"İnsan Onuruna Yakışır Çalışma Koşulları İstiyoruz"

Ataşehir Belediyesi'nde Dış Temizlik, Fen İşleri, Park Bahçe, Ulaşım birimlerindeki işçilerin bir günlük iş bırakma eylemi Yenisahra ve Küçükbakkalköy şantiyelerinde sürüyor.

İSTANBUL - Ataşehir Belediyesi'nde DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyesi, dış birimlerde çalışan işçiler iş bıraktı.

Ataşehir Belediyesi'nde Dış Temizlik, Fen İşleri, Park Bahçe, Ulaşum Birimlerinde çalışan işçiler iş bırakarak şantiyelere çekildi.

Fen İşleri ve Park Bahçe, Ulaşım Birimlerinde çalışan işçiler Küçükbakkalköy'deki Fen İşleri şantiyesinde, Dış Temizlik Birimi işçileri ise Yenisahra şantiyesinde iş bırakma eylemini sürdürüyor.

"Maaşlarımız Geç ve Eksik Yatıyor"

Yenisahra şantiyesinde görüştüğümüz işçiler "Maaşlarımız üç-dört aydır geç ve parça parça yatırılıyor. Maaşlarımızın zamanında ve tam yatırılması ve işten atılan iki arkadaşımızın işe alınması için bir günlük iş bırakma eylemi yapıyoruz" diyerek taleplerini dile getirdi.

Ataşehir'de Park Bahçe işçisi ve Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube yöneticisi Aliekber Erarslan ise dün akşam saat 19.00 itibariyle Fen İşleri, Dış Temizlik ve Park Bahçe işçileri olarak uyarı niteliğinde bir günlük iş bırakma eylemine başladıklarını belirtti.

"İş Bırakma Eylemimizde Üç Talebimiz Var"

Taleplerinin işten atılan iki arkadaşlarının işe iadesi, geç ve parçalı ödenen maaşlarının zamanında ve tam yatırılması, dış birimlerin tümünde çalışma şartlarının işçi sağlığı iş güvenliği önlemlerinin alındığı insan onuruna yakışır bir duruma getirilmesi olduğunu söyledi.

"Para Yok" Diyen Belediye Eylem Öncesi Maaş Yatırdı

İki aydır maaşlarının parça parça ve geç yatırıldığını aktaran Erarslan "Geçtiğimiz ay iki arkadaşımızın işten atılması üzerine bir basın açıklaması yapma kararı aldık. 'Para yok' denilmesine rağmen maaşlarımız basın açıklaması yapıkmadan bir gün önce yatırıldı. Bu da arkadaşlarımızın, işe iadesi talebiyle yapılacak açıklamaya katılmaması için yatırıldı. Biz bu tavrı samimi görmüyoruz. Basın açıklamasına katılmamaları için birim amirleri tarafından engellenmeye çalışıldı.

İşten atılan arkadaşlarımız işe alınması için yaptığımız görüşmelerden olumlu bir sonuç alamadığımız gibi maaşlarımız da yine geç yatırıldı.

Tüm Dış Birimler İş Bıraktı

Dün Dış Temizlik Birimlerinde iş bırakma eylemi kararı alarak Fen İşleri ve Park Bahçe Birimlerindeki arkadaşlarla paylaştık. Ardından Ulaşım Birimindeki arkadaşlarla yaptığımız görüşmede tüm birimlerin ortak kararıyla dün akşam saat 19.00 itibariyle iş bırakma eylemimiz başladı" dedi.

"Verilen Sözü Samimi Bulmuyoruz"

Dün akşam iş bırakma eylemi sırasında Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez ve Temizlik İşleri Müdürü Mehmet Ali Sağdıç'ın Yenisahra şantiyesine geldiğini ve maaşlarının yarın ya da  Cuma günü yatacağını, fakat kesin olmadığını söylediğini aktaran Erarslan "Biz bu söylemi samimi bulmuyoruz. Çünkü defalarca verilen sözler yerine getirilmedi" dedi.

"İşten Atılan Arkadaşlarımız Geri Alınsın"

Taleplerinin sadece maaşlarının tam ve zamanında yatırılması olmadığını ifade eden Eraslan işten atılan arkadaşlarının işe iadesi ve tüm dış birimlerdeki çalışma koşullarının insan onuruna yakışır şekilde düzenlenmesi olduğunu söyledi.

