“Gözaltıdan, Şiddetten Korkmadık"

Maaşları, yemek ücretleri ve tazminatları ödenmediği için eylem yapan Özsüt işçileri 24 Temmuz akşamı eyleme yapılan polis saldırısı ve gözaltıları İHD İstanbul Şubesi’nde yaptıkları basın toplantısında  protesto etti. Yaşanan polis saldırısına ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını belirten işçiler ve dayanışmada bulunanlar, “Polis saldırısı, gözaltılar bizim haklı mücadelemizi engelleyemez. Arkadaşlarımızın hakları ödeninceye kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

İSTANBUL – Ödenmeyen maaşları, yemek ücretleri  ve tazminatları için eylem yapan Özsüt işçileri 24 Temmuz akşamı polisin eyleme saldırısı ve gözaltıları İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı yaparak protesto etti.

 

“Çalıştığım 3 Ay Boyunca Hiçbir Hakkım Ödenmedi”

Basın toplantısında konuşan Halil Umut Marangoz çalıştığı üç ay boyunca  hiçbir hakkının ödenmediğini , Özsüt yöneticileri ile yaptığı görüşmelerden de sonuç alamayınca 3 Temmuz günü Özsüt Kadıköy Şubesi önünde yaptığı basın açıklamasının ardından haklarının yatırıldığını aktardı.

Özsüt Kadıköy Şubesi’ndeki arkadaşlarının da hiçbir haklarının ödenmediğini bu nedenle ortak bir kararla 13 Temmuz gününden itibaren Özsüt Kadıköy Şubesi önünde eylem yaparak  haklarının ödemesini  istediklerini söyleyen Marangoz, 17 Temmuz akşamı 16 arkadaşlarının haklarının ödendiğini fakat 2 arkadaşlarının alacaklarının ödenmediğini ve bu nedenle de eylemlerine devam ettiklerini belirtti.

Marangoz Özsüt işçilerinin “Tüm arkadaşlarımızın hakları alınıncaya kadar birlikte hareket edeceğiz ve direneceğiz” kararı aldıklarını ve bu karar üzerine de 2 arkadaşlarının hakları için eylemlerine devam ettiklerini söyledi.

 

“Çalışanların da 3 Aydır Maaşları Ödenmedi, Yemek Kartları Yatmadı”

Özsüt Kadıköy  Şubesi’nde çalışan arkadaşlarının da 3 aydır maaşlarının ödenmediğini, yemek kartlarının yatmadığını aktaran Marangoz, yaşadıkları hak gaspları nedeniyle dün itibariyle “iş görmeme hakkı”nı kullanarak 8 işçinin iş bıraktığını belirtti. Çalışanların da yanında olduklarını ifade eden Marangoz “En başından beri arkadaşlarımıza kazanmak direnmekten geçer dedik ve arkadaşlarımız da haklarını almak için çalışmama haklarını kullanıyor” dedi.

Özsüt işçileri adına basın açıklamasını okuyan Marangoz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aylarca maaşlarımız ödenmedi, kimimiz hiçbir hakkı ödenmeden işten atıldı, kimimiz maaşını alamadığından işten çıkmak zorunda kaldı.

 

“Haklarımızı Almak ve Hak Gasplarının Son Bulması İçin Eylem Başlattık”

Özsüt yönetimi  Finansal Kriz olduğu gerekçesiyle Nisan maaşlarının eksik yatırıldığını, Mayıs ve Haziran maaşlarının da Temmuz sonuna kadar yatıralamayacağını işçilere bildirdiğini söyleyerek işin içinden çıkmaya çalışmışsa da bizler;  Çalışmış olduğumuz günlere ilişkin eksik bırakılan haklarımızın ödenmesi, Özsüt’te yaşanan hak gasplarının sona ermesi ve tüm çalışanların ücret ve haklarının düzenli ödenmesi, Haksız ve hukuksuz şekilde tazminatsız olarak işten çıkarılan arkadaşlarımızın tazminatlarının ödenmesi talepleriyle eylemimizi başlattık.

 

 “Kararlılıkla Hak Arayan ve Birleşerek Hareket Edenlerin Kazandıklarını Bir Kez Daha Gördük”

Haklı mücadelemize başlarken bir söz vermiştik ‘bizler haklarımız ödenene kadar bu mücadeleye devam edeceğiz ama haklarını alamayan başka işçiler olursa o arkadaşlarımız için de yeniden bir araya geleceğiz’  demiştik. 16 arkadaşımızın alacakları ödendi ancak tazminatları ödenmeyen 2 işçi arkadaşımız için  onların da hakları ödenene kadar mücadelemiz devam edecek. Bu süreçte bir kez daha kararlılıkla haklarını arayan ve birleşerek hareket eden işçilerin kazandıklarını gördük.

