< 21 İşçinin Can Verdiği Davutpaşa Patlaması 13 Yılında...

31 Ocak 2008’de Davutpaşa’da meydana gelen patlama ve yangının üzerinden tam 13 yıl geçti. Patlamada 21 kişi can verdi 130 kişi yaralandı. İşçi aileleri ve avukatlarının 13 yıl süren mücadelesine rağmen iş cinayetinin sorumluları bir gün bile hapis yatmadı.

Adalet Arayan İşçi Aileleri Davutpaşa Patlaması'nın 13'üncü yılında kaybettikleri canlarını anarak yaptıkları yazılı açıklamada "Biz 13 yıl başka Davutpaşalar olmasın diye mücadele ettik. Sorumlular hakkında adil yargılanma yapılmasını sağlayamadık. Ve 2020 yılında Sakarya'da Coşkunlar Fabrikası'ndaki patlama yaşandı" diyerek cezasızlık nedeniyle iş cinayetlerinin sürdüğü vurgulandı.

31 Ocak 2008’de Davutpaşa’da meydana gelen patlama ve yangın nedeniyle 20’si işçi 21 kişi hayatını kaybetti. 130 kişi Adalet Arayan İşçi Aileleri, Davutpaşa patlamasında hayatını kaybeden Aslan Doğan (35), Gülhan Çabuk (31), Haciyev Sehriyar Recepoğlu (24), Halit Alkan (22), Hasan Akhun (26), Heybettullah Güleç (18), Hüseyin Tayranoğlu (38), Kadir Cesur (33), Kazım Nişli (17), Lezgi Şimşek (43), Mehmet Coşkun (28), Metin Erdoğan (39), Niavroz Mamadov, Orhan Saday (26), Ömer Boyraz (20), Ömer Vural (44), Semra Bakkal (37), Sevdat Çelik (22), Yaşar Kara (37) ve Zübeyir Bal’ı (46) anarak "13 yıldır adalet mücadelemiz sürüyor" dedi.

Adalet Arayan İşçi Aileleri, Davutpaşa patlamasının ardından yaşanan dava sürecine ve devletin cezasızlık sürecine dikkat çekti.

Ceza davasının açılması tam 2 yıl sürdü. Bilirkişi raporunda sorumluluğu tespit edilen Zeytinburnu Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ ve Bedaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü yetkililerinin tespiti zorlaştırıldı.

 

37 Hafta Adalet Talebiyle Taksim'de Eylem

Aileler, 37 hafta Taksim Tramvay durağında için toplanarak yürüyüş ve basın açıklaması yaparak Ceza Davasının açılması ve adalet talebini duyurmaya çalıştı.

Nihayet dava açılması sağlandı. Dava tam 6,5 yıl sürdü. Yargılama 14 Temmuz 2014’te tamamlandı. Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda;

 

Üst Düzey Kamu Görevlilerine Beraat

TCK’nın 85/2’nci maddesi gereğince Zeytinburnu Belediyesi Zabıta Müdürü Feruz Kutsal’ın ve Ruhsat ve Denetim Müdürü Rüstem Tekin’in, İmar ve Şehircilik Müdürü olan Şevket Yıldırım’ın, 2007’den sonra İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne atanan Hatice Küçükakyüz’ün, Başkan Danışmanı Servet Kırna’nın, binanın sahiplerinden Remzi Koçyiğit ve Resul Koçyiğit’in cezalandırılmalarına,

İşçi Hasan Altay, İstanbul Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürü Atakan Tanış ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın beraatine karar verdi. Aileler ve vekilleri olarak verilen cezaları yeterli bulmayan aileler Belediye Başkanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürü hakkında verilen beraat kararını kabul etmeyerek mahkeme kararını temyiz etti.

Yargıtay Başsavcılığı’nın düzenlediği tebliğnamede ailelerin ve vekillerinin temyiz istekleri yerinde görülerek Zeytinburnu Belediye Başkanı ve Çalışma Sosyal Güvenlik İl Müdürü’ne beraat kararı verilmesinde isabet olmadığı gerekçesiyle mahkeme kararının bozulması istendi.

 

Temyizde Suçun Vasfı Değştirildi Yine Beraat Verildi

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, nihayet 20 Ekim 2017’de karar verdi. Aileler ile vekillerinin temyiz taleplerini ve Yargıtay Başsavcılığı’nın tebliğnamede belirttiği hususları gözardı ederek, bina sahiplerinin cezalarını onayladı, Belediye yetkililerinin aldıkları cezaların düşürülmesi, Belediye yetkililerinden 5 yıl ceza alan bir sanığın suçu; taksirle ölüme sebebiyet vermeden görevi kötüye kullanmaya çevrilerek suçun vasfı değiştirildi. Suç için zamanaşımı süresinin dolmuş olma gerekçesiyle düşürülmesi, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ile İstanbul Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürü Atakan Tanış hakkında verilen beraat kararının onaylanması, İSKİ ve BEDAŞ yöneticileri hakkında ise dava açılması gerektiği şeklinde karar verildi.

Yargıtay Kararı sonrasında, 17 Ocak 2019’da Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi kararını verdi.

