VİP Giyim'de Sendika Düşmanlığı ve İşçi Kıyımına Son!

Deriteks Sendikası, İzmit Darıca'da bulunan VİP Giyim'de sendikal örgütlenmenin engellenmesi, işçilerin e-devlet şifrelerini istenmesi, tehditlerle istifaya zorlama ve işten atmaları  protesto etti.

KOCAELİ - Derince'de Pirireis Mahallesi'nde bulunan VİP Giyim'de ağır çalışma koşulları ve işçilere uygulanan baskılara karşı işçiler Deri ve Konfeksiyon İşçileri Sendikası'nda (Deriteks) örgütlendi.

500 kişinin çalıştığı fabrikada hem yoğun çalışma temposu, kışın çok soğuk, yazın ise çok sıcakta çalışmak zorunda kalan işçiler, havalandırmanın da olmaması nedeniyle çalışırken ortamdaki tozu da solumak zorunda kalıyor. Çalışma ortamında özellikle lavabo-tuvaletlerde hijyenin sağlanmadığını aktaran işçiler, yönetici ve şeflerin de hakaret, küfür ve tehditlerine maruz kaldıklarını belirtiyor. İnsanca çalışma koşulları için Deritek Sendikası'nda örgütlenen işçiler, fabrikada çalışanlar arasında çoğunluğu sağlamayı başardı. Fakat sendikal faaliyeti öğrenen VİP Giyim yöneticileri işçiler üzerindeki baskıları daha da yoğunlaştırdı. İşçileri tehdit ederek, çeşitli yollarla e-devlet şifrelerini almaktan işten atmaya varan saldırılara başladı.

Sendika Düşmanlığına Karşı Kitlesel Yürüyüş

Deriteks Sendikası ile görüşmeyi de reddeden VİP Giyim'in sendika ve işçi düşmanı tutumu bugün yapılan kitlesel yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi.

VİP Giyim işçilerinin eylemine Deriteks Avrupa Yakası üyeleri, Tümtis, Basın İş, Türk Metal, Petrol İş, Koop iş, Tek Gıda İş, Türk İş Marmara Bölge Temsilcileri, Devrmci Demokrat Sendikal Birlik, Mücadele Birliği, EHP, EMEP katılarak destek verdi.

VİP Giyim fabrikası yakınında "VİP Tekstil Sendika Anayasal Haktır İşten Atmak Suçtur" yazılı pankart açılarak kortej halinde slogan ve ajitasyon konuşmalarıyla fabrika önüne gelindi. Eylemde "VİP Tekstile Sendika Girecek Başka Yolu Yok", "Kadına Yönelik Şiddete Hayır", "Sendika Haktır İşten Atmak Suçtur", "VİP Tekstil İşçisi Yalnız Değildir", "VİP Tekstilde Kayıt Dışı Çalışmaya Son" yazılı dövizler taşınarak sık sık "VİP Giyim İşçisi Yalnız Değildir", "Sendika Hakkımız Engellenemez", "İnadına Sendika İnadına Deriteks", "Birlik Mücadele Zafer", "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Sendika Haktır İşten Atmak Suçtur" sloganları atıldı.

"Anayasal Hakları Yok Sayamazsınız"

Deriteks Sendikası Gebze Şube Başkanı Binali Tay, uzun zamandır VİP Giyim'de sendikal faaliyet yürütmekte olduklarını, Fakat VİP Giyim yöneticilerinin işçiler üstünde baskı kurarak, tehdit etmeye başladığını, e-devlet şifrelerini istediğini, e-devlet şifrelerini vermeyen   işçilerin iş akitlerinin feshedildiğini aktardı. VİP Giyim'in bu sendika düşmanı tutumuna rağmen hep görüşme talebinde bulunduklarını fakat görüşme sağlayamadıklarını belirten Tay, "Burada çalışanların huzurunu bozamaz, baskı yapamazsınız, onlardan e-devlet şifrelerini isteyemezsiniz. Onların sırtından paralar kazanıp anayasal haklarını, sendikalı olma haklarını yok sayamazsınız. Bu hakkımızı aramak için buradayız" dedi.

Eylem Nedeniyle İşbaşı Yaptırılmadı

VIP Giyim'de Cumartesi günleri de çalışma yapıldığını, fakat burada basın açıklaması yapılacağının öğrenilmesi üzerine kazanların ağır arızalandığını gerekçe göstererek bugün işçilere işbaşı yapılmadığını belirten Tay "İşçiler üzerinde baskı kurarak yıldıramazsınız. Bugün burada olmayabilirsiniz ama biz Pazartesi günü yine burada olacağız bu baskılarla bizleri yıldıramazsınız. İşçilerin sendikalı olmalarını engelleyemezsiniz. İşçileri işten atamazsınız" dedi.

İşçiler ve dayanışma gelenler "Sendika Haktır, İşten Atmak Suçtur", "VİP Giyim İşçisi Yalnız Değildir", "Baskılar Bizi Yıldıramaz" sloganları artarak ıslık ve alkışlarla VİP Giyim'deki sendika düşmanı tutumu protesto etti.

"İşçiler Doğru Yolu Seçip Sendikalı Oldu"

Basın, açıklamasını Deriteks Sendikası Genel Başkanı Musa Servi yaptı. Birçok sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe de çalışma hayatı ile ilgili yüzlerce sorun yaşandığını, yaşanan sorunlara işçilerin gösterdikleri tavrın ise ya boyun büküp kölece çalışma koşuluna razı gelmek, yada işçilerin yegane kurtuluşu olan sendikal örgütlülükle sorunlara karşı mücadele ederek çözmek olduğunu belirten Servi, VİP Giyim'de çalışan işçilerin yaşadıkları  sorunların çözümü için de doğru yöntemi görerek, anayasal hakları olan örgütlü ve sendikalı çalışma haklarını kullanarak Deriteks'e üye olmayı seçtiklerini söyledi.

