< Genel İş'te Olağanüstü Genel Kurul

Yerel seçimler sonrası Türkiye ve Kürdistan halklarını neler bekliyor? Şimdi yanıtı en çok aranan soru, yerel seçim sonuçları ne olacak değil, seçimler sonrası iki ülkenin işçi ve emekçi sınıflarını neler beklediğidir. ...

DİSK Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şubesi, Genel İş Sendikası Genel Merkezi'nin aldığı dayatma karar nedeniyle bugün Kadıköy'de Olağanüstü Genel Kurulu bugün  gerçekleştirdi.  Yapılan oylama sonucunda 4 blok listeden Beyaz liste (mevcut şube yönetimi) kazandı.

İSTANBUL - DİSK'e bağlı Genel İş Genel Merkezinin dayatma kararı sonucunda bugün Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyeleri, bugün Olağanüstü Genel Kurul toplantısını Kadıköy'de Aktaş Düğün Salonu'nda gerçekleştirdi.

Genel İş Sendikası Genel Merkezi'nin aldığı  karar üzerine bugün gün (8,Aralık) Kadıköy Aktaş Düğün Salonu'nda Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Olağanüstü Genel Kurulu yapıldı. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı için Divanda Mehmet Güleryüz, Nurettin Ataş, Ayhan Çolakoğlu yer aldı.

Genel Kurul oylamasında beyaz, turuncu, mavi ve mor olmak üzere 4 liste yarıştı. Olağanüstü Genel Kurul toplantısına Genel İş Anadolu Yakası 2 Nolu ve Avrupa yakası 1, 2 ve 3 Nolu şubelerin başkan ve yöneticileri, Genel İş Balıkesir Şube Başkanı, Genel Merkez Mali Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Güleryüz,  İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sinan Ceviz, Temsilci Özbey Dursun ve Maltepe Belediyesi işçileri de katıldı.

Saygı duruşunun ardından şube yönetimime aday olan 4 liste olduğu belirtildi.

Mavi, Mor, Turuncu ve Beyaz liste olarak adlandırılan 4 ayrı listedeki Başkan, Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu asil ve yedek adayların isimleri okundu. Ardından her blok listedeki Şube Başkanlığı Adayları kısa birer konuşma yaptılar. Mavi Liste Başkan Adayı Mahmut Şengül,  Mor Liste Başkan Adayı Veda Ağar, Turuncu Liste Başkan Adayı Murat Aydoğan ve  Beyaz Liste Adayı Ahmet Arıkan  (mevcut şube yönetimi) süreci değerlendiren ve gelecek süreçte neler yapacaklarına ilişkin kısa konuşmalarını yaptılar.

Mavi liste başkan adayı Mahmut Şengül, geçmiş dönemde doğru yapılanlar ve eksik yapılanlar üzerinden yaptığı konuşmada üç belediyede imzalanan TİS'lerin yeterli olmadığını yüzde 4+4 zammın işçiler için yeterli olmadığını ve işten Haziran 2020'de yapılacak TİS'de daha iyi şartları elde etmek için alanlarda olmak mücadele etmek gerektiğini, bunun için de işçilerin sadece üye değil, örgütlü, mücadele eden işçiler olması getektiğini söyledi.

Mor liste başkan adayı Veda Ağar, sendikalarda erkek egemen bir yönetim dil ve anlayışın hakim olduğunu belirterek, toplumun yarısını oluşturan, üreten, alınteri döken kadınlar olarak sendikalar da da söz sahibi olmak istediklerini söyledi.

Turuncu liste başkan adayı  Murat Aydoğan, “Delegeler bu süreçte seçim istedi biz de destek verdik, birleştirici ve mücadeleci bir sendikal faaliyet için aday olduk” dedi.

Beyaz liste başkan adayı şu anki Şube Başkanı Ahmet Arıkan ise “Ataşehir Belediyesi bizi istemiyor, işçilerin seçimiyle yönetime geldik. Bizi bir onurdur, biz kazansak da kazanmasak da kimsenin altını oymayacağız, aldığımız oyları yeniden bir olağanüstü için kullanmayacağız” dedi. Arıkan’ın konuşması işçiler tarafından “Dik dur eğilme işçiler seninle”, “Hak hukuk adalet işçilerle gelecek”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla karşıladı.

Yapılan oylama sonucunda Beyaz Liste 117, Turuncu Liste 101, Mavi Liste 18, Mor Liste 7 oy aldı.

Ahmet Arıkan yaptığı konuşmada "Yine işçi kazandı. İşçilerin oylarını önemsemeyenlere, küçümseyenlere işçilerin iradenizi gösterdiniz. Kimseyle bir düşmanlığımız, rekabetimiz yok. Bundan sonraki süreçte işçiler olarak daha birleştirici güçlü bir mücadele yürüteceğiz" dedi.

Beyaz liste ile seçime katılanlar sonucu, "Hak Hukuk Adalet İşçilerle Gelecek", İşçişrtin Birliği Patronları Yenecek", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam" sloganlarıyla kutladı. Beyaz listeye göre Başkan; Ahmet Arıkan, Yönetim Kurulu Asil Üyeler Cem Karasoy, Murat Aktemur, Aliekber Eraslan, Tahsin Aydın; Denetim Kurulu Asil Üyeler Rojda Taybara Korkmaz, Erdal Alıcı, Raşit Arıkboğa, Mesut Bahtiyar Keleş, Emrah Bakır, Displik Kurulu Asil Üyeler Necla Özülkü, Arslan Abacı, Tunay Yıldız, Ufuk Erdoğan, İrfan Bilir yer alıyor.

 

 

Olağanüstü Genel Kurula Neden Gidildi?