 

“Gözaltı ve İşkenceye Rağmen Bir Araya Geldik, Mücadelemize Devam Edeceğiz”

24 Temmuz günü arkadaşlarımızın da hakları ödensin diye Özsüt Kadıköy Şubesi önünde oturma eylemi yaptık. Yaptığımız eyleme polis saldırarak işçiler ve dayanışmaya gelen 22 kişiyi işkenceyle gözaltına aldı. Dayanışmaya gelenler ve Kadıköy halkı uzun süre gözaltıları engellemeye çalışarak polisin saldırısını protesto etti. Bir arkadaşımızın gördüğü polis şiddetinden kaynaklı çenesinde kayma meydana geldi. Ama tüm bunlara rağmen yine bir araya geldik ve arkadaşlarımızın hakları ödeninceye kadar bir araya gelmeye devam edeceğiz”

 

İşçinin Alınterini Gasp Eden Özsüt’ten Alışveriş Yapmayın”

24 Temmuz akşamı yaşadıkları gözaltı ve işkenceye ilişkin 29 Temmuz Pazartesi günü  saat 10.00’da Bakırköy Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunacaklarını da belirten Marangoz, “Emek dostlarından haklarını arayan Özsüt işçilerine desteklerini büyütmelerini ve işçilerin alacakları ödeninceye kadar  işçinin alınterini gasp eden Özsüt’ten alışveriş yapmayarak boykot etmelerini istiyoruz” dedi.

Marangoz alacakları ödeninceye kadar da eylemlerini sürdüreceklerini belirterek  “Özsüt, sözünü tut haklarımız ver. Haksızlık varsa direniş de var” diyerek sözlerini tamamladı.

 

“Polis Şiddeti Her Yerde Ama Bu Mücadelemizi Engelleyemez”

24 Temmuz akşamı Özsüt işçilerine destek için gelen ve gözaltına alınırken darp edilmesi sonucu çenesinde kayma olan İsmail Aydın ise konuşmakta güçlük çekerek yaşadıklarını aktardı.

“Polis saldırısına uğradık evet. Burada Özsüt işçilerine, Cumartesi Annelerine, Fransa’da Sarıyeleklileri saldıran polis aynı polis. Şiddet aynı şiddet  ve her yerde yaşıyoruz” dedi.

Saldırının olduğu gün basın açıklaması yapıldığını ve yarım saat sonra ise polisin “Bu eylem kanunsuz eylem suç işliyorsunuz” diyerek saldırdığını aktaran Aydın “Polis de Özsüt işçilerinin haklı bir mücadele verdiğini gayet iyi biliyor. Bize saldırdığında ‘Sen de üç ay maaş almasan ne yaparsın?’ dediğimiz de bakıp kalıyor. Yukarıdan ‘Vur’ talimatı gelince bize vuruyor. Sistem için de düşünme sorgulama yetilerini bir yana itmişler. Karşılarındaki işçiymiş, hakkını arıyormuş, haklı bir nedenle eylemdeymiş bunları düşünmüyorlar. Sorgulamayan, düşünmeyen, sadece emre itaat eder hale gelmişler” dedi. 

İşçileri destekleyen sloganlar attığı için susturmaya çalıştıklarını ve özellikle çenesine yumruk atıldığını, küfür, hakaret ve darpa maruz kaldıklarını belirten Aydın, bundan sonra da mücadeleyi sürdüreceklerini,  haklarını arayanların yanında olmaya devam edeceklerini belirterek  “Özsüt işçileriyle birlikte olacağız” dedi.

 

“Hiçbir Zaman Şiddetten Korkmadık,  Özsüt İşçileriyle Birlikteyiz”

Dayanışmaya gelen Genç İşçi Derneği’nden Nermin Şen, “Özsüt işçilerinin eyleminde polis saldırısına uğradık ve 22 kişi küfür, hakaret, darp ile işkenceyle gözaltına alındık. Fakat hepimiz ertesi gün yine Özsüt işçisi arkadaşlarımızın mücadelesini büyütmek için onların yanındaydık. Bundan önce de hak arama eylemlerinde, işçilerin eylemlerinde gözaltılar yaşadık. Nasıl bunlar bizi yıldıramadıysa, vaz geçiremediyse bu gözaltıda bizi dayanışmamızdan vazgeçiremedi. Hiçbir zaman patronların, devletin polisin şiddetinden korkmadık, geri çekilmedik. Bundan sonra da Özsüt işçileriyle birlikte olacağız. Hak arayanların yanında olacağız” dedi.

Dayanışmaya gelen ve gözaltına alınan İşçi Temsilcileri Konsey Girişimi’nden Ömer Burçin Özkişi , 24 Temmuz akşamı işkenceyle gözaltına alındıklarını, gözaltı aracında da küfür, hakaret ve darp edilmeye devam ettiklerini, burada da birlik ve kararlılıklarını gösterdiklerini belirtti. Özsüt işçilerinin hak arayışlarında başından beri birlikte olduklarını ve Özsüt işçileri haklarını alıncaya kadar da bu birlik ve kararlılığın devam edeceğini  söyleyerek “Herkesi de Özsüt işçilerine destek vermeye, Özsüt’ü her yerde teşhir etmeye, ürünlerini almayarak boykot etmeye çağırıyoruz.  Özsüt işçileri kazanıncaya kadar da aynı birlik ve kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

 

“Hak Arama Eylemlerinde Dayanışma Büyüyünce Polis Saldırısı Yaşanıyor”

Avukat Seher Dursun ise polisin saldırısın zamanı ve nedeni üzerinde durmak gerektiğine vurgu yaptı. “Günlerdir sürmekte olan bir eylem var. Ve eyleme destek verenler artıyor, dayanışmanın büyüdüğü gün basın açıklamasının yapılmasından sonra polis saldırısı yaşanıyor. Ne zaman ki hak arama eyleminde dayanışma büyüyor o zaman olayı terörize eden polisin kendisi oluyor” dedi.  Bir başka gün aynı durumun hak arayan bir öğrenci eyleminde, ya da bir başka hak arama eyleminde yaşanabileceğini ifade eden Dursun “Özsüt işçilerinin eyleminde polisin saldırısı da destek verenler üzerinde yoğunlaştı. ‘Bunlar işçi değil, terörist’ denilerek bu saldırıyor ve soruşturmalar da bu düşünce üzerinden yürütülüyor” dedi.

 

“Saldırıya Rağmen Eylem Kararlılığı ve Dayanışmanın Büyümesi  İyi Bir Örnek”

Özsüt işçilerinin eyleminde desteklerin, dayanışmanın arttığını ve büyüdüğünü ve saldırının da bu nedenle yapıldığını söyleyen Dursun, “Burada önemli olan bu saldırıya rağmen işçilerin kararlılıkla eylemlerine devam etmeleri ve dayanışmaya gelenlerin daha da artması eylemin büyümesidir. Bugün eğer içeride çalışan işçiler de iş bırakmışlarsa bu önemli bir gelişme. Belki bugün sadece maaşlarını alabilmek için bunu yapıyorlar.  Ama ileride bunun ne kadar önemli olduğunu anlayacaklardır. İşçilerin kararlılıkları ve dayanışmanın büyümesi  iyi bir örnektir” dedi.

Av. Seher Dursun,  meslektaşlarıyla birlikte avukatların Özsüt işçilerinin mücadelesini yakından takip ettiklerini ve gerek alacaklarının ödenmesi gerekse de yaşadıkları polis saldırısı konusunda da gerekli takipi sürdüreceklerini  belirtti.

 

“Haklarımız Ödenmezse Eylemlerimiz Büyüyecek ve Yayılacak”

Özsüt İşçisi Marangoz da “Hisse devri yapacağız, kredi çekeceğiz”  gibi gerekçelerle  oyalanmaya devam edildiklerini aktararak “3 ay alacaklarımız ödenmedi ve bizim artık bekleme gibi bir lüksümüz yok.   İçeride çalışan arkadaşlarımız da 3 aydır maaş alamadıklarını yemek kartlarının bile yatırılmadı. Bu arkadaşlarımız gerçekten çok mağdur durumda. Biz Özsüt’e diyoruz ki,  Özsüt hakkımızı ver diyoruz. İçeride ve dışarıda direniyoruz.  Haksızlık son buluncaya kadar da mücadelemiz sürecek. Gerekirse eylemlerimizi yayacak ve büyüteceğiz. Haksızlık varsa direniş de var diyoruz ve Özsüt patronlarının bir an önce haklarımızı vermesini istiyoruz. Emek dostlarımızdan da Özsüt’tü boykot etmelerini ve teşhir etmelerini istiyoruz” dedi.