< < “Bizi Bizim Seçtiklerimiz İşten Çıkardı”

Üsküdar Belediyesi’nde işten atılan işçiler bir kez daha işe geri alınmaları talebiyle Üsküdar Belediyesi önünde basın açıklaması yaptılar. “Bizi bizim seçtiklerimiz işten çıkardı” diyen işçiler, Üsküdar Belediyesi’nin işten çıkarmalar hakkında bir açıklama yapamadığına dikkat çekti. İşçiler Maltepe Belediyesi’nde işten çıkarılan işçiler için tüm işçilerin birlikte hareket ederek iş bırakmalarını ve işçilerin işlerine geri alınmalarının çok iyi bir örnek olduğunu belirterek işten çıkarılan Üsküdar Belediyesi işçilerine birlik olma çağrısı yaptı.

İSTANBUL - Üsküdar Belediyesi’nde işten atılan işçiler bir Salı günü daha belediye önünde bir araya gelerek işlerine iade edilmeleri talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasına Zeytinburnu Belediyesi’nde işten atılan Kenan Güngördü, Genel İş Sendikası üyesi Ataşehir Belediyesi işçileri, İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komitesi, Dev Tekstil, Genç İşçi Derneği ve İşçiyiz Biz üyeleri de katılarak destek verdi.

Basın açıklamasında 2,5 ay önce birçok işçinin işten atıldığını belirten Emre Öztürk, sayıyı tam olarak bilemediklerini fakat 150’yi aşkın işçinin işten atıldığını, ve 43 kişiye ulaşarak işten atıldıklarını tespit ettiklerini belirtti. Her salı günü basın naçıklaması yapmalarına rağmen, işçilerin neden işten atıldıklarına ve kaç işçinin işten atıldığına dair belediye yönetiminden bir yanıt alamadıklarına dikkat çekti. İşçilerin işlerine dönmeleri için yetkililerin acilen bir çözüm üretmeleri gerektiğini belirterek sözü işten atılan işçilere bıraktı.

Üsküdar Belediyesi işçileri eylem sırasında sık sık “Atılan İşçiler Geri Alınsın”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “İşten Atmalar Yasaklansın”, “İşçilerin Birliği Başkanları Yenecek”, “Bize Ekmek Yoksa Size Huzur Yok”, “İşçiler Birleşin, Direnişe Ses Verin”,“İşçiler Elele Hep Beraber Zafere”sloganları attı.

 

İlk kez basın açıklamasına katılan işten atılan Bayram Özekiciler, İşkur aracılğıyla belediyede çalışmaya başladığını ve seçimlerin ardından işten atıldığını belirterek “Neden atıldığımı da anlamadım. Bir suçumuz varsa ispatlasınlar biz de bilelim” dedi.

İşten Atmaları Kamuoyundan Gizlemeye Çalışıyorlar”
Ercan Yılmaz isimli işçi de sözlerine “Bizim seçtiklerimiz bizi işten çıkardı” diyerek başladı. Kamu mülkü olan bir kurumda birlik ve beraberliğin olması gerekirken haksız ve gerekçesiz bir şekilde işçilerin işten çıkarıldığını belirten Yılmaz “Bizim suçumuz neydi bunu bize açıklasınlar. Her hafta bizim hakkımızda farklı bir şey söylediler, olmadı. Şimdi de Belediyenin yapmış olduğu kafetaryalar, geri dönüşüm tesisi kurulması gibi konuları öne çıkararak işten atmaları kamuoyundan gizlemeye çalışıyorlar” dedi.

 

Arkasında Milletvekili, İşadamı Olmayanlar İşten Çıkarıldı”

İşçilerin performanslarının düşük olduğu iddialarına ilişkin ise “Neden hep en alt kademede çalışan, hizmet birimlerinde çalışan işçiler işten çıkarıldı. Bunların hepsinin performası düşüktü de, bu birimlerdeki müdürlerin, amirlerin, şeflerin, onbaşıların hiç mi performansı düşük olanı, kavga edeni yoktu. Hiç biri hiçbir hata yapmadı mı? Neden referansı milletvkekili, belediye yöneticisi, iş adamı olmayanlar, fakir olanlar, garip gruba olanlar işten çıkarıldı?” diye sordu.

Ekonomik kriz gerekçesiyle hizmet birimlerinde çalışan işçilerin işten çıkarıldıklarına dikkat çeken Yılmaz, Ataşehir, Aliağa Belediyeleri olmak üzere ülkenin her neresinde olursa olsun işten çıkarılan işçilerin işlerine iade edilmesi için yetkililerin bir an önce harekete geçmeleri gerektiğini belirtti.

