< < Seoil Plastik İşçileri Grevde

Kocaeli'nin Kartepe ilçesi Arslanbey’de bulunan Seoil Plastik’te ücret zammı ve ikramiye konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı.

KOCAELİ - Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan Güney Kore firması Seoil Türkiye fabrikasında 2 Mart itibariyle işçiler greve başladı. İlk 6 aylık ücret zammı ve ikramiye konusunda anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine sendika grev kararı aldı.

 

Görüşmeler Kasım’da Başlamıştı

Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan ve Lastik İş Sendikası’nın örgütlü olduğu SEOIL Plastik’te çalışan işçiler geçtiğimiz Haziran ayında örgütlenmeye başladı. Lastik İş Sendikası’nın iş yerinde yetkili olduğuna dair belge ise 2019 yılı Temmuz ayında sendikaya ulaştı.

Bunun üzerine SEOIL Plastik patronu, sendika ile toplu sözleşme masasına oturarak 5 Eylül 2019’da toplu sözleşme görüşmelerine başladı. 4 Kasım 2019 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin üzerinden tam 60 gün geçti.

Sonrasında gerçekleştirilen zorunlu arabulucu sürecinden de anlaşma çıkmadı. Ardından resmi arabulucu raporu, sendikaya ocak ayında ulaştı. Ancak SEOİL Plastik patronu ile sendika arasında anlaşma sağlanamadı ve Şubat ayında grev kararı alındı.

 

Son Görüşmede Gece Grev Kararı 

Grev kararı sonrası devam eden müzakereler sonucunda da anlaşma sağlanamadı ve 2 Mart’ta gece saatlerinde sendika grev kararı aldı.

Grev kararı ile ilgili açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı ve Toplu Sözleşme Dairesi Başkanı Ziya Ünal, ‘’Devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerimizde maddelerimizin bazılarında anlaşma sağladık. Fakat cumartesi günü yapmış olduğumuz müzakeremizde anlaşma sağlanamamıştır. Bugün 6356 sayılı Sendikalar Kanunu'nun Grev ve Lokavt maddesi gereğince, grev uygulamasına geçiyoruz. Siz değerli üyelerimizle hakkımızı alana kadar grevimizi, mücadelemizi devam ettireceğiz’’ dedi.

 

Kolsan İşçilerinden Destek Ziyareti

SEOIL Plastik iş yerinde günün ilk vardiyasıyla başlayan grev uygulamasına; Lastik İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Toplu Sözleşme Dairesi Başkanı Ziya Ünal, Eğitim Basın Yayın Dairesi Başkanı Salih Gür, Örgütlenme Dairesi Başkanı Alperen Şakacı, Toplu Sözleşme ve Eğitim Dairesi Müdürü Üzeyir Ataman, Toplu Sözleşme Dairesi Uzmanı Ece Göktürk, Kocaeli Şubesi Mali Sekreteri ve üyeler katıldı.

Grev kararı üzerine Arslanbey Organize Sanayi bölgesinde kurulu ve Lastik İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Kolsan Lastik iş yerinde çalışan üyeler, SEOİL Plastik iş yerinde çalışan işçileri ziyaret etti. İşçiler ‘Bu iş yerinde grev var’ yazılı pankartın önünde ‘Dünya yerinde oynar işçiler birlik olsa’ ve ‘İnadına Lastik İş’ sloganları attı.