< "Çoğalmaya Birlik Olmaya Mücadele Etmeye Devam Ediyoruz"

Yerel seçimler sonrası Türkiye ve Kürdistan halklarını neler bekliyor? Şimdi yanıtı en çok aranan soru, yerel seçim sonuçları ne olacak değil, seçimler sonrası iki ülkenin işçi ve emekçi sınıflarını neler beklediğidir. ...

İşten atılan Üsküdar Belediyesi işçileri bir kez daha işe iade talebiyle eylemdeydi. Üsküdar Belediyesi önünde toplanan işçilere bu hafta ilk kez katılan işçiler de oldu.

İşten atılan Üsküdar Belediyesi işçileri bir kez daha işe iade talebiyle eylemdeydi. Üsküdar Belediyesi önünde toplanan işçilere bu hafta ilk kez katılan işçiler de oldu. Açıklamayı bu hafta Evin Çelik okudu.

 

"İşten Atılanların Küçük Bir Kısmıyız"

Geçtiğimiz aylarda Üsküdar Belediyesi'nden150’ye yakın işçinin haksız yere işten çıkarıldığını ancak farklı birimlerden farklı tarihlerde atılan işçi arkadaşlarının birleşip sesini duyurmakta zorluk çektiklerini ifade eden Çelik, "Biz eski sendikamız Hak-İş’in hiçbir katkısı olmaksızın toplanmayı başarabilen küçük bir kısmıyız" dedi.

 

"Hilmi Türkmen Bize İftira Attı"

Başkan Hilmi Türkmen'in önceleri 'İşten çıkarmalar yok' dediğini ancak burada buluşmaya başladıktan sonra gazetecilere 'Evet işten çıkarma var ama sadece 14-15 işçi dediğini, bununla da yetinmeyip  'Kavgacı, tembel, işlerini düzgün yapmayan işçiler oldukları' iftirasını attığını hatırlatan Çelik, "Eğer biz kavgacı ve işini yapmayanlarsak hakkımızda neden tutanaklar yok? Neden işten çıkarma prosedürü izlenmedi? Neden aramızdan belediye tarafından bazı arkadaşlarımıza geçtiğimiz aylarda emeğini takdir etmek için ödül verildi?" diye sordu.

 

"Çoğalmaya, Birleşmeye Hak Armaya Devam Ediyoruz"

İşten çıkarılan işçilerin 14-15 kişi olmadığını vurgulayan Çelik, Her ne kadar Üsküdar Belediyesi işçilerin toplanamayacağını düşünerek her defasında yeni yalanlar üretse de, toplanmaya, çoğalmaya, birleşmeye ve haklarını aramaya devam ettiklerini söyledi.

İşten çıkarmaları devam ettiğini de aktaran Çelik, Üsküdar Belediyesi yönetiminin pek çok işçiyi işten çıkarmayı kafasına koyduğunu fakat bahane üretmekte zorlandığını ifade etti.

 

"AlınTerimizle Çalıştık Bankamatik Memuru Olmadık"

"Bu haksız, keyfi tutumun sonuna kadar, her yerde karşısındayız. Çocuklarımız ve geleceğimiz için karşı olmaya devam edeceğiz" diyen Çelik, işe girerken torpille, kayırmayla işe girmediklerini, her zaman alın teri dökerek çalıştıklarını bankamatik memuru olmadıklarını vurguladı. İşçiler olarak farklı farklı partileri  desteklemiş olsalar da,  bunun alın teri döken, emeğiyle geçinen insanların hepsinin işçi, emekçi olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğine dikkat çeken Çelik, "Belki farklı partilerdendik, belki farklı dünya görüşüne sahibiz ama neticede hepimiz işçiyiz, alın teri dökerek yaşayan insanlarız. Bu yüzden birlikle beraberlikle hareket etmeliyiz. Bugün bize yapılanlar yarın tüm işçilere yapılabilir. Farklılıklarımızı bir kenara bırakıp herkesi ekmek davasında birlik olmaya davet ediyoruz. VeBiz kazanacağız" diyerek sözlerini bitirdi.

Basın metninin okunmasının ardından işçiler söz alarak kendi durumlarını ve düşüncelerini dile getirdiler.

 

"10 Sene Çöp Kamyonu Arkasında 4 Yıl Süpürgede Çalıştım"

Enver Ayvacı 13 yıl 7 aydır Üsküdar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde çalışmaktaydım. Yaklaşık 10 senedir çöp kamyonu arkasında 7-3 çöp kamyonu arkasında çalıştım. Son 4 yıldır bir dilekçeyle 'Süpürge işine geçmek istiyorum' dedim ve bir günde sonuçlandı. Süpürgeye geçtim" dedi.

