesi hedefini her şeyin önüne koyar; her şeyi bu amaçlara bağlar.

Bir sosyal reformist ya da uzlaşmacı ise, hak ve özgürlük elde etmeyi, düzen içinde yaşamı biraz daha yaşanabilir kılmayı görev edinir. Bir sosyal reformistin, uzlaşmacının görevi reform “yapmak, uzlaşmak”tır.

Sosyal reformist bir parti, reformlar elde etme hedefini en başa koyar; devrim hedefini en sona. Devrime karşı değildir; bir gün, kendisine rağmen, gerçekleşirse ona itiraz etmez, hatta kıyısından köşesinden içine dahil olur.

Sosyal reformist bir parti sosyalizme de karşı değildir. Zora dayalı devrim olmadan, parlamentoda çoğunluk elde ederek ve burjuva devleti bu yoldan ele geçirmek koşuluyla sosyalizme geçmeyi belki de herkesten çok o ister.

Türkiye ve Kürdistan’da devrimci mücadele öylesine güçlü ve emekçi sınıflarda, ezilen halklarda öylesine derin köklere sahip ki, hiç bir reformist parti gerçek siyasal çizgisini tanımlayarak politik sahneye çıkmaz, çıkamaz. Çünkü, reformist kimliğini kabul edip bu kimlikle kitlelerin karşısına çıktığı anda kitlelerden tecrit olacağını bilir.

Bu yüzden hepsi “devrimcidir”, hepsi “komünisttir.”

Sınıf bilinçli devrimci öncü işçi açısından da zorluk bu noktada başlıyor. Çünkü gerçek olanla sahte olanı, doğru olanla yalanı birbirinden ayırmak her zaman zordur; kolay değildir.

Çünkü, emekçi sınıfları, ezilen halkları gerçekten kurtuluşa götürecek yol ile bu toplumsal güçleri düzen içinde tutmaktan başka bir sonuca yol açmayacak olan reformcu yolu birbirinden ayırmak gerekir.

Bunun yolu, her siyasal hareketin yaklaşımına, politikalarına, bu hareket ya da parti kendi parti ya da hareketi de olsa, eleştirel bakmaktır. İşçi sınıfı doğası gereği eleştireldir, eleştirel olmak zorundadır.

Eleştirel bakıldığında şu yalın gerçek anında görülecektir: Sosyal reformistlerin, uzlaşmacıların yolu çıkmaz bir yoldur; onlar işçileri emekçileri işte bu çıkmaz yola sürüklüyorlar.

Bunun çıkmaz bir yol, emekçi sınıfları oyalayan, aldatan bir yol olduğunu görmek için, artık öyle teorik mülahazalara da fazla gerek kalmadı. Değil iktidarı, bir muhtarlığı bile size öyle barışçıl yolla, seçimle vermeyeceklerini anlamak için kayyumlara, Meclis’ten atılan vekillere, 2015 Haziran seçimlerine, son Cumhurbaşkanlığı seçimine vb vb bakmak yeter. Yaşam, gerçeği görebilmemiz için artık fazlasıyla veri sunuyor.

Devrimci öncü işçi söze aldanmamalı. Sosyal reformist parti ve hareketler burjuva partilerle, örneğin CHP ile uzlaşma siyasetini her zaman ve olur olmaz zamanda savunmazlar. Aksine, çoğu zaman CHP’ye çatarlar, eleştirirler vb vb. Ama her kritik anda, her önemli dönemeçte bu partinin kuyruğuna takılmaktan geri durmazlar. Her seçimde CHP’yi, gizli-açık destekledikleri anımsansın yeter.

Sosyal reformist politikaların sayısız belirtisi var. Neredeyse bir ayaklanma düzeyine çıkacak devrimci kitle eylemlerini sıradan, etkisiz, sonuç almaktan uzak diye değerlendirmek; kitleleri etkisiz eylem alanlarına çekmek; en geri eylem çizgisinde tutmaya çalışmak, burjuvaziyle uzlaşma kanallarını sürekli açık tutmak bu belirtilerden bir kaçıdır ve sınıf bilinçli devrimci öncü işçi bunlara bakarak da bir partinin sosyal reformist olduğunu teşhis edebilir.

Devrim pratik bir sorun haline gelmiştir ve bu durum sınıf bilinçli devrimci öncü işçinin rolünü olağanüstü artırmıştır. Mücadelenin sonucunu, halk ayaklanmasının, devrimin zafere ulaşıp ulaşmayacağını belirleyecek olan işçi sınıfıdır, gençliktir, özellikle de işçi gençliktir.

Bu bakımdan sınıf bilinçli devrimci öncü işçilerin devrimci politik bir çizgide yürümeleri, devrimci komünist partinin bayrağı altında birleşmeleri yaşamsal bir önem kazanmıştır.

Devrimci komünist partinin işçi sınıfına, emekçi kitlelere, ezilen halklara ve sonuçta devrime karşı görev ve sorumlulukları varsa, sınıf bilinçli devrimci öncü işçilerin de devrimci komünist partiye karşı sorumlulukları vardır.

Tarih, sorumluluklarımızı yerine getirmeye çağırıyor.

Beş yıl önce İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komitesi toplantılarının birinde serbest kürsüye çıkan bir işçi, “İlk defa buradayım, bu taraftayım. Yıllardır işçiyim, send...

1 Mayıs yaklaşırken sendikaların 1 Mayıs çalışmaları ve çağrıları da yoğun bir biçimde devam ediyor. ...

  Özel Evrim Okulları'nda öğretmenlik yaparken sendikal nedenle işten çıkarılan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali'nin açtığı işe iade davası İstanb...

“İnsanlık onuru için Ermeni Soykırımı ile yüzleşelim, faşizmle hesaplaşalım” diyen HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan 1915 yılının Ermeni halkımıza karşı soykırımının başla...

İHD İstanbul Şubesi, "Ermeni soykırımı tanı, af dile, tazmin et" diyerek Ermeni soykırımının 109. yılında bir basın toplantısı düzenledi. ...

Çıraklık okulları diye bildiğimiz ama çocuk işçiliğinin yasallaştırılmasından başka bir şey olmayan Mesleki Eğitim Merkezi / MESEM adlı proje 2022 yılında MEB tarafından başlat...

HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan günü bir açıklama yayınlayarak Kürdistan’a ve Kürt halkına yönelik saldırıları protesto etti. ...

Davul zurna çalarak ilan ettiler işgal saldırısının gelişini. Bilinen, görülen bir olguydu bu. Hakan Fidan, İbrahim Kalın mekik dokuyup durdular bölgede. Daha seçimlerden önce cümle c...

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi (İSİG), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda eylem yaparak çocuk işçiliğe, gençlerin güvencesiz çalıştırılmasın...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih