Mücadelemizde Kararlıyız

Şişli Belediyesi önünde iki işçi... Sabahın 07.00’sinden gece yarılarına kadar belediyenin önünden ayrılmıyorlar, Genel İş Sendika önlükleriyle İşlerini geri istiyorlar...

İşçilerden Kakil Yazar, 70 gündür yürüttükleri mücadeleye ilişkin şunları anlattı:

“Sürecimiz yerel seçimlerden sonra başladı. Gelen yönetim, personel fazlalığını gerekçe gösteriyordu. İnsanları atmanın peşine düşmüşlerdi. Haklarını arayan arkadaşlarımıza yöneldiler daha çok. Öncelikle Turan arkadaşımıza yöneldiler, çünkü o KHK ile belediye şirketine aktarılan bir arkadaş. Dolayısıyla bu arkadaşın burada bulunan bir toplu sözleşmeden yararlanıp yararlanamadığının tespiti için bir dava açmıştık. Dava açtık diye arkadaşı işten çıkardılar. Daha sonra şirket çalışanlarımızda da muvazaa davaları vardı. Bu arkadaşlar da o davadan ötürü çıkarıldı. Davalarını çekmeleri istenmişti. Oradan da 3 arkadaş vardı işten atılan.

Ben daha öncesinde burada sendikacılık yapmıştım. Bu nedenle gelir gelmez çıkarmaya tasarladıklarından biri de bendim. Nihayetinde insanlar emeklilik adı altında zorla işten çıkarılmaya başlandı. Bu nedenle attılar ama asıl gerekçe elbette sendikal sorumluluklarımı yerine getirmemden kaynaklıdır.

Sendika tam bu dönemde işverene yakın durarak 120 tane işçi arkadaşımızı emeklilik adı altında zorla işten çıkardılar. 70 gündür tazminatlarını dahi alamadılar. Dönem dönem buraya gelip ses çıkartıyorlar sonra gidiyorlar.

Eylemimiz yaklaşık 70 gün önce başladı. Bu süreç içerisinde işverenin tavrını anlıyorsun, ama sendikanın tavrını anlayamıyorsun. Eylemi ilk koyduğumuzda açıkça genel merkez Remzi Çalışkan tarafından açıklama geldi: ‘bizimle bir ilgisi yok, önlüklerimizi giymesinler’ diye şubeye bildirmişler. Şube de bir yazıyla polise bildiriyor. Sendikal değerleri taşıyanların bizler olduğunu anlattık.

Çadır açmıştık burada, ateş yakıyorduk. Belediye polise ‘biz anlaştık, çadırı kaldırtıyoruz’ dediğinde, gece vakti burada nöbette kalan Mustafa Sicim adlı arkadaşımız o strese dayanamayıp kalp krizi geçirdi. Belediye yönetimi arkadaşın numara yaptığını iddia ediyor. Fakat başka bir işçi arkadaşın yoğun çabasıyla ambulans aranıyor son anda yetiştiriliyor hastaneye. Şu an hala Şişli Etfal Hastanesinde yatıyor. Hastaneye götürüldüğünde gerçekten çok kötü bir aşamadaymış. Son anda yetiştirildi ve üç gün yoğun bakımda kaldı.

Belediye yönetimi, seçim öncesinde işe alma vaadiyle oy aldığı kendince yandaş insanlara yer açmaya çalışıyor. 600-700 işçi daha çıkarmayı tasarlıyorlar. Bu eylem bir şekilde bu sürecin önünü tıkadı. Mücadelemizde kararlıyız. Burada yapılan bu saldırı yalnızca bize dönük bur saldırı değildir. Görüşmeye giden arkadaşlara ‘muvazaa davalar açanları çıkartacağız’ demişler. Binden fazla işçi bu davaları açmıştı. ‘Ya davalarınızdan vazgeçin ya da sizi atarız’ diyorlar. Bu yaşananlar, CHP'nin AKP'den farkı olmadığını da gösteriyor aynı zamanda. İşçiye dönük saldırılarla sindirerek ellerindeki hakları gasp etmeye çalışıyorlar. Mücadelemizde kararlıyız. Tüm dostları desteğe bekliyoruz.”