< < Fransa’da İsyanlar

Fransa’da polis şiddeti, isyanları getirdi. 18 Nisan Cumartesi günü bir polis aracının bir bisikletliye çarpması, kırık bacağına rağmen gözaltına alınarak işkence yapılması üzerine, olayın olduğu Villeneuve-la-Garenne'de başlayan eylemler, 19 Nisan’ı 20 Nisan’a bağlayan gece Paris’in diğer banliyölerine ve Lyon, Strazburg’a da yayıldı.

20-21 Nisan gecesi, Paris banliyölerinde Hauts-de-Seine'nin birkaç komününde çatışmalar yaşandı, Seine-Saint-Denis'de çöp kutuları yakıldı. Öfkenin hedefi Villeneuve-la-Garenne'deki polislerdi.

Villeneuve-la-Garenne’de toplanan eylemciler, yollara çöp kutularıyla kurdukları barikatları ateşe verdi. Polis de plastik mermiler ve göz yaşartıcı gaz bombalarıyla saldırınca saldırıya havai fişekler ve taşlarla karşılık verdiler. Banliyönün farklı bölgelerinde saatlerce süren çatışmanın ardından kitle geri çekildi.

Gece yarısına doğru daha kalabalık bir kitle toplanıldı. İşçi ve emekçilerin yaşadığı mahalellerin çevresinde barikatlar kurularak polislerin gelmesi beklendi. Polislerin gelmesiyle çatışma başlarken barikatlara konulan mobilyalar ateşe verildi, balkonlardan havai fişekler atıldı, arabalar ateşe verildi. Polis ise yakaladığı eylemcileri işkenceyle gözaltına aldı. Polisin saldırısından gazeteciler de payına düşeni aldı, tehditlerle karşılaştı, gözaltına alınanlar oldu.

Eylem ve çatışmalar 4. gününde de devam etti. Hauts-de-Seine bölümünde birkaç belediye kurşunlandı veya ateşe verildi. Villeneuve-la-Garenne'de yine havai fişekler ateşlendi, Paul-Langevin ilkokulu yönetim bölümü de ateşe verildi.

Fransa’da salgın sürecinde 4 kişinin ölümüne sebep olan polisin 2017’da ve 2018’de de polisin siyahi ve yoksullara şiddeti üzerine ayaklanmalar çıkmış, tüm Paris banliyöleri yakılıp yıkılmıştı. Fransa’da yoksulların ve göçmenlerin isyan ve ayaklanmaları, birkaç ay içinde sarı yeleklilerin isyan ve eylemlerine yerini bırakmıştı.