"İSiG Şartları Sağlanmıyor"

"Bizim taleplerimiz sadece marşlarımızın zamanda yatırılması değil iki arkadaşımız işten çıkarıldı bunların geri alınması. Bir başka önemli talebimiz dış tüm birimlerde çalışan arkadaşlarımızın çalışma şartlarının işçi sağlığı ve iş güvenliği şartlarının sağlandığı, insan onuruna yakışır hale getirilmesi" diyen Erarslan, gerek belediye gerekse de sendikanın oluşturduğu işçi sağlığı ve iş güvenliği kurulu tarafından raporlar çıkarılmasına rağmen bir iyileştirme yapılmadığını belirtti.

"Çatı Akıyor, Tuvalet ve Su Yok"

Arkadaşlarımızın insanca sağlıklı bir ortamda çalışmasının sağlamasını  istiyoruz. Çalıştığımız yerlerde çatıdan su damlıyor, tuvaletleri sağlıklı değil, giyinebileceğimiz bir yer yok. Bir insanın çalışabileceği ortam değil. Tuvaleti suyu olmayan, yemek yiyecekleri yerleri yok" dedi.

"İşten Atılan Arkadaşlarımız 23 Gündür Eylemde"

İki arkadaşlarının gerekçesiz şekilde işten çıkarıldığını ve 23 gündür belediye önünde eylemde olduklarını hatırlatan Eraslan,  "Biz sözleşme imzaladık ama sözleşmeyi tanımayan bir belediye ile karşı karşıyayız. Sözleşmeyi 5 ay önce imzaladık. İşten çıkarılan arkadaşlarımız sözleşme şartlarına uygun şeklide işten çıkarılmadı. Tek taraflı 4 koduyla işten çıkarıldı gerekçesini sorduğunuzda 'Sivri sivri diller' diye bir cevap verildi. Burası belediye başkanının evi değil. Kimsenin de böyle bir hakkı yok. Arkadaşlar tuvalet ihtiyaçları için belediye binasına giremiyor. Burası bir kamu alanı. Kamu alanında bizlere ait bir yerler. Böyle bir uygulama yapmaya hakları yok"  dedi. Sendika olarak bir çok defa sorunların çözümü konusunda diyalog kurmaya anlaşmaya çalıştıklarını fakat olumlu bir sonuç alamadıklarını belirten Eraslan, bu düşmanca tutumun sürmesi halinde fsrklı eylem süreçlerinin yaşanacağını söyledi.

"Maltepe İşçilerinin Kararlı Duruşunu Selamlıyoruz"

Maltepe Belediyesi'nde önce işçilerin işten atılsrsk TİS için bir pazarlık konusu haline getirildiğini hatırlatan Erarslan " fakat Maltepe Belediyesi işçileri kararlı bir duruş sergileyerek bu pazarlığı kabul etmedi Ve direnişlerine devam ediyorlar Bu yönüyle de onları kutluyoruz ve onur duyuyoruz, bu örnek davranış için de teşekkür ediyorum" dedi.

"Biz o boyutta bir aşamaya gelmedik ama olmayacak diye de bir şey yok. Ataşehir işçisi ciddi anlamda hepsi çalışırken korkuyorlar" dedi.

"Korkarak, Geçim Sıkıntısı Yaşayarak Çalışıyorlar"

Dış birimlerde çalışan işçilerin çalışma alanlarında işçi sağlığı ve iş bırakma şartlarının hiçbirinin bulunmadığını vurgulayan Eraslan, "İşten atılmaktan korkuyorlar, çalışırken rahat değiller,  bir işçinin müdüründen korkarak çalışması ne kadar sağlıklı bir çalışma sağlayabilir? Geçim derdiyle boğuşurken, bir de maaşını zamanında alamazsa nasıl iyi bir hizmet üretmesi beklenebilir" dedi.

"Belediyeden Olumlu Bir Yanıt Bekliyoruz"

Tüm dış birimlerde çalışanlar olarak böyle bir irade kullandıklarını ifade eden Eraslan, "Umarsız ki, belediye yönetimindem olumlu bir cevap alırız ve çalışma şartlarımızın düzeltimesi sağlanır. Burası bizlere ait ve bizler hizmet üretenler olarak insan onuruna yakışır bir çalışma ortamı sağlanmasını istiyoruz. Üreten biziz, yöneten de biz olacağız. İşçilerin kararlı dik duruşları sayesinde kazanamayacağı bir şey yok. Umarım Battal İlgezdi taleplerimiz konusunda olumlu bir adım atar. Aksi halde eylemler farklı boyutlarda gelişecektir" dedi.

