Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, AKP'li Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasını protesto etti.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından AKP'li Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasını protesto etti.

Kayyum rektör Bulu'nun üniversiteyi polis ablukası altına aldırması eylemleri engelleyemedi. Üniversite öğrencileri Güney Kampüsü içinde sloganlarla yürüyerek üniversite kapısına geldi. Dışarıda toplanan öğrenciler, öğretim görevlileri ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek vermek için gelenler üniversite giriş kapısı önünde uzun süre sloganlarla bekledi.

Polisin talimatıyla üniversite giriş kapısı özel güvenlikçiler tarafından kapatıldı. Öğrencilerin "Akp Elini Üniversitemden Çek", "Kayyum Rektör İstemiyoruz", "Yaşasın Öğrenci Dayanışması", "Kayyum Evine Boğaziçi Bizimdir" sloganları atarak eylemlerini sürdürdü. Kitlenin eyleme kararlılıkla devam etmesi sonucu özel güvenlik giriş kapısını açmak zorunda kaldı. Üniversite içi ve dışındaki kitle bir araya geldi.

 

"Atamayı Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz"

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü önünde toplanan öğrenciler açıklama yaptı. Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri adına yapılan açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri olarak bu atamayı kabul etmiyoruz ve vazgeçmiyoruz" denildi.

2016 yılında da bir gece yarısı tepeden inme rektör ataması yapıldığı belirtilen açıklamada, Boğaziçi Üniversitesine 1980 askeri darbesinin ardından ilk kez okul dışından rektör atandığı söylendi.

Akademik özerklik sağlanmadan üniversitelerde bilim ve fikir üretilemeyeceği vurgulanan açıklamada, "Üniversite mensuplarının iradesinin hiçe sayılarak üniversitemize rektör atanması politiktir. Biz Boğaziçili öğrenciler olarak, üniversitemizin ilkelerine ve kültürüne binaen, üniversitemizin özerkliğinin; kişiliğine ve geçmişine bakılmaksızın tepeden atanan herhangi bir akademisyen ile değil, üniversite mensuplarının yaptığı demokratik yollarla belirlenen bir rektör seçimiyle sağlanacağını savunuyoruz" denildi.

Açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi Senatosu'nun 2012 yılında kabul ettiği Akademik İlkeler de hatırlatıldı. Rektörlerin üniversitelerin iradesiyle belirlenmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, "Üniversitemizin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğine, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne ve seçim yapma iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz. Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz" diye belirtildi.

 

Öğrenciler ve Mezunlara Destek Çağrısı

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini istediklerini belirterek akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini talep etti. Bu demokratik tavır ve zorunluluğun bütün üniversitelerde yer bulması için hem diğer üniversitelerden öğrenci arkadaşlarını hem de mezunları destek olmaya çağırdı.

 

Kayyumlara Karşı Birlikte Mücadele Çağrısı

Kayyum atamalarına karşı birlikte mücadele için bütün üniversitelilere çağrı yapılan açıklamada, "Dün kayyumu siz yaşadınız bugün biz yaşıyoruz. Hep birlikte ses çıkartırsak kayyum saldırısını boşa çıkartabiliriz" denildi.

Açıklamanın ardından eyleme katılan İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin de aralarında olduğu farklı üniversitelerden öğrenciler de destek konuşmaları yaptı.

Destek için eyleme katılan diğer üniversitelerden öğrenciler de konuşmalarında sadece kayyum rektörlerin değil, belediyelere atanan kayyumlar da dahil tüm kayyum atamalarına tepki göstererek tüm kayyumlar gidecek gideceğini vurgulanarak "Üniversitenin asıl sahibi olan bizler kalacağız. Bizim birliğimizden, dayanışmamızdan korkuyorlar. Onların bu saldırılarını püskürtmenin tek yolu dayanışmamızı büyütmektir. Bugün Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan kayyum sorunu, sadece Boğaziçi'nin değil tüm öğrencilerin sorunudur. Bu, baroların bölünmesi, avukatlara muhbirlik dayatılması, metal ve maden işçilerine yönelik hak gasplarına karşı verilen mücadelenin parçasıdır. Birlik olduğumuzda sadece kayyumlar gitmeyecek, onların hepsi gidecek" denildi.

Güney Kampüsünde yapılan açıklamanın ardından öğrenciler sloganlarla Kuzey Kampüsüne doğru yürüyüşe geçti.

 

"Atla! Turnikeden Atla!"

Kuzey Kampüsüne gelen öğrencilerin Güney Kampüsüne girmesi özel güvenlik görevlileri tarafından engellendi ve öğrenciler bir süre "Aç Aç Kapıyı Aç" sloganı atmaya başladı. Özel güvenlik görevlileri üniversite öğrencileri dışında kimseyi almayacaklarını söyledi. Boğaziçi Üniversitesi'ndeki özel güvenlikçilerle öğrenciler arasında yaşanan gerilimin ardından, üniversite önünde toplanan kitle "Atla Atla Turnikeden Atla" sloganı atılarak turnikelerden atlanarak Kuzey Kampüsüne girildi. Turnikeden atlayan öğrenciler, Boğaziçi Üniversitesi özel güvenliği tarafından, "Kameralardan hepinizi tek tek tespit edeceğiz, size gününüzü göstereceğiz" denilerek tehdit edildi. Öğrenciler Kuzey Kampüsünde kayyumun gitmesi için neler yapılacağına ilişkin forum düzenledi.

 

Öğrenciler Rektörlüğü Mühürledi

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, rektörlük binasına da giderek mühürledi. Mührün üzerinde "Bu Bina AKP'li Melih Bulu'nun Rektör Atanması Sebebiyle Boğaziçi Öğrencileri Tarafından Mühürlenmiştir!" yazıldı.

 

Rektörü Protesto Yürüyüşü

Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü'nde düzenlenen forumun ardından öğrenciler, üniversiteye atanan kayyum rektör Melih Bulu'nun Güney Kampüsü'ne geldiğini öğrendi. Kuzey Kampüsü'nde bulunan binlerce öğrenci, bunun üzerine Güney Kampüsü'ne doğru yürüyüşe geçti.

Güney Kampüsü önüne gelen kitlenin önüne polis barikatı kuruldu. Kitle, "Öğrenciye Değil, Kayyuma Barikat", "Melih Bulu Rektörümüz Değildir" sloganlarıyla bekleyişlerini sürdürdü. Öğrenciler, okullarına girişlerine izin verilmemesi üzerine, kol kola girerek polis barikatına yüklendi. Polisin biber gazı ve kalkanlı müdahalesinde yaralanan ve fenalaşanlar oldu. Polis müdahalesine rağmen dağılmayan öğrenciler, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü kapısı önündeki bekleyişini sürdürdü. Üniversite içine girene kadar bekleyeceklerini duyuran öğrenciler, sık sık polis barikatına yüklenerek üniversiteye girme kararlılığını sürdürdü.

Bu arada iki öğrenci gözaltına alınarak polis barikatının arkasına götürüldü. Öğrencilerin kararlı duruşu ve ısrarı sonucu gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakıldı.

Polisin 'dağılın' anonsuna rağmen yüzlerce öğrenci dağılmadı. Üniversitenin giriş kapısında ve içinde bekleyişlerini sürdüren öğrenciler halaylar çekmeye devam etti.