< Büyük Yalı Şantiyesinde Eylem... -Yenilendi-

Özak GYO, Zilan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat’ın yüklenici firma olduğu Zeytinburnu Büyükyalı şantiyesinde ücretleri ve sosyal hakları gasp edilerek ücretsiz izne gönderilmek istenen inşaat işçileri eyleme başladı.

Covid-19 pandemisini patronlar sömürü fırsatına çevirdi. İnşaat iş kolunda işçiler yüzlerce kişinin bir arada olduğu şantiyelerde pandemi koşullarında çalıştırılmaya devam etti. Kimi inşaat patronları ise kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izinle işçilerin haklarını gasp etmeye çalışıyor.

İnşaat İşçileri Sendikası üyesi işçiler, Zeytinburnu’nda yapımı sürmekte olan Büyükyalı şantiyesinde mekanik işinde bir yıldır çalışmakta olan işçiler hakları gasp edilerek ücretsiz izne gönderilmeye karşı eyleme başladı.

Özak GYO, Zilan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat’ın yüklenici firma olduğu Büyükyalı şantiyesinde taşeron firma olarak çalışma yürüten Erdemler ve Engin Isı’da bir yıldır çalışan işçiler pandemi bahanesiyle onayları alınmaksızın ücretsiz izne çıkarılmak istendi.

Pandemi gerekçesiyle ücretsiz izne gönderilerek Kıdem ve ihbar tazminatları, yıllık izinleri ve AGİ hakları gasp edilmek istendiği belirtildi.

İnşaat İşçileri Sendikası, Engin Isı bünyesinde bir yıldır mekanik işinde çalışmakta olduğunu, Mart ayı başlarında başlayan pandemi sürecinde de işlerine devam ettiklerini, fakat işin bitmesine yakın kısa çalışma ödeneğinden yararlanarak işçilerin izne gönderilmek istendiğine belirtti.

İnşaat İşçileri Sendikası örgütlenme uzmanı Deniz Gider, “Arkadaşlarımız şantiyede bir yıldır çalışıyorlar. Mekanik işçisi 7 arkadaşımız pandemi koşullarında da çalıştırılmaya devam ettiler. Fakat ne hikmetse pandemi koşullarında aylardır çalışan arkadaşlarımız kendi onayları olmaksızın pandemi gerekçesiyle izne gönderilmeye çalışıyor. Neredeyse 7 aydır süren pandemi koşullarında çalışmayı devam ettirip, mekanik işi bitmek üzereyken izne gönderilmek istenmelerinin sebebi işçilerin kıdem, ihbar, yıllık izin, AGİ ve fazla mesailerinin gasp edilmek istenmesidir. Aylardır çalışarak hak ettikleri bu alacakları ödenmeden izne çıkarılan işçilere sonrasında ise “iş bitti” denilerek bu hakları gasp edilecek. Biz de bu hak gaspını kabul etmeyeceğimizi belirterek bugün itibariyle direnişimizi başlattık” açıklamasında bulundu.

Sabah mesai saaitinin başlamasıyla birlikte “Tüm Haklarımızı Alana Kadar Di-re-ne-ce-ğiz!” yazılı pankart açılarak eyleme başladı. Sağnak yağış ve yer yer dolu yağışına rağmen işçiler eyleme devam ederken, şirketlerin özel güvenlikleri de gelerek şantiye çevresinde toplanmaya başladı.

İşçiler “Emeğimizin zaten büyük kısmını gaspeden patronların diğer kısmına da açgözlüce göz dikmelerine izin vermeyeceğiz! Ücretsiz izin köleliğini, hak gasplarını reddediyoruz!” diyerek yağışa rağmen eylemi sürdürüyor.

* * *

İnşaat İş Sendikası, ana firmanın talebiyle yapılan görüşmede temel maddeler üzerine uzlaşma sağlandığını açıkladı.

İşçilerin Büyük Yalı şantiyesi önünde eylemi devam ederken saat 15.00-15.30 civarında ana firmayla yapılan görüşme sonrasında İnşaat İşçileri Sendikası “Direnişimiz sürerken ana firmanın talebiyle görüşme yapıldı. Görüşmede temel maddeler konusunda uzlaşma sağlandı, yarın ana firmanın da olduğu bir yerde gerçekleştirilecek görüşmeyle hesaplamalar yapılarak üyelerimizin alacakları ödenecek. Direndik, kazandık!” açıklamasında bulundu. İşçiler anlaşma üzerine eylemi sonlandırdı.