"İşe İade Konusunda Olumlu Sonuç Alamadık"

Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Arıkan ise 23 gün önce iki arkadaşlarının sendikal nedenlerle işten çıkarıldığını hatırlattı. Bir kadın arkadaşımız sendikal çalışmalar sırasında broşür dağıttıkları ve işçileri toplu sözleşme haklarını anlattıkları için işten atıldıklarını hatırlatarak, "Biz de bununla ilgili gerekli görüşmeleri yaptık belediye yöntemiyle  işe iadelerinin yapılmasını istedik. Maalesef karşılık bulmadı. 'Biz bu arkadaşlarla çalışmak istemiyoruz' dendi. Arkadaşlarımız İş Kanunu’nun 4 nolu maddesiyle yani tek tek taraflı fesihle gerekçesiz şekilde işten çıkarıldı" dedi.

"Bir diğer arkadaşımız da güvenlik çalışanı  işyerini 13 dakika erken terk ettiği için işten çıkarıldı bu konuda doğru adım atılmasını istedik Ama maalesef olumlu bir sonuç alamadık 22 gündür orada oturma eylemi gerçekleştiriyoruz" diyen Arkan işçilerin işe iadesi konusunda olumlu bir sonuç alamadıklarını aktardı. İşten atılan arkadaşlarının işe iadesinin taleplerinden biri olduğunu söyledi.

"Uyarı Eylemleri Yaptık"

Maaşlarının birkaç aydır aralıklarla geç ve parça parça yatırıldığını söyleyen Arıkan, "İşçi arkadaşlarımızın aldıkları ücretler zaten geçirmelerine yetmiyor. Bir de geç yattığında sıkıntı yaşıyorlar. Bunu en doğal şekilde bize ilettilerve biz de çözüm üretmeye çalıştık. Bütün görüşmelerimizi yaptık fakat olumlu bir sonuç alamadık bir kaç aydır bu şekilde maaşlar eksik ve geç yatıyor. 2 saatlik iş bırakma eylemleri yaptık fakat olumlu bir sonuç alamadık" dedi.

"Belediye Maaşlarımızı Tam ve Zamanında Ödemekle Mükelleftir"

Dış birimlerdeki işçiler ve temsilcilerle  yaptıkları görüşmeler sonucunda ortak bir kararla dün akşam itibariyle bir iş bırakma eylemi kararı aldıklarını aktaran Arıkan, "Maaşlarımızın bir an önce  düzenlı yatırılmasını istiyoruz. Ülkede kriz sürekli emekçi halklara, fakirlere, işçilere yansıtılıyor. Bunun üzerine bir de belediye yönetimi ikinci bir faturayı bize ödetmeye çalışıyor. Bunu karşılayacak gücümüz yok. Zaten kıt kanaat geçinen insanlarız gününde paramızı alıp gününde ekmeğimize evimize götürmezsek sorumlu olduğumuz insanlara karşı zor durumda kalıyoruz. Kimsenin bunu bize yaşatmaya hakkı yok. Belediye yönetimi zamanında o ücretleri bulmak ve zamanında ödemekle mükelleftir" dedi

"İnsan Onuruna Yakışır Çalışma Ortamı Sağlansın"

Diğer taleplerinin de dış birimlerde çalışan işçilerin çalışma alanlarındaki şartların iyileştirilmesi olduğunu ifade eden Arıkan, "Toplu iş sözleşmesi maddelerinin uygulanmasını istiyoruz. Arkadaşlarımızın çalışma alanı olan kulübelerin çatıları akıyor, elektriği yok, suyu yok. İnsan onuruna yakışacak bir yer değil. Giyinme alanları dar ve sağlıksız, tuvaleti dahi olmayan yerler var. Yemek yiyebileceği sağlıklı bir ortam yok. Sokakta gibiler. Dışarıdan getirip birini orada barındıramazsınız. Halka hizmet veriyorlar ve Ataşehir ilçesinin asli unsurları olan, Ataşehir'i temizleyen güzelleştiren arkadaşlarımız  insani koşullarda çalışmayı hak ediyorlar. Ayrıca şantiyelerde de tuvaletler çok kötü durumda, soyunma kabinleri kötü durumda. Bir an önce düzenlenmesi çalışma şartlarının iyileştirilmesini ve insan onuruna yakışır hale getirilmesini istiyoruz. Bu talepler bugüne kadar gerçekleşmediği için bu birimlerde işçi arkadaşlarla yaptığımız toplantılarda işçi temsilcileri ve şubemizin aldığı ortak kararla iş bırakma eylemi gerçekleştirdikdik" dedi.

