İşten Atılan Belediye İşçileri Aliağa Meydanında

İzmir’de 31 Mart Yerel Seçimleri’nde yeniden başkan seçilen MHP’li Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, göreve başlar başlamaz 200’e yakın işçinin görev yerlerini değiştirdi; ardından işçi kıyımına başladı. Toplamda 179 işçiyi işten çıkaran Acar, sadece Aliağa halkının değil, bütün İzmir’in tepkisini çekti.

İşten çıkarılan 179 işçi, Aliağa Demokrasi Meydanı’nda kurdukları çadırda 49 gündür eylemlerini sürdürüyor. İşçi Temsilcileri Kurultay Girişimi, İstanbul'dan gelen eylemci işçilerle birlikte bugün işten atılan belediye işçilerini ziyaret etti. Belediye işçileri eylem süreçlerini aktarırken çalışan arkadaşların kovulmakla tehdit edildiğinden bahsediyor ve “faşist kavramının ne demek olduğunu bu süreçte öğrendik. Hamile, engelli, raporlu farketmeden işten atıldı” dediler.

“İşten çıkarıldıktan 5 gün sonra 'işgal' gerekçesiyle polisler bizi belediye önünden ayırmaya çalıştılar. Yalan haberlerle halkın bize sunduğu desteği kesmek istediler” diyor işçiler.

48 yaşında olduğunu söyleyen bir işçi, “Bu yaştan sonra nerede bulacağım işi? Canımızı ortaya koyduk pasif bekleyen işçi olmayacağız. Ekmeğimizi elimizden almışlar, bugün kavga etmeyeceksek ne zaman vereceğiz. Şimdi savaşmazsan ne zaman savaşacaksın. İki üç kere yol kapatma kararı aldık, sendika bizi durdurdu. Kendi komitemizi kurduk biz de”.

Kenan Güngördü söze katılarak “Asıl karar verici olan işçi olmalıdır. Ayak bağlarımızdan kurtulmalı, sendikadan bağımsız olmamakla birlikte sendikayı ileri gitmeye zorlamalıyız. İstediğiniz her şeyi yapabilecek güce sahipsiniz” dedi.

UPS'de çalışmış ve eylem sürecinde yer almış bir işçi de “başarı istiyorsak sendikanın, yasanın belirlediği sınırlarla olamaz. Biz müdürlerin önünü kesip, taşeronları dövdük. Aliağa'da yaratılan tüm değerler işçilerin elleriyle kurulmuştur” dedi.

Kamuoyu oluşturmanın öneminden bahsedilen konuşmalar, ertesi gün Boyoz Akademi’de gerçekleşecek “İşçiler kürsü sizin” etkinliğinde buluşma çağrısı ile sonlandı.