< < "Artık Diz Çökmek İstemiyoruz"

Fransa’da Sarı Yeleklilerin eylemleri 31. haftada da devam ediyor. Her türlü baskıya, yasaklamaya, saldırı, tutuklama ve politik çevirme harekatına, medyanın yok saymasına rağmen Sarı Yelekliler talepleri yerine gelmediği için her Cumartesi eylemlerini sürdürüyor.

Bu hafta da Sarı Yeleklilerin pek çok yerde eylemi vardı. 15 Haziran Cumartesi günü eylemlerden biri Saint-Exupéry Lisesi önünde idi. Burada sadece sarı yelekliler değil, sendikacılar, dernekler “artık diz çökmek istemiyoruz" diyerek hep birlikte yürüdüler.

Normandiya karayolu üzerinde ücretli geçiş gişeleri de bloke edildi.

Toulouse’da da Jean-Jaurès metro istasyonunda toplanan kitleye polis gaz bombalarıyla saldırdı. Polisin eylemlerle alakası olmayan bir cafenin içine gaz bombası attığı video kısa zaman içinde viral oldu. Polisin saldırısında 17 kişi gözaltına alındı.

Eylemlerde İngiltere’de 1 yıl hapis cezasına çarptırılan, ABD’de ise 175 yıl hapis cezasına çarptırılmış olan WikiLeaks kurucusu Julian Assange için de özgürlük isteyen pankartlar açıldı.

Montpellier, Lyon, Caen ve Rhône'da da eylemler yapılırken, açıklamalara göre eylemlere katılanların sayısı gittikçe düşüyor ve bu hafta 10 bin civarında.

 

Fransa’da eylemler sadece Sarı Yeleklilerin eylemleriyle sınırlı değil. 15 aydır grevde olan ve La Poste Ulusal Postane işçileri ve onlara destek olmak isteyenler 14 Haziran Cuma günü postaneyi işgal etti. Postane Ulusal Merkezi’ne saldıran polis, eylemci işçileri dışarı çıkardı.

15 aylık bir grevden sonra, La Poste yönetimi grevcilere bir ültimatom verdi, şu ana kadar müzakerelerde uzlaşılan her maddeyi iptal ettiğini açıkladı. La Poste, grevci işçilere karşı kaybederse bunun tüm işçilere örnek olacağından korkuyor.

Aynı gün, Chronopost Postanesi’nde de eylem vardı. Chronopost, belgesiz göçmenleri insanlık dışı çalışma ortamlarında çalıştırıyor. Çalışanlar, 12 Haziran Çarşamba günü, göçmenlerin çalışma koşullarının düzenlenmesi için eyleme başlamıştı. Göçmen işçiler hiçbir haklarının verilmemesinden ve bu konuda haklarını arayamamaktan şikayetçi. Taşeron göçmen işçiler günde 12 saat, haftanın altı günü çalışıyor ve müşteri başına 2,20 Euro alıyorlar.

 

Fransa’da General Electric işçileri 7 Haziran günü de gaz türbininin çıkışını engelledi. Belfort'ta General Electric 1000'den fazla işçiyi işten çıkarmayı planladığını açıklamıştı. 6 Haziran Perşembe günü yapılan genel kurul toplantısında işten çıkarmalar netleşince 300’den fazla kişi fabrikanın önünde toplanarak gaz türbininin çıkışını engelledi.

Ekonomi Bakanı Ulusal Meclis önünde işten atmaların azaltılmasını talep edeceğini söylese de, işçiler hükümetten bir şey beklemeyeceklerini öğrenmişlerdi.