< < Hapisanelerde İşkence Ve Kötü Muameleye Son

Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Hapishanesi’nde tutulan Mehmet Balaban sürekli baskı, şiddet ve işkenceye maruz kalıyor. Kendisine yönelik işkence ve kötü muamelenin durdurulmasını isteyen Mehmet Balaban, 35 gündür açlık grevinde.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, bugün saat 13.30’da Galatasaray Postanesi önünde “Mehmet Balaban’a yönelik işkence ve Kötü Muameleye Son Verilsin!” diyerek faks çekme eylemi ve basın açıklaması yaptı.

İHD basın açıklamasında Mehmet Balaban’ın hapishanedeki infaz koruma memurları tarafından ‘sen teröristsin, pis Kürtler, yaşamaya hakkınız yok…’ denilerek işkence, kötü muamele, hakaret ve tehditlere maruz kaldığını söyleyerek; böyle bir saldırı olayını durdurabilmek için boğazını kestiği halde sonrasında hastaneye götürüldüğünde darp raporu verilmediğini, Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunsa da baskının devam etmesi üzerine 31 Ağustos tarihinde açlık grevine başladığını anlattı.

Görüş sırasında ailesine durumu anlatan Balaban, bu olayların 1.müdür ile başgardiyan Mehmet Ali Kılıç sorumluluğunda gerçekleştiğini, bu baskıya karşı açlık grevine başladığını ve bu görüş sonrası dudaklarını dikerek açlık grevini sürdüreceğini, bu baskı son bulana kadar da eylemine son vermeyeceğini bildirdi.

Ailesi bu görüşme sırasında Balaban’ın çeşitli yerlerinde darp izleri olduğunu ve boğazındaki dikiş izlerini gördüğünde duruma tepki gösterince zorla görüş yerinden çıkartılarak ablasına da 9 ay görüş cezası verildi.

Bu gelişmeler üzerine İHD’ye başvuran aile, Mehmet Balaban üzerindeki baskının son bulması için yardım talep etti.

Bu başvuru üzerine İHD’li avukatlar Mehmet Balabanı hapishanede ziyaret ederek iddiaların araştırılması ve sorumlulukları belirlenenler hakkında adli ve idari işlemlerin başlatılması ile bu muamelenin durdurulması yönünde TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na, Tekirdağ Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu’na ve Adalet Bakanlığı CTEGM’ne 16.09.2019 tarihinde yazılar gönderdi.

Basın açıklamasında yaşanan bu süreci aktaran İHD, yeni gelen bilgilerin de Mehmet Balaban’ın uğradığı hak ihlallerinin devam ettiği, açlık grevini sürdürdüğü, dudaklarının halen dikişli olduğu, sağlık durumunun hızla bozulduğu yönünde olduğundan, faks çekerek ilgili kurumlara yeniden başvurdu.

İHD açıklamasında, “Tekirdağ 2 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kalan mahpus Mehmet Balaban’a yönelik işkence, kötü muamele ve ırkçı yaklaşımın durdurulması ve sorumlular hakkında adli ve idari şilem başlatılması için yetkilileri göreve çağırıyoruz. 

Hapishane Komisyonu ve insan hakları savunucuları olarak, Mehmet Balaban'a uygulanan saldırı ve işkencenin son bulmasını istiyoruz. Mehmet Balabana uygulanan işkenceye son verilsin! Mehmet Balaban’ın talepleri kabul edilsin” dedi.