< Tekellere Karşı Proletarya Enternasyonalizmi

İtalyan-Amerikan otomobil ortaklığı Fiat Chrysler, Fransız otomotiv devi Renault'ya yaptığı 35 milyar dolarlık birleşme teklifini geri çektiğini duyurdu. Fiat Chrysler yaptığı açıklamada, Fransa'daki siyasi durumun böyle bir birleşme için uygun olmadığını ifade etti. Eğer birleşme gerçekleşseydi, Fiat Chrysler Renault markası dünyanın en büyük üçüncü otomobil üretim şirketi olacaktı.

Evet, dünyanın birçok yerinde çıkan emekçilerin isyan dalgaları sermayeyi korkutuyor… Kendileri için “güvenli” bir arayışa itiyor. Fransa halkının aylardır süren eylemleri, Sudan’da iktidara yürüyen kitleler, İran’da bir geri çekilip, bir ileri atılan sokak gösterileri ve daha niceleri… Emekçilerin öfkesinin küresel yaygınlığı…

Evet 21. yüzyıl tam da “ayaklanmalar yüzyılı” tespitine uygun gelişmelerle dünya kapitalist sistemini köklerinden sarsıyor. Tekeller egemenlik peşindedir ve halkların içine yaymaya çalıştıkları şovenizm zehrinden kendisi içmez. İtalyan dev tekelleri Fransız tekelleriyle masaya oturabilir, dünya halklarını birlikte sömürmeye, borç batağında yokoluşa sürüklemeye birlikte imza atabilir. Tekeller dünyanın her yanında egemenliğini kurmanın yollarını arar. Bu nedenle de şirket evliliği denilen birleşmelere giderler.

Gidişat tek tekele doğrudur, ama gelişim tek yönlü değildir. Tek tekele giden bu kanlı yolda ayaklanmalar patlıyor ve emperyalist merkezler ayaklanmalarla sarsılıyor. Halkların doğa ve insan yaşamına dair beklenti ve çabaları sosyalizme ilgiyi yükseltiyor. Dünyanın her yerinde en çok okunan kitabın Komünist Manifesto ve en çok dinlenen müziğin Çav Bella olması bir tesadüf değil. Dünya halklarının önünde engel olan kapitalizm, artık hiçbir ülke sınırlarında kendini güvende hissetmiyor. Kendi gölgesinden bile korkan hırsız edasıyla parmak uçlarına basa basa ilerliyor. Dünya halkları da enternasyonal birliklerde buluşmalıdır.

Bir Mücadele Birliği Okuru