Eşim 14 Yıl Hizmet Verdi, İzin Bile Kullanmadı, İşten Atıldı”

İşten çıkarılan Enver Ayvacı’nın eşi ise “Benim eşim 14 yıl boyunca belediyede hizmet verdi. Bir gün rapor almadı. İzinlerini kullanmadı, ama şimdi işsiz. Hepimizin psikolojisi bozuldu. Eşim üzüntüsünden hasta oldu. Raporlar var diyorlar. Çıkarsınlar raporları açıklasınlar, işten çıkarma nedeni neyse biz de bunu bilelim” dedi.

 

Maltepe’de İşçilerinin 5 Arkadaşları İçin Birlik Olması Çok Güzeldi”

İşçilerden Eyüp Menteş, Maltepe Belediyesi’nde işçilerin iş bırakma eylemi sırasında dayanışma için şantiyeye gittiklerini belirterek, “Açıkçası oradaki arkadaşların birlik ve dayanışmasını kıskandık. Beş işçi işten atıldığı için bütün arkadaşları işlerini bırakıp gelmişlerdi. Sendikaları yanlarındaydı. İşçilerin işe alınması için tüm işçilere iş bıraktırmıştı. Hep birlikte çaylarını içiyorlar, yemeklerini yiyorlar, halaylar çekiyorlar, birlik içinde davranıyorlardı. Ve arkadaşlarının işe alınmasını sağladılar. Bu bizim çok hoşumuza gitti. Keşke sendikamız da bizi sahiplenseydi. Üsküdar Belediyesi’nde de arkadaşlarımız işten atılan işçilerin yanında olsaydı. Bir gün bizim başımıza gelenler onların da başına gelecek. Tek tek işten çıkarılacaklar. Hiç kimse ‘Ben çalışıyorum, böyle devam ederim’ diye düşünmesin çünkü hiçbir garantisi yok” dedi.

 

Sendikanızı Seçerken İyi Düşünün”

İşçilerin haklarını alabilmeleri için sendikanın işçilerin yanında yer almasının çok önemli olduğunu vurgulayan Menteş, işçiler sendikalarını seçerken sendikanın işçinin haklarının arkasında durup durmadığına bakmaları gerekir. İşçiler varsa, işçilerin haklarını koruyorsa sendikadır. Patronun yanında duran, onun menfaatlerini koruyan sendika sendika değildir” dedi.

Haziran ayından itibaren tüm belediyelerde toplu iş sözleşmelerinin yapılacağını ve işçilerin sendikalarını seçerken işçilerin haklarını koruyup korumadığına bakarak seçmeleri gerektiğini belirtti. “Bizm arkamızda sendikamız yok, demek ki bu sendikada bir sıkıntı var” diyen Menteş, bugün kendilerine sahip çıkmayan sendikanın yarın diğer işçilere de sahip çıkmayacağını belirtti.

 

Birlik Olabilirsek Tüm Haklarımızı Alabiliriz”

“Keşke Maltepe Belediyesi işçilerinde olan birlik, beraberlik ve cesaret Üsküdar Belediyesi işçilerinde de olsaydı” diyen Eyüp Menteş, Üsküdar Belediyesi işçileri şimdi bizim yanımızda olsaydı aldığımız düşük ücretler, mesailerin azlığı, 120 lira yol parası olsun, 115 lira yemek parası olsun bunlara hep beraber itiraz edebilseydik, bizler işimize geri dönebilseydik, maaşlarımız, yol ve yemek paralarımız artsaydı. Haftalık 45 saat çalışma süresini dayatsaydık ve bizi daha fazla çalıştıramasalardı sizler için de iyi olmaz mıydı?”diyen Menteş birlik olunca işçilerin haklarını alabileceklerine vurgu yaparak işçileri cesaretli olmaya ve birlikte davranmaya çağırdı.

İşten atılan Evin Çelik ise haftalardır basın açıklaması yapmalarına rağmen belediye yönetiminin bir açıklama yapmadığına dikkat çekerek “Sesimizi duymak istemiyorlar. Sağır olmayı tercih ettiler.”

Ölümü Göze Alıp Çalıştım Karşılığı Bu Mu?”

15 Temmuz’da çağrı merkezinde çalışmakta olduğunu ve gece vardiyasında hayati tehlikesi olmasına rağmen çalışmaya devam ettiğini belirten Çelik, o dönemde bugün beni işten çıkaran müdürler, amirler yoktu. Zabıta amiri ve güvenlik amiri de buna şahittir. İşlerini yapmıyorlar diyorlar ya. Ben bu şartlarda dahi çalıştım. Bu mudur karşılığı?” diye sordu.