 

"Cadı Avı Başlatıldı 15 İşçi Atıldı"

VİP Giyim yetkililerinin ise işçilerin anayasal haklarını kullandıklarını öğrendiği işçilerin yasal haklarına saygı duymak bir yana sendikal faaliyetlerini saldırganlaşarak engellemeye çalıştığını aktaran Servi, "Fabrikada adeta sendikaya yönelik bir cadı avı başlatılmış ve sendikal faaliyetleri yürüten öncü işçileri ve üyelerimizi tespit ederek 15 üyemizi işten çıkarmıştır" dedi.

 

"VİP Giyim Yetkilileri Suç İşliyor"

Sendikalı olmanın Anayasal bir hak olduğunu ve Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 25. Maddesine göre de işçilere sendikalı oldukları gereçesiyle hiçbir ayrı işlem yapılamayacağını, aksi halde sendikal baskı oluşturmak ve engellemeye çalışmaktan TCK 118. maddesi gereği  6 aydan 3 yıl kadar hapis cezası getirilmiş olduğunu hatırlatan Servi "Bu haliyle VİP Giyim yetkilileri suç işlemektedir" dedi.

"Şifre Vermiyorsa Kesin Sendikalıdır"

Yaşanan sorunlar sadece sendika karşıtlığı ile kalmayıp, çalışanların en mahrem ve kendi dışında en yakını tarafından bilinmesin bile çok ciddi olumsuz sonuçlar doğuracak olan kişiye özel e-devlet şifrelerini istediğini, sendika üyeliklerinin tespit etmeye çalışılıp, üyeliklerini tespit ettiğikleri 60’ın üzerinde sendikalı işçinin istifa ettirildiği iş aktaran Servi, "Bu saldırgan tavrını tırmandırılmış, yıllarca kendine değer üreten işçilerinin insani ve kişisel hassasiyetlerini de hiçe sayarak, işçilerine gösterdiği değerin ne düzeyde olduğunu ispatlanmıştır. Ayrıca bu uygulamayı doğru bulmayan üye olup, olmadığını bilmediği tüm işçiler 'vermiyorsa kesin sendika üyesidir' mantığı ile işten çıkarılmıştır" dedi.

 

"VİP Giyim Kayıt Dışı İşçi Çalıştırıyor"

İşçilerin e-devlet şifrelerinin istenip sendika üyeliklerinin kontrol edilmek istenmesinin 'Kişisel Verilerin Korunması Kanunu' kapsamında suç olduğuna işaret eden Servi, "Bu suçla birlikte işveren çıkarılan işçilerin yerine yabancı uyruklu işçileri kayıt dışı olarak çalıştırarak ve işçilere çıkışlarını imzalatmak isterken sendikal dava açma haklarını da engellemeye çalışarak suç işlemeyede son sürat devam etmiştir" dedi.

"Size Değer Üreten Emeğe Saygı Duyun"

"Neden korkuyorsunuz? İşçilerin hak ve menfaatlerini korumak ve iyi bir çalışma ortamı istemesinden daha doğal ne olabilir? İşyerleriniz sizin olabilir ama burada çalışanlar, ter akıttıkça, bu fabrikada makinalar işledikçe, size değer üreten emeğe saygı duymalısınız, duymuyorsanız, Anayasal haklara uymak zorundasınız" diyen Servi, VİP Giyim’de üretim yapan her bir işçinin 'Acaba benim de başıma birşey gelir mi?' kaygısıyla çalışmak zorunda kaldığını, en ufak bir talebini dahi iletmekten vazgeçmek zorunda kalacağını ve sağlıklı üretim yapılamayacağını ifade etti.

 

"Baskı ve Tehditlere Müsaade Etmeyeceğiz"

Baskılar nedeniyle işçlerin üretim alanlarını kendilerine yabancı hissedeceklerini söyleyen Servi, "Enflasyon, zamlar, kriz oldukça ekonomik sıkıntı yaşayan ve bu koşullarda evlerine ekmek götürmekten başka derdi olmayan işçileri baskı ve zan altına çalıştırmaya hiç kimsenin hakkı olmadığı gibi sendikamızın da buna asla müsaade etmeyeceği bilinmelidir" dedi.

 

"İşçiler Size Değil Siz İşçilere Muhtaçsınız"

"İşçiler çalıştıkları fabrikanın kölesi değil en anlamlısı, en değerlisi, üretimin de ta kendisidir. İşçler kimseye muhtaç değildir aksine fabrika sahipleri işçi emeğine muhtaçtır. Sınıf tarihi bunun en net kanıtıdır" diyen Servi VİP Giyim yöneticilerine seslendi.

"Biz Aileyiz Diyenler Sendikal Haklara Saygı Göstersin"

İşçilerin anayasal haklarına saygı duyması çağrısında bulunarak "Size yıllarca değer kazandıran biz bir aileyiz dediğiniz işçilerinize saygınız varsa bir adım atın" diyerek Deriteks ile görüşme ve sorunların çözülmesi çağrısında bulunarak sözlerini tamamladı. İşçiler ve dayanışmaya gelenler sloganlar ve müzik eşliğinde bir süre halay çekerek VİP Giyim patronlarına işçilerin sendikal hakları kabul edilinceye kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek eylemi sonlandırdı.