< < Çerkezköylü Kadınlar Termik Santral Projesini İptal Ettirdi

Çerkezköy'de kadınların mücadelesi sonucu, Pınarca Köyü’nün yakınında meşe ormanına yapılmak istenen kömürlü termik santral projesi iptal edildi.

TEKİRDAĞ - Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde kadınların mücadelesi sonucu, Pınarca Köyü’nün yakınında meşe ormanına yapılmak istenen kömürlü termik santral projesi iptal edildi.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvuru dosyasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olumsuz karar verdi.

 

Proje İptali Hakkında İki Farklı Bilgi

AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Twitter’dan yaptığı açıklamada projenin iptal edildiğini duyurmuş, ancak Yeşil Barış Hukuk Derneği ve Silivri Çevre Derneği’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı bilgi edinme başvurusuna gelen yanıtta “Projenin ÇED raporu hazırlanma aşamasında olup ÇED süreci devam etmektedir” denmişti.

Projenin durumuna ilişkin akıllarda soru işareti oluşmuştu.

2017 yılı Şubat ayında Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararı ile birlikte Tekirdağ’da tarım arazilerini de kapsayan 5450 dönümlük bir alan hakkında kömürlü termik santral kurulması için “acil kamulaştırma” kararı çıkarıldı.

 

Acele Kamulaştırma Kararına Karşı Dava Açtılar

Tekirdağ ve Silivri halkı tarım arazilerine, doğalarına ve sağlıklarına bir tehdit olarak gördükleri kömürlü termik santrale karşı harekete geçerek, Yeşil Barış Hukuk Derneği ile birlikte acele kamulaştırma kararına karşı dava açtı.

 

Beklenen Karar Danıştay'dan Geldi

İlk beklenen karar Eylül 2017’de Danıştay’dan geldi. Danıştay, Çerkezköy Belediyesi’nin “acele kamulaştırmanın durdurulması” gerekçesiyle açtığı davada, yürütmenin durdurulması kararı verdi.

Kararın ardından projede yer değişikliğine gidildi. Proje, bölgede son kalan ormanlık arazilerden birine taşındı. Bir başka deyişle binlerce meşe ağacı tehlike altında.

 

"Halk Bilgi Almak İstemiyor" Gerekçesiyle Toplantı İptal Edildi

Kömürlü termik santral projesi için 1 Şubat 2018’de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı’na Trakyalılar, salonda yer olmadığı gerekçesiyle alınmadı. Halk dışarıda toplantıya katılmak için mücadele ederken toplantı, “halkın bilgi almak istemediği” gerekçesiyle iptal edildi.

 

Derneklerin Açtığı Dava Sürüyor

Yeşil Barış Hukuk Derneği’nin, Silivri Çevre Derneği ile Çerkezköy Termik Santral Projesi için ormanlık alanın enerji üretim alanına dönüştürülmesi hakkında Çevre Düzeni Plan değişikliğine karşı açtığı dava Danıştay’da devam ediyor.