AKP Grup Başkanvekili Muş, 33 ve 37. maddelerin torba yasadan çıkarılmasına karar verdiklerini açıkladı.

Kıdem tazminatının gaspı, esnek çalışma gibi işçi haklarını gasp eden ve Torba Yasa olarak ifade edilen "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nin mecliste görüşmeleri sürüyor.

İşçi sendikaları ise bir süredir yasanın geri çekilmesi talebiyle eylemlerini sürdürüyor. Mecliste görüşmeler sürerken AKP Grup Başkanvekili Muş, Türk-İş ve Hak-İş yetkilileriyle yaptığı görüşmenin ardından 33 ve 37. maddelerin torba yasadan çıkarılmasına karar verdiklerini açıkladı.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş yetkilileri, AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve MHP grup başkanvekilleri Erkan Akçay ve Muhammet Levent Bülbül ile görüştü.

Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erkan Muş, genel başkanlarla yapılan görüşmeden sonra esnek çalışmaya ilişkin 33 ve 37. maddelerin çıkarılmasına karar verdiklerini açıkladı.

Muş, "Sendikaların taleplerini aldık yaptığımız değerlendirmelerde MHP grup başkanvekilleri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü, biz de Cumhurbaşkanımızla görüştük. Onların talimatları gereği, 33 ve 37'yi daha detay çalışmak üzere madde metninden çıkaracağız" diye konuştu.

Teklifin 33. Maddesi, 25 yaş altı ve 50 yaş üstündeki kişilerin belirli süreli sözleşmeyle çalıştırılmasını, 37. Madde ise 25 yaşından küçük gençlerin ayda 10 günden az çalıştırılması halinde emeklilik için gerekli sigorta primi ödenmemesini içeriyor.

Yasa teklifi kabul edilirse bu maddeye göre belirli süreli sözleşme ile çalışan işçilerin ihbar ve kıdem tazminatı ile işe iade hakkı olmayacak. 25 yaş altındaki gençlerin ayda 10 günden az çalışması halinde emeklilik için sigorta primi ödenmemesi de gençlerin emekli olmalarını güçleştirecek.

Teklifin tam zamanlı çalışmadan kısmi zamanlı çalışmaya geçenlere bir yıl süreyle vergi istisnası getirecek olan 21. maddenin de geri çekilmesi konusundaki görüşmeler ise sürüyor.