< "Devletten Korkmuyoruz. Yürüyeceğiz!"

Gözaltına alınan madencilerin serbest bırakılması talebiyle basın açıklaması yapan Bağımsız Maden-İş Sendikası, "Özbeyler'e gücü yetmeyen devlet madencinin karşısında güç gösteriyor. Korkmuyoruz" dedi.

Bağımsız Maden-İş, gözaltındaki madencilerin serbest bırakılması talebiyle Ermenek'teki sendika binası önünde basın açıklaması yaptı. Madenciler üzerlerinde "Köle Değiliz, Eşitlik İstiyoruz" yazılı önlüklerle eyleme katıldılar.

Eylemde basın açıklamasını yapan Bağımsız Maden-iş Sendikası Genel Hukuk ve TİS Sekreteri Resul Demir, "Bu duyuru Karaman'ın Ermenek ilçesinde yaşayan hayatlarını ömürlerini madencilik yaparak kazanan Seba, Cenne ve Akpınar havzasında çalışan maden işçilerinin ve ailelerinin hakları için vermiş oldukları çabayı, direnci anlatmaktadır" diyerek sözlerine başladı.

 

"Sakat Kaldılar Arkadaşlarını Kaybettiler"

Madencilerin yıllardın üç kuruş para kazanabilmek için yerin yedi kat altında ter döktüğünü söyleyen Demir, "Evlerine ekmek götürebilmek için sakat kaldılar, yanı başlarında arkadaşlarını kaybettiler. Karşılığındaysa alamadıkları maaşları ve tazminatları beş kuruş etmeyen patron Özbey ailesinin iki dudağı arasından çıkacak söze kalmış durumdadır" dedi.

Ermenekli madencilerin 88 gün önce maden ocağında başlattıkları mücadele ile "Artık Yeter" dediğini söyleyen Demir, taleplerini tekrarladı.

* Yatmayan maaşlarının ve tazminatlarının bir an önce hesaplara eksiksiz yatırılması.

* Maden ocaklarında gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması.

* İşten atılan işçilerin işe geri iade edilmesi.

 

"Yetkililere İnsanlık Dersi Verdiler"

Madencilerin üç talep için çalmadık kapı bırakmadığını hatırlatan Demir, "Tüm yetkililere insanlık dersi niteliğinde 88 gün boyunca süren bir eğitim verdiler. Sorunlarının çözümü için, haklı taleplerinin yerine getirilmesi için her türlü müzakere kapısını açık bıraktılar" dedi.

 

"Fiilen Sıkıyönetim Uygulandı"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık'ın kendilerini oyaladığının altını çizen Demir, "Dün direnişimizin 87. gününde Ermenekli madenciler, taleplerinin karşılanması için 'Bu yolun sonu Ankara' diyerek Güneyyurt ana caddesine çıkarak Ankara yoluna koyuldular. Gösteri ve yürüyüş hakkını kullanarak bu yola çıkan madencilerin önü jandarma tarafından kesildi. TOMA, biber gazı ve plastik mermilerle saldırılarak onlarca madenci ve aileleri yaralandı. Sendika genel başkanımız Tahir Çetin, uzmanımız Ayşe Büşra Yılmaz ve 8 madenci gözaltına alındı. Darp raporu almak için hastaneye giden madenci çocuğu olan gönüllü basın sorumlusu arkadaşımız hastaneden gözaltına alındı. Valinin vermiş olduğu kararla bütün kentte fiili sıkıyönetim uygulandı, halkın sokakta dolaşmasına dahi izin verilmeyerek sokağa çıkma yasağı uygulandı" diye belirtti.

 

"Özbeylere Gücü Yetmeyen Devlet Madenciye Güç Gösteriyor"

Demir"Kırk yıldır dededen, toruna madencilerin tazminatlarına çöken Özbeyler'e gücü yetmeyen devlet madencinin karşısında güç gösteriyor. Korkmuyoruz" dedi.

 

"Örgütlü Olunca Kazanıyoruz"

Soma'da da Ermenek'te de bu memleketin dört yanında da hakkını arayan, ölümle burun buruna yaşayan, açlıkla sınanan insanların ancak ve ancak direnerek, hakklarına çökmeye çalışanların karşısında yan yana örgütlü bir şekilde bulunduklarında kazandığını belirten Demir, "Dün Ermenek'te jandarmanın barikatına, saldırısına, TOMA'sına karşı duran madencilerin, eşlerinin, çocuklarının göstermiş olduğu iradeyi, cesareti ve direnci saygıyla selamlıyoruz" dedi.

 

"Taleplerimiz Karşılanmazsa Yürüyeceğiz"

Demir sözlerini "Tekrardan ilan ediyoruz. Korkmuyoruz! Talepler kabul edilinceye kadar bu yoldan dönmeyeceğiz. Buradayız, ayakta, sokakta ve tetikteyiz. Taleplerimiz karşılanmazsa Ankara'ya yürüyüşümüze devam edeceğiz" diyerek bitirdi.