"Baskı Ve Tehditlerle Bizi Yıldıramazlar"

Dün akşam 19.00'dan itibaren  iş bırakma kararını uygulamaya başladıklarını ve bu akşam 20.00'ye kadar devam edeceğini belirten Arıkan, şefler, müdürler, amirler tarafından baskılar, tehditler yapıldığını ifade eden Arıkan, "İşten atma taktikleridir bunlar Bunlarla bizi yıldıramayacaklar" dedi.

"Belediye  'Maaşını 20 Gün Geç Yatırırım' Diyemez"

Belediye yönetiminin 'Yasayı istediğimiz gibi yorumlarız maaşları 20 günde sonra öderim' mantığıyla hareket ettiğini vurgulayan Arıkan,  "Bu kabul edilebilir bir şey değil. Çünkü biz fiili bir gerçeklik yaşıyoruz. Biz zor geçiniyoruz. Asgari ücretin biraz üzerinde bir ücret alıyoruz. O da toplu sözleşme ile yeni sağlandı. Kalkıp da bunun üzerine 'Ya ben senin maaşını 20 gün geç de yatırırım' deyip, bir de üstüne bir sosyal demokratız olacak iş değildir. Biz buna karşı bir uyarı eylemi yapıyoruz. Umarız bu talepleriniz karşılanır ve iş barışını bozmadan herkes işine gider, çalışmasını yürütür. Aksi halde bu sıkıntılar çözülmedikçe gerginlik tırmanacak, sıkıntı yaşanacaktır. Belediye bizim belediyemiz, iş bizim işimiz herkesten daha çok sahipleniyoruz. Biz hancıyız, buranın asli  unsurlarıyız. Burada çözümden yana bir tavır bekliyoruz. Gerekli tüm adımları attık. Biz de bize doğru bir atılmasını bekliyoruz. Derdimiz bu problemlerin çözülmesi. Toplu sözleşmenin eksiksiz yerine getirilmesidir." dedi.

Direniş Ateşini Yakan Maltepe İşçilerine Selam

Arkan ayrıca Maltepe Belediyesi'nde 7 gündür iş bırakma eyleminde olan işçileri de selamladı.

"Maltepe'de direniş ateşini yakan onurlu mücadele yürüten arkadaşlarımızla destekliyoruz onlar da buraya geldiler. Biz de oraya gittik. Gitmeye devam edeceğiz. Onların da kazanımlar sonuçlanması adına her türlü çabamızı vereceğiz. İzmir Aliağa'da bir direniş var. Üsküdar'da işlerinden edilen edilen arkadaşlarımız var.  Fabrikalarda patronun iki dudağı arasında çıkan sözle işten çıkarılan arkadaşlarımızın yanındayız" dedi. Sabah saatlerinde Küçükbakkalköy'deki Fen İşleri şantiyesine gelen Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu işçilere iş bırakma eylemlerinin yasal dayanağının olmadığını iddia ederek iş başı yapmamaları halinde, tutanaklar tutularak işten atılacakları yönünde tehditte bulundu.

Belediye Yöneticilerinden Tehdit

Şantiyede bulunan sendika şube yöneticileri de İş Kanunu maddelerini ve belediye işe sendika arasında %\ toplu iş sözleşmesinin maddelerini okuyarak, işçilerin anayasal ve yasal haklarını kullanarak iş bıraktıklarını ve tehdit edemeyeceklerini söylediler. İşçiler alkışlarla başkan yardımcısını protesto ederek "Direne Direne Kazanacağız" sloganı atarak, "Akşam 20.00'den sonra mesaisi gelen arkadaşlar işbaşı yapar" dediler. Alanda müzik eşliğinde halaylar çekerek eyleme devam ediyorlar.

Yenisahra şantiyesinde ise Temizlik Birimleri Müdürü Mehmet Ali Sağdıç gelerek işçilere iş bırakma eyleminin yasal olmadığını söyleyerek iş başı yapmalarını aksi halde tutanak tutulacağını söyledi. İşçiler işbaşı yapmayacaklarını söyledi. Şantiyeden ayrılan Sağdıç daha sonra gelerek işçilere tebliğde bulunarak işten atılacakları tehdidinde bulundu.

Alanda bulunan Şube Başkanı Ahmet Arıkan, işçilere "İşe çıkmak istiyor musunuz?" diye sordu. İşçiler "Hayır" diye yanıtladı.

İşçiler "Direne Direne Direnişten Zafere" sloganlarıyla iş bırakma eylemine devam edecekleri yanıtını verdi.

Her iki şantiyede de eylem zaman zaman sloganlar atılarak ve halaylar çekilerek devam ediyor. Sloganlarında Maltepe Belediyesi işçileriyle dayanışmalarını dile getiriyorlar.