Ataşehir Belediyesi'nde TİS şartlarının uygulanmaması nedeniyle  Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube sendikal faaliyetlerini yoğunlaştırmış, TİS'in uygulanması talebiyle basın açıklamaları yapmıştı. Sendikal faaliyetleri nedeniyle Genel İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Melike Şahin ve Güvenlik Sen İşyeri Temsilcisi Alişan İpşiroğlu işten atılmıştı.

Ardından Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyeleri işten atılan işçilerin işe iadesi ve toplu iş sözleşmesi haklarının uygulanması talebiyle bsaın açıklamaları ve bir günlük iş bırakma eylemi yapmıştı.

Ataşehir Belediye yönetimi sürekli olarak işçilere baskı ve mobbing uygulayarak, tehditlerde bulunarak Genel İş Sendikası'ndan istifaya zorlamıştı. Ataşehir Belediyesi yönetiminin sendikaya yönelik saldırıları son iki ayda giderek artmıştı.

İşçilere işten atma tehditleri devam ederken işten atılan Şahin ve İpşiroğlu'nun belediye binasına girişinin engellenmiş ve son olarak Genel İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Gökhan Keskin'in belediye binasındaki sendika temsiciliğine girerken DİSK armalı yeleği ile girmesi engellenmeye çalışılmış darp edilerek bir odada işkence edilmişti. Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube yönetimi bu sütece ilişkin de basın açıklaması yapmıştı.

Ataşehir Belediye  Başkanı Battal İlgezdi işçilerin bir günlük iş bırakma eylemi sonrası yaptığı toplantıda sendika temsilcilerini işten atacağı, istediği kadar işçiyi işten atıp, işe alabileceği, belediyenin kapısına kilit vuracağı, şeklinde tehditlerde bulunmuş, sendika temsilcileri hakkında cinsiyetçi söylemlerde bulunmuştu.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi "Bu şubr yönetimini istemiyorum" demişti. Son dönemde özellikle idari birimlerde 130 kadar Genel İş Sendikası üyesinin istifa etmesi sağlanmış, sojrsdsn bit kısmının tekrar üye olması istenmişti.

Sendika üyelerinden bazılarına ise "Sen istifs etme, yakında şubeyi  olağanüstü genel kurula götüreceğiz. Bize senin oyun lazım" denilmişti.

Bu söylemden yaklaşık on gün sonra ise Genel İş Sendikası Genel Merkezi, Ataşehir Belediyesi yönetiminin istemi doğrultusunda hareket ettiğini göstermiş ve Anadolu Yakası 1 Nolu Şube için Olağanüstü Genel Kurul yapılması kararı aldığını bildirdi.

Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube yönetimi bu kararın, işçiler lehine bir karar değil Ataşehir Belediye yönetiminin lehine bir karar olduğunu ifade ederek "Ataşehir Belediye yönetimi işçinin haklarını savunan değil, belediye yönetimiyle uzlaşma içinde olan, işçinin itiraz ettiği durumlar olduğunda belediye yönetimi menfaatine durumu idare eden bir yönetim istiyor. Ataşehir Belediyesi yönetimi bunu pek çok tavrı ve söylemiyle ifade etmiştir. Ne yazık ki sendila genel merkezi de Ataşehir Belediyesi yönetiminin istemi yönünde Olağanüstü Genel Kurul kararı almıştır" açıklamasında bulunmuştu.

Olağanüstü Genel Kurul kararının duyurulmasının ardından Ataşehir Belediye yönetiminin işçilere "şube yönetimin olduğu listeye oy vermeyin" şeklinde telkinde bulunulduğu belirtildi Bu süreçte Maltepe Belediyesi'nde Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 2 Nolu Şube yöneticisi ve temsilcilerinin işten atılması üzerine yapılan iş bırakma eylemine Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube'de güçlü bir dayanışma göstermişti.

Mal varlığı dondurulan Yeni Demokrasi gazetesi muhabiri Ertan Çıta’nın “akbil”ine de el konuldu. ...

Kuzey Ormanları’nın Saros Körfezi Adilhan Köyü mevkilerinde “mesire” olarak kiralanan denize sıfır orman alanına yirmiden fazla beton villa yapıldı. Koru Dağı’ndaki orman kıyım...

Perfetti’de Tek Gıda-İş işyeri temsilcisinin işten atılması üzerine başlayan eylemler devam ediyor. Bugün işçiler fabrika önünde TİS hakları için basın açıklaması gerçekleşt...

Bakırköy Kadın Kapalı Zindanı'nda görüş sonrası devrimci tutsaklara ayakkabı çıkarma dayatması yapıldı.  ...

“Sandıkla Gitmeyecekler” 16 Nisan referandumunun, devrimci kitleler açısından anlamını, işte bu belirginleşmeye başlayan yeni durumda aramak gerekir. Kürt halkında egemen olan duyguy...

Türkiye tekelci sermayesi, kendi egemenliğini ve sınıf çıkarlarını sürekli tehdit altında gördü. Sınıf iktidarını ve çıkarlarını korumak için, siyasi iktidarın, devletin tüm g...

“Avrupa Komünist Hareketi” adı altında bir araya gelen birkaç “komünist” parti, “Ukrayna'daki emperyalist savaşın ikinci yılında komünistlerin geride bıraktığımız dönemdeki...

Kent Savaşları Olan biteni Kürt halkı gördü. 1 Kasım 2015 seçimlerinde katılım, Kürdistan'da %60 düzeyinde kaldı, “özerklik oylanacak” söylemi işe yaramamıştı. Demirtaş, “...

Kritik Eşik: 6-8 Ekim Ardı ardına iki seçim, ihtiyaç duyduğu özgüveni dinci-faşizme vermedi. Ne Geziye, ne de Aralık’taki saray darbesine yönelik bir cadı avı başlatacak güce sahip...

Arama

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih