Amed halkı 43 gündür eylemde. Süresiz eylem kararından bugüne 43 gündür alanı terketmeyen Amed halkı, bugün de Büyükşehir Belediyesi önündeki Lise Caddesi’nde saat 11.00 itibari ile buluştu.

Alanın bugünkü misafirleri GAP Belediyeler Birliği’ydi. Alana pankartla giriş yapan 17 ayrı ilden belediye eş başkanları büyük coşkuyla karşılandı. Sloganların ve alkışların türkülerin hiç eksik olmadığı eylemde saat 13.00'de basın açıklamasına geçildi.

İlk sözü alan Diyarbakır HDP il Eş Başkanı Zeyyat Ceylan alana gelen misafirleri ve halkı selamladıktan sonra sözü Hakkari Belediye Eş Başkanı Cihan Karaman alarak öncelikle kitleyi selamladı.

Karaman, "43 gün önce bu halkın iradesine bir kez daha darbe vuruldu. Amed halkının tek bir oy bile vermediği biri getirilip belediye başkanı yapıldı. Ben bu irade gaspına karşı 43 gündür alanı terk etmeyen siz değerli halkımızı selamlıyorum bir kez daha. Bu iktidarın bilmediği bir şey var bizim geçmişimize dönüp bakarlarsa bizlersin şeh saitlerin torunu olduğumuzu geçmişte nasıl boyun eğmediysek bugünde boyun etmeyeceğimizdir. Amed, Mardin ve Van halkı bilmelidir ki onların iradesi bizim onurumuzdur" dedi.

Daha sonra sözü alan Mukaddes Erdoğdu konuşmasında "bir Türk’üm bir sosyalistim. Biz hep birlikte faşizmin bir de kayyum biçimini tanıdık. Ama bunla beraber bir de ona karşı direnişi sizler sayesinde tanıdık. Ben sizlerin önünde bir kez daha tek tek kayyumları lanetliyorum. Mutlaka yeneceğiz. Bu işin artık Türkiyesi, Kürdistanı yok. Kürt’ü yasaklayan Türk’ü de yasaklıyor. Türkiye halkı sizi görüyor. Kayyuma karşı mücadele faşizme karşı mücadeledir" dedi.

Son sözü Amed milletvekili Saliha Aydeniz aldı, "Bu halk hiç bir zaman iradesinin peşini bırakmadı ve bırakmayacak. Bu mücadele seçilmiş belediye başkanlarımız göreve gelip bu halka hizmet edene kadar devam edecek. 43 gündür birlikte yaşamı örmek için direniyoruz. Buradan bütün direnişlere bin selam olsun. Biz, Türkiye halkları birlikte yaşasın diye 40 yıldır direniyoruz. Türkiye’deki halkların birlikte yaşaması için engel yok. Birlikte mücadelede Kürt halkı üzerine düşen görevi yaptı, yapıyor da. Bize geri adım artıramayacaksınız" diyerek eylemi selamladı.

Eylem, 10 dakikalık oturma eylemi ile sona erdi.

Amed/Mücadele Birliği