 

"İzinli Günümde Çalışmaya Giitim Mesajla İşten Atıldım"

4 yıl Üsküdar Şemsipaşa Kız Kulesi Harem sahil yolunda süpürge yaptığını ve 23 Ağustos 2019 Cuma günü izinli olduğub gün onbaşı Fatih Kısacık, tarafından arandığını belirten Ayvacı, işten atılma sürecini şöyle aktardı. 'Eleman yok senelik izinde arkadaşlar, gelir misin' dedi İşe geldim 3-11 (vardiyası) Tam işe geldim elbiselerimi giyindim. SSK'dan bir mesaj geldi baktım, işime son verilmiş. Derhal onbaşımı aradım böyle bir mesaj  geldi dedim. 'Bilgim yok Bir araştırayım, sana dönerim' dedi. 15 dakika sonra 'Sen giyin git, işten çıkarılmışsın' dedi.

 

"14 Yıllık İş Hayatımda Bir Gün Dahi Raporum Yok"

"Benim çıkarılmam için hiçbir gerekçe yok, suçum yok. 14 yıllık iş hayatımda, bir gün dahi  raporum yok, işe gelmemezliğim yok. Aksine izinli günümde işe gelmişim. İtaatsizliğim yok saygısızlığım yok. Süpürge yaptığım alandaki esnaflara sorabilirsiniz. Herkes tarafından sevilen biriyim" diyen Ayvacı, yaklaşık 1 yıldır  EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ile ilgili  mücadele verdiğini. sosyal medyada paylaşımlar yaptığını aktardı. Emeklilik hakkımı istiyorum. On bin güne yakın primim var. Her şey iyi gidiyordu. EYT grubuna üye olduğum için Hilmi Türkmen tarafından twetterda engelliyim" dedi.

 

"Ödül Almışken Hangi Gerekçeyle Çıkarıldım?"

Başarılı çalışmadasından dolayı bir buçuk  yıl önce ödül almış olduğunu söyleyen Ayvacı "Amirlerim biliyor, Onbaşılarım biliyor çalışmamı. Beni ne gerekçeyle çıkardıklarını öğrenmek istiyorum. Buradan başkana sesleniyorum. Enver Ayvacı ne gerekçeyle çıkarıldı? Bunu öğrenmek istiyorum. Şu  an tek isteğim neden çıkaralım bunun bana gerekçesini söylesinler" dedi.

"Beni Kim İşten Çıkardı"

Ayvacı, "Onbaşıya soruyorum 'Bizim haberimiz yok', Müdüre soruyorum 'Haberim yok biz seni çıkarmadık', Amirime soruyorum" Senin hakkında dilekçede verdim en iyi elemanımdır diye' diyor. Muhammed İkbal Amirime soruyorum: Beni kim çıkardı. Şimdi tek bir talebim var. Enver Ayvacı neden işten atıldım. Bunu öğrenmek istiyorum. Hakkımı da helal etmiyorum. Haram zıkkım olsun" dedi.

 

"65 Yaşındakinin Performansı Nasıl Daha İyi Olabiliyor"

23 Ağustos'ta gerekçesiz olarak işine son verildiğini belirten Murat Baş ise " Bizlerin işine performans düşüklüğü nedeniyle son veriyorlar. Ama dönüp bakıyorum Halil Kantarcı Parkı'na, 65 yaşında emekli adamı işe almışlar. Yani 65 yaşındaki emekli adamın performansı iyi oluyor da 40 yaşındaki 30 yaşındaki adamın performansı mı düşük oluyor?" dedi.

 

"Hep Birlikte Kimliğimizi Mi Değiştirelim?"

7,5 sene görev yaptığını söyleyen Baş,"Tek bir tutanağım, sözlü uyarım dahi yok. Yani biz ne yapalım? Hepimiz kimliklerimizi mi değiştirelim? Şalpazarlı mı yapalım işe girmek için? Ne yapalım? Bu mu Hilmi beyin hakkı hukuku adaleti? Hukuk okumuş. Bu kadar mazlum insanların hesabını nasıl verecek? Nasıl yatağında rahat uyuyor? Biz işten atılan işçiler olarak 150-180 kişi haklarımızı haram ediyoruz. Olmaz böyle adalet böyle hukuk. Ve hakkımız olanı istiyoruz işimize geri dönmek istiyoruz" diyerek yaşadıkları haksızlığa isyan etti.

