"Bedel Ödeyeceğiz, Susmayacağız!"

İktidarın baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirecek kanun teklifine karşı  bugün İstanbul Adliyesi önünde "Savunma Mitingi"nde binlerce avukat bir araya geldi.

İktidarın meslek odaları ve baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirecek kanun teklifine karşı baroların eylemleri devam ediyor. Avukatlar bugün İstanbul Barosu'nun çağrısıyla Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde "Savunma Mitingi" gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz hafta Ankara'ya yürüyen baro başkanlarına yapılan engelleme ve saldırının ardından tepkiler ve eylemler devam etmiş, Aiavukatlar dün İzmir, Antalya ve Mersin'de eylem gerçekleştirmişti.

Avukatların toplanma saatinden çok önce İstanbul Adliyesi ve çevresi bariyerlere çevrilerek yoğun şekilde çevik kuvvet ablukası altna alındı. Polis sık sık Covid-19 nedeniyle "maske kullanılması ve fiziksel mesafeye uyulması" anonsu yaptı. Adliyeye gelenler ve avukatlar polis yığınağı yapılıp sonra da mesafe uyarısı yapmasına tepki gösterdi.

 

Bariyer ve Çevik Kuvvet Ablukasına Tepki

Adliyeden çıkan bazı kişiler ise polis yığınağına "Ne oldu da polis yığıldı? Avukatlar da mı haklarını aramayacak", "Bu kadar polis avukatlar içinse yuh olsun. Bu memlekette hukuk bitmiştir", "Ne oldu da savaş var gibi çevik yığmışlar? Ne yaptı avukatlar devleti mi yıktı?", "Aha da işe yaramayan koca binanız burda duruyor", "Bu kadar adamı yığmışlar bir de mesafe diye bağırıyorlar" gibi tepkilerde bulundu. Açıklama için meydanda toplanan avukatlara da, polisin Covid-19 nedeniyle  maske kullanma ve mesafeye uyma anonsu yapması üzerine avukatlar polise, "Aç o zaman barikatı. Bizi bu alana sıkıştırdınız bir de sosyal mesafe diyorsunuz. Açın barikatı" diyerek tepki gösterdi. 

Adliye karşısındaki alanın bariyerlerle daraltılmasına karşı da alkışlarla ve "Aç Aç Barikatı Aç", sloganıyla avukatlar ve desteğe gelenler tepki gösterdi.

Avukatlar ayrıca sık sık "Feyzioğlu istifa" sloganları atarak Türkiye Barolar Birliği Başladı Metin Feyzioğlu'nun istifasını istedi.

 

Avukatların Protestosu Barikatı Açtırdı

Açıklama için alana girmek isteyen avukatların bir kısmının polis tarafından engellenerek meydana alınmaması üzerine avukatlar çevrelerindeki bariyerlere yürüyüp iterek "Barikat Açılsın ", "Polis Barikatı Aç" sloganları attı.  Avukatların baskısı ile bariyerler önce biraz daha geri çekildi. Avukatların  alkışlarla ve sloganlarla alana gelerek alanın dolması üzerine barikat açıldı. 

Binlerce avukatın katıldığı "Savunma Mitingi"nde İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu açıklamada bulundu.

 

"Direnç Ve Bilinç Götüreceğiz"

Söz alan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, mitingin ortak aklın toplantısı olduğunu kaydetti. Meclis'e verilen teklifin evrensel hukuk kurallarına uygun olmadığının altını çizen Durakoğlu, kanun teklifine karşı mücadele edeceklerini ve bu mitingle Ankara'ya bir direnç ve bilinç götüreceklerini söyledi. 

80 baronun birlikte hareket ettiğini vurgulayan Durakoğlu, "Konuşalım. Bunlar değil bizim sorunlarımız, sorunlarımızı konuşalım onları yasalaştıralım" dedi.  Sorunların adliyenin giriş kapısında başladığını ifade eden Durakoğlu, "Bu kapıdan girerken başlıyor bizim sorunlarımız. Stajyerler işini yapamıyor, yapsa para kazanamıyor" dedi.

 

"Adil Yargılanma İçin Ölüm Orucundalar"

Avukatların duruşmalardan atıldığını, 'Neden onun avukatlığını yapıyorsun' diye suçlandığını söyleyen Durakoğlu, "Kimisi ölüm orucunda avukatların. Yaşamlarını değil avukatlıklarını kaybedecekleri için direniyor avukatlar. Adil yargılanmak istiyorlar. Yaşamlarını değil avukatlıklarını kaybedekleri için direniyorlar!" diyerek  Avukat Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ı hatırlattı. Bu sırada Timtik ve Ünsal  alkışlarla selamlandı.

 

"Siyaset De Konuşacağız, Susmayacağız"

Sorunların çözümünün "Çoklu Baro" ile parçalamak olduğunun iddia edildiğini belirten Durakoğlu, "Siyaset yapıyorsunuz dediler. Allah aşkına siyaset yapmanın suç olduğunu nerede var. Bunca siyasetçi her aksam hukuk konuşuyor ama hukukçular siyaset konuşmasın diyorlar. Konuşacağız, sonuna kadar konuşacağız" dedi. 

Avukatların insan hakları mücadelesi vermek zorunda olduğunu vurgulayan Durakoğlu, "Benim işim bu. Biz bunu yaparsak hukuk devleti olur" diye konuştu. 

 

"Bedel Ödenecekse Öderiz"

İşkenceler yaşanmasın diye gece yarısı karakollara gittiklerini söyleyen Durakoğlu, "Biz avukatız bizi göreceksiniz, bileceksiniz. Biz eğilmeyiz, biat etmeyiz. Bedel ödenecekse de öderiz. 30 Haziran 2020. Tarihe düşülmüş bir nottur bu" diyerek mücadele kararlılıklarını ifade etti.

 

"Mücadele Bizim Genetik Kodumuz"

Savunma yürüyüşüne yönelik engel ve polis saldırısını hatırlatan Durakoğlu, "Korku iklimine teslim olmayacağız biz. Yurttaşların bir dirence ihtiyacı var" dedi. 

Teklifin bir saat önce Meclise verildiğini de aktaran Durakoğlu, "Çoğunlukları var çıkarabilirler belki de. Demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Burada başlayıp burada biten bir şey değil. Devam edeceğiz. Ama bilmedikleri bir şey var bunların yaptıklarının daha fecisini 12 Eylül'de darbeciler yaptı. İstanbul Barosu'na mühür vurdular. Kapattık sandılar ne oldu avukatlar kırdı attı o mührü. Biz o dönem başkanımız Orhan Apaydın'ı şehit verdik. Baroları sindiririz sandılar, bambaşka bir şey gelişti. Mücadele kodu gelişti. Mücadele bizim genetik kodumuzdur" dedi. Durakoğlu, sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı. 

Miting sırasında ve alandan ayrılırken sık sık "Savunma Susmadı, Susmayacak", "İstifa, İstifa Feyzioğlu İstifa " sloganları atıldı.