Sanıklardan Zeytinburnu Belediyesi’nde 2007’ye kadar İmar ve Şehircilik Müdürü olan Şevket Yıldırım ve Zeytinburnu Belediyesi’nde 2007’den sonra İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne atanan Hatice Küçükakyüz; “ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçundan, Türk Ceza Kanunu’nun 257’ye 2’nci maddesi gereğince, sanıkların “kişiliği, sosyal durumu, suçun işlenmesindeki özellikler ve meydana gelen zararın fahişliği ve yapılan ihmalin sonuçlarının ağırlığı ve meydana gelen sonucu nazara alınarak takdiren ve teşdiden” 1’er yıl hapis cezası aldı. Sanıkların “geçmişteki hali, sosyal durumu, suç sonrası ve yargılama sürecindeki dosyaya yansıyan tutum ve davranışlarını, verilecek cezanın sanıkların gelecekleri üzerindeki olası etkileri bütün olarak değerlendirilmek suretiyle” mahkeme, TCK’nın 62’ye 1’inci maddesi uyarınca, takdiren 1/6 oranında indirim yaparak cezaları 10’ar ay hapis cezasına düşürdü. Mahkemenin önceki kararında TCK’nın 85/2’nci maddesi gereğince Şevket Yıldırım 5 yıl, Hatice Küçükakyüz takdiren ve teşdiden 3 yıl hapis cezası almıştı.

 

Cezanın Sanıkların Geleceklerini Üzerindeki Olası Etkileri Düşünüldü

Sanıklardan Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Rüstem Tekin ve Zeytinburnu Belediyesi Zabıta Müdürü Feruz Kutsal; “görevi kötüye kullanma” suçundan, TCK’nın 257/1’inci maddesi gereğince, sanıkların “kişiliği, sosyal durumu, suçun işlenmesindeki özellikler ve meydana gelen zararın fahişliği ve yapılan ihmalin sonuçlarının ağırlığı ve meydana gelen sonucu nazara alınarak takdiren ve teşdiden” 2’şer yıl hapis cezası aldı. Sanıkların “geçmişteki hali, sosyal durumu, suç sonrası ve yargılama sürecindeki dosyaya yansıyan tutum ve davranışlarını, verilecek cezanın sanıkların gelecekleri üzerindeki olası etkileri bütün olarak değerlendirilmek suretiyle” mahkeme, TCK’nın 62/1’inci maddesi uyarınca, takdiren 1/6 oranında indirim yaparak cezaları 1’er yıl 8’er ay hapis cezasına düşürdü.

 

Ceza İndirimiyle Sanıklar Bir Gün Bile Hapis Yatmadı

Mahkemenin önceki kararında TCK’nın 85/2’nci maddesi gereğince takdiren ve teşdiden, Feruz Kutsal ve Rüstem Tekin 9’ar yıl hapis cezası almıştı. Sanıklara verilen cezaların iki yılın altında olması ve “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararı nedeniyle sanıklar bir gün bile hapis yatmadı.

Davutpaşa patlamasında yakınlarını kaybedenler olarak, vicdan ve adalet duygularını zedeleyen bu kararı kabul etmeyen aileler, avukatları aracılığıyla üst mahkemelere itirazda bulundu.

 

13 Yıl Davutpaşalar Olmasın Dedik Cezasızlık Coşkunlar'ı Getirdi...

13 yıl boyunca, sadece kendi adalet davaları değil, emeğiyle geçinen, denetimsizlik ve ihmal nedeniyle hayatını kaybeden bütün işçilerin acısını hissettiklerini belirten Adalet Arayan İşçi Aileleri, açıklamada "Hep söyledik, işverenleri/yetkilileri görevlerini yapmaya zorlayacak olan, iş cinayetleri davalarındaki etkin, caydırıcı kararlardır. Bakın Sakarya, Hendek’te, ruhsatlı olduğu halde patlayan Çoşkunlar fabrikasına. 3 Temmuz 2020’de meydana gelen patlamada, 7 kişi ölmüş, 127 kişi yaralanmıştı. 3 asker de patlama alanından toplanmış mühimmatı imha etmeye çalışırken hayatını kaybetmiş, 11 kişi de yaralanmıştı" denilerek cezasızlık politikasının iş cinayetlerinin devam etmesini getirdiğine dikkat çekildi.

 

"Çalışırken Ölmemek Daha İnsani Koşullar İçin"

"Bütün kaygımız ve mücadelemiz, ekmek mücadelesinin işçinin hayatına mal olmaması içindir. Çalışırken ölmemek içindir. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlandığı daha insani çalışma koşulları içindir. Denetim sorumluluğu olanların görevlerini gereği gibi yapması içindir.

İstedik ki, bir daha Davutpaşalar olmasın. Başka yürekler, canlar yanmasın. İstedik ki Davutpaşa unutulmasın" diyen Adalet Arayan İşçi Aileleri, Davutpaşa Patlaması'nın unutulmaması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi’nden patlama alanının park yapılması talebinde bulunduklarını da yineledi.

Adalet Arayan İşçi Aileleri, açıklamada Davutpaşa'da yaşanan patlamanın bir iş kazası değil, iş cinayeti olduğunu vurguladı."Davutpaşa’yı Unutmadık, Unutturmayacağız!"'diyen aileler iş cinayetlerinin yaşanmaması için mücadeleyi sürdürüreceklerini belirtti.

Adalet Arayan İşçi Aileleri'nin yürüttükleri süreci takip etmek için:

www.iscinayetleriniunutma.org Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. www.facebook.com/VicdanVeAdaletNobeti www.twitter.com/iscinayetleri