< < Migros'tan İşçiye Tehdit

Migros, kasiyer olarak çalıştığı markette hem çalışanların hem de müşterilerin sağlığının hiçe sayıldığını anlatan market işçisini tehdit etti.

Migros’un küçük bir mağazasında çalışan Nergis Dokman iş arkadaşının koronavirüse yakalanmasının ardından yaşadıklarını sosyal medya hesabından paylaştı. Dokman, kendilerinden vakayı gizlemelerinin istendiğini, ertesi gün tam kadro işe çağrıldıklarını, mesai başladıktan 4 saat sonra muayeneden geçirildiklerini, bu süre içinde müşterilerle temaslarının sürdüğünü, sonuç olarak yalnızca kendisinin karantinaya gönderildiğini, diğer arkadaşlarına test bile yapılmadığını anlatmıştı.

 

"Yasal Müeyyide" Tehdidi

İşçiye hitaben bir açıklama yayımlayan Migros, “müşterilerinin ve çalışanlarının sağlık ve güvenliğinin her zaman birinci önceliği” olduğunu iddia etti. Salgın sürecinden başından beri tüm sektöre örnek olacak birçok hijyen uygulamasını devreye soktuğunu ve bunun için tüm imkânlarını seferber ettiğini ileri süren Migros, istifa eden işçinin anlattıklarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Şirket ayrıca, “Asılsız söylentilerle, yanlış bilgilerin yayılımına neden olmanın yasal müeyyideleri olduğunu hatırlatmak isteriz” ifadelerini kullanarak işçiyi tehdit etti.

Nesrin Dokman paylaşımında çalışma ortamı ve yaşadıklarını şöyle aktardı:

"Virüsün nasıl yayıldığından ve nasıl bir işçi hastalığı haline geldiğinden küçük bir örnekten yola çıkarak bahsetmek istiyorum. Kasiyer olarak çalıştığım tek M migrosta dün çalışma arkadaşımda virüs çıktığı bilgisini aldık.

 

" Dezenfeksiyon ve Muayene Yapılmadan İşbaşı"

Bu bilginin gizli olduğu ve kimseye söylenmemesi gerektiğinin altı çizildi. Ve biz dün bütün çalışanlar işe çağrıldık. Mağazaya dezenfeksiyon işlemi yapılmadan müşteriye açıldı. Çalışanlar muayeneden geçirilmeden iş başı yaptırıldı.

 

" Mesaiden 4 Saat Sonra Muayene"

Muayene işlemi iş hekimi tarafından mesaiden 4 saat sonra yapıldı. 4 saatlik zaman diliminde müşterilerle temas kurduk. Muayenede sadece vaka çıkan kişiyle aynı ortamda maskesiz bulunan kişilerin yakın temaslı sayılacağı, 14 gün karantinaya gönderileceği söylendi.

 

"14 Kişiye 2,5 Metrekare Yemekhane"

Migrosun en küçük mağazasından bahsediyorum 14 çalışanı olan. Yemek yediğimiz alan 2.5 metrekare civarında dar bir alan. Dinlenme alanımız yoktur. Mola saatlerimizin çoğunu yemekhanede geçiriyoruz. Aynı tuvaleti kullanıyoruz, aynı yüzeylere temas ediyoruz.

 

"Test Yapılmadan Çalışmaya Devam"

Yakın temaslı olarak sadece beni karantinaya gönderdiler. Diğer arkadaşlarım test yapılmadan hâlâ çalıştırılmaya devam ediyor. Kendi imkanlarımla gidip test yaptırdım. Sonuç negatif çıksa da virüsün kuluçka dönemi var o yüzden işçilerin izole edilmesi gerekir.

 

"Yakın Temasta Bulunuyorsun Suçlaması"

Yakın temaslı olduğum için bölge müdürü bana "Neden yakın temasta bulunuyorsunuz. Kuralları ihlal ediyorsunuz" diyerek virüse yakalanmak sanki işçinin suçuymuş gibi bir tavırla şirketi üstüne düşen sorumluluklarından sıyırmaya çalıştı.

 

"Masraftan Kaçıp İşçiyi Suçluyorlar"

Kasaları izole etmeyerek masraftan kaçan, sadece siperlik ve maskeyle işin içinden sıyrılmaya çalışanlar işçileri suçlama cüretinde bulunabiliyorlar. Suçlu, tıklım tıklım dolmuşlarla iki araç değiştirerek işe gelmeye çalışan işçilerin oluyor.

 

"Farklı Mağazalarda Çalışanlar Aynı Serviste"

Yarım yamalak koydukları servislerle yolcu sayısına dikkat edilmeden, farklı mağazalarda çalışan işçileri aynı araçta taşıyan firma suçlu olmuyor. Mağazaya özel servis istendiğinde israf olur yapamayız diyenler işçilerin canını hiçe sayarak bütün sorumluğu işçiye yıkıyor.

 

"Ağır İş Yükü Altında Kasa Hijyeni İsteniyor"

Kasa aralarındaki yarım metrelik mesafeleri görmüyorlar. Virüs döneminden kaynaklı yetersiz personelle çalıştıranlar; ağır iş yükü altında çalışan işçilere kişisel hijyen, uzayıp giden kasa kuyruklarında kasa hijyenini sağlamasını bekliyorlar."

 

"İşçiler Psikolojik Olarak Tükendi"

Sokağa çıkma yasaklarından bu yana ağır iş yüküne maruz kalan. İş yükü ikiye katlanan işsizlikle, virüs arasında çalışmak zorunda kalan işçilerin psikolojik olarak tükendiklerini de ifade eden Dokman, üyesi oldukları Tez Koop İş Sendikası'nı da "Üyesi olduğumuz ©tezkoopissndk ' sını görevini yapmaya işçilerin yanında durmaya çağırıyoruz" diyerek göreve çağırdı.

 

"Bizim Canımız Sizin Cironuzdan Değerli"

Akbatı SM migros çalışanlarının %80 nin virüse yakalandığı konusunda duyumlar aldıklarını belirten işçi, "Şeffaf bilgi almak istiyoruz. Ciro kaygısıyla virüse yakalananlar gizlenerek işçilerin ve halkın sağlığı tehlikeye atılıyor. Bizim canımız sizin cirolarınızdan daha kıymetli!" paylaşımında bulundu.

Dokman, Migros'un kendisins hitaben yazdığı cevabı ise "Migrosun bu açıklamasını kamuoyunun vicdanına bırakıyorum" diyerek paylaştı.

 

"Tehditle Korku Salamazsınız!"

Migros'un işçiye yönelik tehdine Market İşçileri Dayanışma Ağı @MarketIscileri, adlı sosyal medya hesabından “Migros sorunları görüp müdahale edeceğine yüzsüzce kendini aklamak ve kurumsal kimliğini korumak adına tüm yükü işçinin sırtına yıkıyor. Kamuoyu açıklamasını yaparken tehdit dili kullanarak korku salamazsınız. Yüzleşin: Suçlu sizsiniz!” diyerek tepki gösterdi.