Çorlu'da ihmaller zinciri sonucu tren kazasında yakınlarını kaybeden aileler, tren katliamından sorumlu olanların yargılanması talebiyle  AYM'ye başvuruda bulunmak üzere Ankara Çorlu'da ihmaller zinciri sonucu tren kazasında yakınlarını kaybeden aileler, tren katliamından sorumlu olanların yargılanması talebiyle  AYM'ye başvuruda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Başvuru öncesi basın açıklaması yapmak isyeten ailelere polis saldırdı. Aileler saldırıya rağmen AYM önünde açıklamayı gerçekleştirdi.

ANKARA - Uzunköprü-Halkalı tren hattında alınmayan önlemler ve ihmaller nedeniyleTekirdağ'ın Çorlu İlçesinde 8 Temmuz 2018'de 25 kişinin öldüğü, 340 kişinin yaralandığı tren kazasında yakınlarını kaybeden aileler, yaşanan katliamdan sorumlu olanların yargılanması talebiyle bugün Anayasa  Mahkemesi'ne başvuruda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. 

Başvuru öncesi basın açıklaması yapmak isteyen aileleri polis 'Valilik kararıyla eylem yasağı olduğu' gerekçesiyle engelledi. Aileler basın açıklamasına devam etmek isteyince polis ailelere saldırdı.

Polisin saldırısı sırasında tren kazasında hayatını kaybeden Arda Sel'in dedesi fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

Polisler saldırısına rağmen aileler AYM önünde "Adalet İstiyoruz - Çorlu Tren Katliamı Aileleri" yazılı üzerinde katliamda yaşamını yitiren yakınlarının fotoğrafı bulunan pankart açtı.

Tren katliamında anne ve babasını kaybeden İsmail Kartal “Bu kadar sessiz kalmanızın bir sebebi olmalı. Bize bunun hesabını vereceksiniz. Soruyorum adalete, hukuka... Nerede yetkililer?” Kartal, “Anne babamı kaybettim. Bu ölenlerin hesabını sormayacağız mı sanıyorsunuz? Bu adaletsizliği her yerde teşhir edeceğiz. Adalet arayışımıza devam edeceğiz” dedi.

"Elbette Bir Gün Devran Dönecek"

Müdahale sonrasında söz alan kazada oğlu Oğuz Arda’yı kaybeden anne Mısra Öz Sel, “Bu katliamın sonunda gördük ki, bu olaya dair sadece dört kişi yargılanacak. İki kişi mahkemeye bile gelmeyecek. Bizim muhatabımız kim?” diyerek sorumluların yargılanmamasına tepki gösterdi. Anne Sel, “Biz giden canlarımıza verdiğimiz sözleri sön nefesimize kadar haykıracağız. Benim oğlum can verdiyse dört kişi değil en tepedekine kadar hepsi hesap verecek, yargılanacak. Elbet bir gün devran değişecek” dedi.

Yapılan kısa açıklama ardından “Adalet Arıyoruz” başlıklı basın açıklamasını kazada anne babasını kaybeden İsmail Kartal yaptı.

 

"10 Ay Suçlular Açığa Çıkarılsın Diye Bekledik "

“Bundan yaklaşık on ay önce anamız, babamız, eşimiz, çocuklarımız, kardeşlerimiz devletin demiryollarında devletin trenin altında kalarak can verdi, yüzlercemiz yaralandı. 'Elim kaza' dediler...” diyen Kartal, “On ay boyunca sesimizi çıkarmadan adliyelerde hakimlerden, savcılarından, bilirkişilerden medet umduk acımızı bir az olsun hafifletsinler diye, bir daha böyle katliamlar olmasın diye, suçlular açığa çıkarılsın diye” dedi. 

"Bilirkişi Olarak Karşımıza Şirket Danışmanı Çıkarıldı" Soruşturma sonunda savcı tarafından sadece şirketlerden birinin yönetim kurulu üyesinin ve soruşturmanın yürütüldüğü şirketlerden birinin danışmanını bilirkişi diye karşılarına çıkarıldığını vurgulayan Kartal, “Bu bilirkişiler de 25 canın sorumlusu diye küçücük görevleri olan dört kişiyi gösterdiler ve bunu kabul etmemizi istediler, istiyorlar.

Yetkilileri de ayrı soruşturuyoruz dediler. On ayın sonunda gözümüzün içine baka baka bize yalan söylediler, sürekli bizi oyaladılar” diye konuştu.  

"Gerçek Suçlular Yargılanana Kadar Meydanlarda, Sokaklarda Olacağız"

Gerçek suçluların ortaya çıkarılmadığına dikkat çeken Kartal, “Bu olayda canlarını yitirmiş aileler olarak artık yeter diyoruz. Oyalamalara, kandırmalara karnımız tok. Başta Ulaştırma Bakanı, TCDD Genel Müdürü, bürokratlar ve üst yöneticiler olmak üzere birçok kişinin sorumluluğu vardır. Gerçek sorumlular bulunana kadar, suçlulara hak ettikleri cezalar verilene kadar adliyede, sokakta, meydanlarda, sesimizi duyurabildiğimiz her yerde bu adaletsizliği teşhir edeceğiz” dedi. 

 

"Gerçek Suçlular Dayanışmayla Açığa Çıkar"

Hukuksuzluğa izin vermeyeceklerini vurgulayan Kartal, adaletsizliğe karşı milyonların kendilerinin yanında olduğunu belirtti. Acılarla biraraya geldiklerini dile getiren Kartal,“Sizlerle acılarımızla değil dayanışma için, güvenli demiryolları için, adaletli bir ülk için, daha güzel bir Türkiye için bir hepinizin sesimize ses katmaya, bulunduğunuz her yerde ve her şekilde destek olmanızı ses vermenizi istiyoruz. Gerçek suçluların ancak bu şekilde açığa çıkarılacağını biliyoruz”diyerek kamuoyuna da iş cinayetlerinin son bulması ve ihmali bulunanların yargılanması konusunda dayanışma çağrısında bulundu.

Yapılan açıklama ardından kazada yaşamını yitiren 25 kişinin aileleri, AYM başvuruda bulunmak üzere binaya girdi.