< İşçilerin Sağlığı Kardan Değerlidir

 

Corona Virüs Salgını sonrası özellikle iş yükü artan kargo, PTT ve market çalışanlarının daha yoğun çalışmaya başladığı şu günlerde, Nakliyat İş Sendikası, iş kolumuzda bulunan kargo işçilerinin sorunlarını dile getirmek ve onlara sahip çıkmak için, en fazla işçinin çalıştığı Yurtiçi Kargo’nun Genel Müdürlüğü önünde 7 Mayıs günü bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu yaptı. Salgın nedeni ile alışverişin internet üzerinden yapılması nedeni ile kargo çalışanlarının iş yükünün çok fazla artması ve çalışma koşullarının ağırlaşması nedeni ile mağdur olan kargo işçileri için bu eylemin yapıldığı söylendi.

Dünyadaki pandemi nedeni ile en çok kargo işçilerinin salgınla karşı karşıya bulunduğunu belirten Küçükosmanoğlu, ülkemizde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında bile kargo işçilerinin çalışmaya devam ettiğini söyledi. Salgında işçilerin ve emekçilerin çalışmaya devam ettiğini ve bu nedenle de Nisan ayında 103 işçinin Covid-19 nedeni ile hayatını kaybettiğini belirtti. Bu salgın döneminde çok ağır koşullarda çalışan kargo işçilerinin kargo götürdükleri müşterilerinde potansiyel virüslü kişi gözüyle bakmasının da ayrıca psikolojik bir baskı yarattığını belirtti.

Küçükosmanoğlu kargo işçilerinin ayrıca kronik hastalığı olan, 20 yaş altı ve 65 yaş üstü çalışanlarında sokağa çıkma yasaklarının olmasına rağmen zorunlu olarak çalıştıklarını, çalışmak zorunda kaldıklarını belirtti. İşçilerin “ya çalışırsın ya işsiz kalırsın” baskısı altında olduğunu belirterek, açıklanan ekonomik paketlerin işçilere değil patronlara yaradığı ifade edildi.

Bu süreçte taleplerinin kargo işçilerinin insanca çalışma koşullarında çalışması, acil üretim yapan yerlerin dışında ki işyerlerinin geçici süre ile kapatılması, acil ihtiyaçların dışında ki siparişlerin dağıtımının geçici bir süre ile durdurulması olduğu, temel yaklaşımlarının işçilerin sağlığının Patronların kârından daha önemli olduğunu belirten Küçükosmanoğlu, tüm kargo işçilerini örgütlü olmaya, sendikalı olmaya anayasal haklarına sahip çıkmaya çağırarak sözlerini bitirdi.

Eylem atılan sloganların ardından sona erdi.