 

"Performans Dedi Olmadı, Puan Dedi"

"Ben de arkadaşlarım gibi gerekçesiz şekilde işten atıldım" diyen Eyüp Menteş ise "Hilmi Bey bizi işten çıkarttığımız  zaman gerekçe  verimsiz olmamız, performans yetersizliği olarak belirtmişti. Bunu dolaylı yollardan bizi iletmişti. Sonra  biz açıklama yaptık doğru olmadığını söyledik performansımızın yeterli olduğunu belirttik. Tekrar bir açıklama yaptı 'Performans puanınız düşük olduğu için' dedi.

 

"Kimle Kavga Ettik? Neden Tutanak Yok"

Sonra tekrar konuştuklarını ve bu kez de  Hilmi Türkmen'i  'Bu arkadaşlar kavgacı bir tutum içindelerdi' dediğini aktaran Menteş, "Hatta bazı arkadaşlarımızın içki içtiğini söylemiş. Bir arkadaşımızın sosyal sayfasına daha yayınladı bunu Twitter'da. Madem ki, biz kavgacı tutum içindeydik, arkadaşların niye bir tek tutanağı yok? Niye savunması yok? Kimle kavga ettik? Kavga ettiğimiz şahsın beyanı nerede? Kendi kendimizle kavga etmedik heralde" dedi.

 

"Beyanlarıyla Haksız İşten Çıkarmayı Kabul Etmiş Oluyorlar"

"Bize İftira atmasınlar. Desinler ki, 'Biz sizi işe almayacağız.' Ama bize iftira atmasın. Biz kimseden zorla milyarlar, trilyonlar istemiyoruz. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Kendisi açık açık beyan ediyor her seferinde bir yalan ifade ederek bizim haksız yere işten çıkarıldığımızı kabul etmiş oluyor" diyen Menteş,  bir hafta söylediğiklerini diğer hafta söylediklerini  tutmadığını belirterek, "Kendisi bizi çıkartmak için bir sebep bulamıyor, geçerli bir neden yok çünkü" dedi.

 

"Arkamızda Güçlü Kimse Olmadığından Çıkarıldık"

"Bizim işten çıkarılmamızdaki neden arkamızda bizi destekleyecek yüksek mertebede insanların olmayışıdır" diyen Menteş, işlerine dönmek istediklerini tekrarlayarak "Benim arkamda milletvekili, encümen, üst mertebede biri olsaydı beni işten çıkarmayacaklardı. Kağıt üzerinde listelere bakarak işçi çıkardılar. Baktılar,  Eyüp Menteş. Referans kim, önemli  kimse yok. Çıkart. Enver Ayvacı referans kim? Önemli olan kişi yok, çıkart. Buradaki hiçbir arkadaşlarımızın tek bir kavgası yok, suçu, yok sorunu yok. Biz bu iftiraları kabul etmiyoruz" dedi.

 

"Sadece 14 Kişi Dediler Sadece Park Bahçeden 14 Kişi Var"

Hilmi Türkmen veya Üsküdardar Belediyesi'nin tamamen kağıt üzerinde evraklara bakarak haksız yere sadece referansları düşük diye buradaki 150 kişiyi işten çıkardığını vurgulayan Menteş, "Şu da bir gerçek; biz burada 150 kişi toplansaydık sesimiz daha çok duyulacaktı. Bu hafta aramızda olan arkadaşınız yok, bazılarının sağlık sorunları, bazılarının ailevi mazeretleri var, gelemediler. Daha önce söyledikleri 'Biz sadece 14 kişi çıkarttık' dediklerine bakmayın. Burada sadece park bahçelerden 14 kişi var o da yakın arkadaşlar olarak birbirimizi tanıdığımız için varız. Bu söylesiğimiz sayı gerçektir. Burada Üsküdar Belediyesi bir işçi kıyımı yaptı 150-200 kişiyi aşıyor şu anda" dedi

 

"Geride Kalanların Ekmeğiyle Oynamasınlar"

Halen de 2 kişi 3 kişi olacak şekilde işten çıkarmaların devam ettiğini aktaran Menteş, "Biz işten çıktık eyvallah. Ama işe hakkımız varsa bu hakkımızı istiyoruz.  Bu da olmadı, geride kalan arkadaşlarımızın ekmeği ile oynanmasına engel olmak istiyoruz. Biz çıkarıldık, onlar çıkarılmasın. Bizim derdimiz sadece evimize ekmek götürebilmek. Biz namusunuzla çalıştık  ekmeğimizi kazandık namussuzca cevaplar vermesinler, bize karalama yapmasınlar" dedi.