Maltepe Belediyesi’nde işten atılan 5 işçi için yüzlerce işçinin bir araya geldiğini hatırlatan Çelik, “Burada 150 işçi işten atılıyor ama biz basın açıklamasına dahi çok az arkadaşımızı katabiliyoruz. Burada bir tehdit mi var? Neden arkadaşlarımız gelemiyor? Neden haklarımızı arayamıyoruz?” diye sordu. Çelik Belediye Başkanı’nın en azından neden atıldıklarına dair işçilere bir açıklama yapmak zorunda olduğunu belirterek “Bu haksızlığın bir karşılığı elbet olacak. Sen din adı altında insanların haklarını yiyorsun. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste” diyerek sözlerini tamamladı.

Emekçiler Birleşin Ve Yenin!”

Zeytinburnu Belediyesi’nde işten atılan Kenan Güngördü ise 500 gün boyunca belediye önünde oturma eylemi yaparak “Zeytinburnu halkı emekçine sahip çık” diyerek seslendiğini belirten Güngördü, “Her gün iki, üç, beş kişi işten atılıyor. Eğer birleşmezsek bir gün hepimiz işsiz kalacağız. Çünkü CHP, AKP, MHP bütün siyasi partiler işçi düşmanı. Bunu Maltepe’de gördük, Ataşehir’de, Aliağa’da gördük. Bugün Üsküdar’da hepinizin şahitliğinde izliyoruz” diyen Kenan Güngördü, bütün işçi ve emekçilere seslenerek “Birleşin ve yenin!” dedi.

 

Bize Ekmek Yoksa Size De Huzur Vermeyeceğiz”

Her gün enflasyonun düştüğüne ilişken açıklamalar yapıldığına değinen Güngördü, “İşçiler her gün açlık ve yoksullukla savaşırken, hangi enflasyon oranı bu? Sarayın enflasyon oranı mı? Siz çok rahatsınız bunu biliyoruz. Ama sokaklarda emekçilerin öfkesi gün gün büyüyor ve göreceksiniz bize ekmek yoksa size de huzur vermeyeceğiz” dedi.

Üsküdar’da kendini dindar olarak tanıtan ama kindar olan bir belediye başkanı ile karşı karşıya olduklarını belirten Güngördü, Zeytinburnu Belediyesi’nda atıldığında işe iade davasını kazandığı halde “Biz mahkeme kanun tanımıyoruz” diyen bir belediye ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

Bütün işçi ve emekçilere seslenen Güngördü, “Birleşin ve yenin! Onlara sokakları dar edelim” diyerek sözlerini bitirdi.

 

Mutlaka Birleşmemiz ve Komitelerimizi Oluşturmamız Gerekiyor”

Ataşehir Belediyesi işçisi Aliekber Erarslan ise “Bu ülkede iktidarlar değişiyor, belediye başkanları değişiyor ama yoksul insanların, yoksul işçilerin kaderleri maalesef değiştmiyor. Zenginlikleri kendilerine paylaştıranlar, yoksulluğu bize paylaştırmayı hedef koymuşlar” diyerek 28 gündür işten atılan iki arkadaşlarının eylemde olduğunu belirtti.

Belediye yönetiminin işçilerin haklarını verme konusunda olumlu bir tavır göstermediğini ifade eden Erarslan, “Ercan Yılmaz’ın dediği gibi bizim seçtiklerimiz bizi işten çıkarıyorlar. Derdimize derman olmuyorlar. Bizim bizden başka dostumuz yok. Mutlaka birleşmemiz gerekiyor. Ataşehir’de, Maltepe’de Üsküdar’da ülkenin her neresinde bir direniş varsa orada olmak gerekiyor”dedi.

İşçilerin birlik ve beraberlik içinde hareket etmeleri için de öncü işçilere görev düştüğünü belirten Erarslan, öncü işçilerin tüm iş kollarında komitelerini oluşturmaları ve işçilerin güçlerini birleştirmeleri gerektiğini belirtti.

 

“İşten Atılan İşçiler Geri Alınsın, İşten Atmalar Yasaklansın”

İşçiler Üsküdar Belediyesi’nin kaç işçinin işten atıldığını, hangi gerekçelerle atıldıklarını açıklaması gerektiğini belirten işçiler, işten atılmaların yasaklanması gerektiğini belitti.

İşten atılan işçilerin de bir an önce işlerine iade edilmeleri gerektiğini ve bunun için mücadeleyi sürdüreceklerini ve haftaya Salı günü yine Üsküdar Belediyesi önünde olacaklarını duyurarak sloganlarla eylemi sonlandırdılar.