Gemlik’te Ödenmeyen Ücretleri İçin Eylem Yapan İşçiler 3.Kez Gözaltına Alındı

Gemlik Belediyesi'ne ait sosyal konutların yapımında çalışan 11 inşaat işçisi, 4 aydır ödenmeyen alacakları için Gemlik Belediyesi önünde 3 gündür eylem yapıyor. Belediyenin önüne bugün de döviz ve pankartlarıyla gelen işçiler ve Emeğin Gücü Derneği yöneticileri 3. kez gözaltına alındı.

BURSA - Gemlik Belediyesi’ne ait sosyal konutlarda çalışan inşaat işçileri 4 aydır alamadıkları ücretleri için 3 gündür Gemlik Belediyesi önünde eylem yapıyor.

Gemlik Belediyesi’ne ait sosyal konutların yapımını üstlenen Savaş İnşaat’ta çalıştıklarını, sigorta primlerini asgari ücret üzerinden gösterilip, maaşlarının da hesaplarına asgari ücret olarak yatırıldığını, geri kalan ücretlerinin elden ödendiğini belirten 11 işçi işten çıkarıldıklarını ve 4 aydır da ücretlerinin elden aldıkları kısmının ödenmediğini 38 bin lira alacakları olduğunu belirterek 9 Temmuz günü Gemlik Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.“İşçiler Köle Değildir – Emeğin Gücü” yazılı pankart açan işçiler, ödenmeyen ücretlerinden Gemlik Belediyesi’nin sorumlu olduğunu ve bir an önce haklarının ödenmesini istedi.

İşçiler adına açıklama yapan Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol, Gemlik Belediyesi’nin işin asıl sahibi olarak işçilerin çalışma koşullarından ve ücretlerinden sorumlu olduğunu, aylarca işçilerin çalıştırılarak, sigorta primlerinin asgari ücretten gösterildiğini hesaplarına da asgari ücret yatırılarak, kalan ücretlerinin elden ödendiğini söyledi.

Gemlik Belediyesi’nin bu uygulamaya sessiz kalarak suç işlediğini söyleyen Akyol “Biz bu ülkenin var edenleriyiz, inşaat işçileriyiz. Şu anda çalıştırıp ödemedikleri belediye binasını biz yaptık. Aylarca bizi çalıştırdılar, asgari ücretten ücretlerimizi yatırdılar. Yemekhane, barınma sorunuyla, İSİG sorunuyla hiç ilgilenmediler. Şu anda Gemlik Belediyesi kanunları çiğneyerek bizim maaşlarımızı ödemiyor. Gemlik Belediyesi yetkilileri bilsinler ki, biz haklarımızı almadan bir yere gitmeyeceğiz.Hakkımızı alana kadar buradayız. Bir an önce ücretlerimizin ödenmesini istiyoruz. Bu ülkede en kötü şartlarda biz çalışıyoruz, en çok biz ölüyoruz. Biz haklarımızı alıncaya kadar direnmeye devam edeceğiz. Şu anda içinde bulundukları belediye binasını da, meclis binasını da oturdukları evleri de biz yapıyoruz. Ve bütün haklarımızı alıncaya kadar da buradan ayrılmayacağız” dedi.

Yasal izinleri olmadığı gerekçesiyle gözaltına alınan inşaat işçileri ve Emeğin Gücü Derneği yöneticileri açıklamanın ardından gözaltına alındı.

10 Temmuz günü yine Gemlik Belediyesi önüne gelen inşaat işçileri ve dernek yöneticileri hazırladıkları, Gemlik Belediyesi’nin konuyla ilgisi olmadığı, işçilerin alacaklarından firmanın sorumlu olduğu ve belediyenin kamuya ait alan olması nedeniyle burada eylem yapamayacakları” gerekçesiyle yine gözaltına alındı.

Bugün (11 Temmuz) saat 11.00’de Gemlik Belediyesi önüne gelen inşaat işçileri ve dernek yöneticileri Mustafa Adnan Akyol ve Hasan Ergül, “yasal olmayan eylem yapacakları” gerekçesiyle 3. kez gözaltına alındı.