ABD'de bir seçim sürüyor. Aylardır süren seçim kampanyaları ve buna başabaş giden işçi eylemleri, ırkçılığa karşı eylemler var. Ve işçiler, emekçiler, Amerika'nın yoksul ezilen halkları eğer seçim sonrası Trump gitmezse, ne yapacaklarına çoktan karar verdiler bile.

Workers.org'un yazdığına göre, Rochester İşçi Konseyi, Donald Trump'ın görevden ayrılmayı reddetmesi durumunda AFL-CIO'yu genel grev çağrısı yapmaya çağırdı. Kısa süre sonra, Central Wisconsin Bölgesi İşçi Federasyonu benzer bir kararı kabul etti.

Güney İşçi Meclisi "Nerede olursanız olun işte ya da okulda işe gitmeyin” diyor Trump bir darbe girişiminde bulunursa. Ve Birleşik Otomobil İşçileri içindeki Tüm İşçileri Demokrasi için Birleştir parti grubu da Rochester kararını onayladı.

Ve her yerdeki işçi sendikacıları, Trump iktidarı elinde tutmaya çalışırsa genel grev gerekliliğinden bahsediyor.

Bu genel grev çağrısının neye yol açacağı henüz belli değil. Genel grev söylemleri işçiler için COVID-19'a karşı koruma talep etmek veya milyonlarca işsiz işçiye yardım etmek veya tahliye ve hacizlere kalıcı bir moratoryum talep etmekle ilgili değil. Esas işlevi, işçileri ve ezilenleri kapitalist sisteme bağlı tutmak için bir araç olan Demokratik Parti adaylarını savunmakla ilgili...

Ancak bu çelişkiye rağmen, genel grevden söz etmek yeni ve büyük bir şey. Bu, işçi sınıfının siyasi krize müdahale etmesi anlamına geliyor.

Şu an reformist bir sebeple Genel Grev çağrısı yapılsa da, bu işçi sınıfı için hayati önem taşıyan diğer konuları yeniden canlandıracak. Örneğin örgütlenme. Örgütlü emeğin göçmen işçilerle ilişki kurmasına, sınıf mücadelesinde daha militan bir yükselişe yol açabilir.

Gelişmeleri önümüzdeki gün ve haftalarda birlikte göreceğiz.