< “Sanatımızı Yapmaya Devam Edeceğiz”

Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM), 18 yıldır kültür-sanat faaliyetlerini sürdürdüğü Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki binası zorla boşaltıldı.

2019 yılı içinde sözleşmeleri olmasına rağmen kiracılara bilgilendirme yapılmadan, bina Vakıflar Müdürlüğü tarafından 3 kez ihaleye çıkarıldı. İhaleden bir şekilde haberdar olan ve 3 kez girdikleri ihaleden 2'sini kazanan MKM'ye Vakıflar Müdürlüğü “Yeterli rekabet oluşmadı” diyerek karar iptal edildi.

Beyoğlu Kaymakamlığı'na devredilen bina, AKP’li Beyoğlu Belediyesi'ne verilmek üzere zorla boşaltılıyor. Binanın boşaltılması için verilen sürenin bugün dolmasından sonra, bina polis tarafından ablukaya alındı.

MKM çalışanları zarar görmesin diye eşyalarını aldıktan sonra bina önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Milletvekili Hüda Kaya, HDP MYK üyesi Ferhat Encü, HDP İl Eşbaşkanı Elif Bulut, Kürt Araştırmalar Derneği Eşbaşkanı Eyüp Subaşı ve çok sayıda kişi katıldı.

MKM'ye bağlı Koma Gulên Xerzan solisti Çiya Şenses, yıllardır tüm zorluklara rağmen kültür ve sanat faaliyetlerini bu binada icra ettiklerini söyledi. Milyonlarca Kürdün kendi dilini, kültürünü ve sanatı ifade etme hakkının gasp edildiğinin altını çizen Şenses, “Ancak bu hakkı ellimizden alıyorlar. Zorla binamızı ellimizden alıyorlar. Her türlü saldırılara rağmen bugün ve bu günden sonra da faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

İstiklal Caddesi ve Beyoğlu’ndaki tarihi binalar ardı ardına sermayeye rant için peşkeş çekilmeye devam ediliyor. MKM binası da bunun son kurbanlarından oldu.