"Çalışmayan, Kavga Eden Varsa İsimleri Açıklasınlar"

Ercan Yılmaz  "Yine bir Salı günü burada medya ile başbaşa kaldık. Biz işçiler Üsküdar Belediyesi'nde çalışıyorduk. Eyüp arkadaşımın dediği gibi arkamızda kimsemiz olmadığı için bizleri de en zayıf halka üzerinden eleyerek çıkardılar" dedi. Belediye başkanının şahsına yakışmayan sözler söylediğini belirten Yılmaz, buradaki işçilerin ekmeğiyle oynamasınlar.  Buradaki emekçi insanları atmasınlar. Eğer  söyledikleri şekilde işine gelmeyen, çalışmayan, kavga yapan varsa, o insanların ismini tek tek açıklasın" dedi.

"İspatlasınlar Özür Dileyeyim"

İki yıldan bu yana bir gün işe gelmediyse ispat edilmesi halinde herkesten özür dileyeceğini belirten Yılmaz, "Sadece bir gün raporum var, o da doktor raporu. Bu şekilde bize hakaret etmesin medyada, kamuoyunda küçük düşürmesin onun şahsiyetine yakışmadığını inanıyorum. Bunu düzeltmesini diliyorum" dedi.

"Mazlumun Yanındayız Diyenler Sokağa Attı"

Siyasetçilerin 25 yıldır 'Mazlum yanındayız, fakirin yanındayız, fukaranın yanındayız' dediklerini ifade eden Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün o mazlumları, bugün o fakirleri, bugün kimsesizleri sokağa attılar. 'Mazlumların sesiyiz' diyenler maalesef sesimizi duymadılar. Hani 'Beraber yürüdük biz bu yollarda ya. Beraber ıslanmıştık yağan yağmurda ya. E, şimdi kimse duymuyor bizi. Neredesiniz? Amerika'da Trump duyduğu, Merkel duydu, ama bizim Cumhurbaşkanımız bizi duymuyor. Bu haksızlığa, Türkmen'e' Dur" demedi.

"İşçiyiz Haklıyız Hakkımızı İsteriz"

Üsküdar Belediyesi işçileri haksız ve gerekçesiz işten atıldıklarını ve Belediye Başkanı ve yetkililerin çelişkili beyanlarıyla da bunu doğruladıklarına dikkat çekerek, işlerine dönmek için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. İşçiler ilk kez bu hafta "İşçiyiz Haklıyız, Hakkımızı İsteriz" sloganı atarak eylemi sonlandırdı.

Perfetti’de Tek Gıda-İş işyeri temsilcisinin işten atılması üzerine başlayan eylemler devam ediyor. Bugün işçiler fabrika önünde TİS hakları için basın açıklaması gerçekleşt...

Bakırköy Kadın Kapalı Zindanı'nda görüş sonrası devrimci tutsaklara ayakkabı çıkarma dayatması yapıldı.  ...

“Sandıkla Gitmeyecekler” 16 Nisan referandumunun, devrimci kitleler açısından anlamını, işte bu belirginleşmeye başlayan yeni durumda aramak gerekir. Kürt halkında egemen olan duyguy...

Türkiye tekelci sermayesi, kendi egemenliğini ve sınıf çıkarlarını sürekli tehdit altında gördü. Sınıf iktidarını ve çıkarlarını korumak için, siyasi iktidarın, devletin tüm g...

“Avrupa Komünist Hareketi” adı altında bir araya gelen birkaç “komünist” parti, “Ukrayna'daki emperyalist savaşın ikinci yılında komünistlerin geride bıraktığımız dönemdeki...

Kent Savaşları Olan biteni Kürt halkı gördü. 1 Kasım 2015 seçimlerinde katılım, Kürdistan'da %60 düzeyinde kaldı, “özerklik oylanacak” söylemi işe yaramamıştı. Demirtaş, “...

Kritik Eşik: 6-8 Ekim Ardı ardına iki seçim, ihtiyaç duyduğu özgüveni dinci-faşizme vermedi. Ne Geziye, ne de Aralık’taki saray darbesine yönelik bir cadı avı başlatacak güce sahip...

Tarım-Sen sosyal medya hesabından paylaşım yaparak Agrobay işçilerinin Ağustos ayı maaşları ve fazla mesai ücretlerinin ödendiğini duyurdu. Sendika işçilerin tazminatlarının da öde...

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde Diş Hekimi M.Ş'nin 8 Mart bildirilerini asan SES üyesi kadın sağlık emekçilerine saldırısına ilişkin SES Şişli Şubesi basın toplant...

Arama

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih