< < Eaton’da İşçi Kıyımı

Yerel seçimler sonrası Türkiye ve Kürdistan halklarını neler bekliyor? Şimdi yanıtı en çok aranan soru, yerel seçim sonuçları ne olacak değil, seçimler sonrası iki ülkenin işçi ve emekçi sınıflarını neler beklediğidir. ...

Petro kimya sanayi alanında üretim yapan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan dünya tekellerinden biri olan Eaton’da ‘daralmaya gidildiği” gereçkesiyle geçen hafta başlayan işten çıkarmalar devam ediyor. Çıkarılan işçi sayısının 300’ü bulduğu belirtilirken yıl sonuna kadar 700 civarında işçinin işten çıkarılmış olacağı belirtiliyor.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren, petro kimya alanında dünya tekellerinden olan Eaton’da işçi kıyımı yaşanıyor. Geçtiğimiz hafta Pazartesi gününden itibaren başlayan işten çıkarmaların devam ettiğini belirten işçiler, 2300 civarında işçinin çalıştığı fabrikada işçi sayısının 1800 civarına kadar düştüğünü söylüyor. Yıl sonuna kadar 700 kadar işçinin çıkarılmasının düşünüldüğünü aktaran işçiler, “üretimde daralma” gerekçesi ileri sürülse de üretimin artmakta olduğunu aktarıyor.

Yaklaşık 30 yıldır faaliyette olduğu belirtilen fabrikada 1996 yılından bu yana Petrol İş Sendikası’nın örgütlü olduğunu da ifade eden işçiler, işten çıkarılanların bir kısmının sendika yönetimine muhalif kişiler olduğunu, öncelikle hem Eaton yönetiminin hem de sendika yönetiminin belirlediği kişilerin işten çıkarıldığını söylüyorlar.

 

Eaton, Krizi İşçiler Üzerinden Fırsata Çevirmeye Çalışıyor

Eaton patronlarının krizi fırsata çevirmeye çalıştığını belirten Yalçın, ‘üretimde daralma’ gerekçesinin doğru olmadığını ve şimdiye kadar sürekli mesai yaparak çalıştıklarını söylüyor. Hidrolik hortum üretimi yapılan fabrikada halen bazı bölümlerin 12 saat çalıştığını, depoların ise dolduğunu aktaran Yalçın, fabrikada yüzlerce sözleşmeli işçi çalıştırıldığını ve yakında sözleşmeleri biten işçilerin de tarihi geldiğinde işten çıkarılabileceğini söylüyor. 5 yıl, 15 yıldır çalışan işçilerin bir anda kapı önüne konulduğunu, patronların krizi fırsata çevirmeye çalıştığını ifade eden Yalçın, petro kimya alanında dünya tekellerinden olan Eaton’un üretiminin tamamına yakınını ihraç ettiğini 2017 yılında 110 bin metre hidrolik hortum üretimi yapılırken, bu yıl 200 bin metre üretim yapıldığını, üstelik de hortum fiyatlarına yüzde 300 oranında bir zam yapıldığını söylüyor. ‘Karı azalmış, karındaki bu azalmayı da işçiden çıkarmaya, işçi üzerinden krizi fırsata çevirmeye çalışıyorlar” diyor.

 

Fabrika Önündeki İşçilere ve Selam Verenlere Polis Baskısı

İşten çıkarmalar devam ederken, 20’ye yakın işçi ise fabrika önünde beklemeye başladıkları ve önümüzdeki hafta çadır kurmayı düşündüklerini belirttiler. Fabrika önündeki bekleyişleri sırasında polisin baskısıyla karşılaşmaya başladıklarını aktaran işçiler, GBT taraması yapılarak gözdağı vermeye ve fabrika önünden ayrılmalarının sağlanmaya çalışıldığını söyledi.

İşten çıkarılan işçilerden Bahattin Yalnçın, çalışmaya devam eden işçilerin mesai giriş ve çıkışlarında yanlarına geldiklerini ve polisin bunu engellemek ve işçileri yalnızlaştırmak için gelen işçilere “Onlar solcu, bozguncu. Sizin onlarla ne işiniz var” gibi söylemlerle işçileri desteğini de engellemeye çalıştığını fakat, bu baskıların kendilerini engellemeyeceğini ve mücadele edip haklarını arayacaklarını söyledi.

Tedavi Gören İşçiyi Bile Çıkardılar”

Petro kimya iş kolu olması nedeniyle kimyasalların işlendiğini, fakat işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığını, havalandırmanın yetersiz olması nedeniyle bu kimyasalları soluduklarını ve pek çok işçinin hastalanmasına neden olduğunu söylüyor. “İşlediğimiz petro kimya hammadesi işlenirken fabrikanın her yeri bembeyaz toz içinde kalıyor ve biz bunu soluyoruz. Havalandırma zaten yetersiz. Koruyucu maske de verilmiyor. Kanserojen maddeyi soluyoruz, yutuyoruz” diyen Yalçın bir arkadaşlarının kanser tedavisi gördüğünü ve raporlu olduğunu ve bu durumdayken işten atıldığını aktarıyor. İşten atılan arkadaşlarının dava açtığını ve kazandığını çalışamaz durumda olduğu için de mahkemenin Eaton’u ek tazminat ödemeye mahkum ettiğini belirterek, “Ben seni çalıştırdım işim bitti deniyor. Sanki bir eşyayı kullanmış da çöpe atarmış gibi. İşçi böylesine değersiz” diyor.

Bel Fıtığı Olmayan İşçi Yok”

İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmadığı için hem çok ağır koşullarda çalıştıklarını ve sık sık iş kazalarının yaşandığını aktaran işçiler, kimyasalları solumanın yanında sürekli ağır kaldırmaktan bel fıtığı olduklarını ve fabrikada hemen tüm işçilerin meslek hastalıklarına maruz kaldıklarını belirtiyorlar. Yaşadığı rahatsızlık nedeniyle bir yandan çalışırken bir yandan tedavi olmaya çalıştıklarını aktaran işçiler, tedavi gördüğü için 70 gündür raporlu işçinin de işten çıkarıldığını belirtti.

 

Sendika Yönetimine Muhalif İşçiler Çıkarıldı”

Fabrikada 1996 yılından bu yana Petrol İş Sendikası’nın örgütlü olduğunu belirten işçiler, son olarak Mayıs ayında TİS imzalandığını ve maaşlarında yüzde 34 civarında bir iyileştrime sağlandığını fakat bu sözleşmeden Eaton patronlarının rahatsızlık duyduğunu ifade ediyorlar.

İşten atılan işçilere hukuki olarak hiç bir geçerli gerekçenin gösterilemediğini belirten işçiler, işten atılacak işçilerin Eaton yönetimi ve sendika tarafından belirlendiğini de ifade ediyorlar.

İşten atılan işçilerden 30’u aşkın işçinin sendika yönetimine muhalif kişiler olduklarını belirten Bahattin Yalçın, sendikanın şube kongresinin yaklaştığını ve şube yönetiminde bir kaç arkadaşlarıyla adaylıklarını koymaya hazırlandıklarını, bu muhalif ve aday olma sürecinin işten atılmalarında etkili olduğunu düşündüklerini belirtti.

İşten atılmaların ardından yaklaşık yirmi kişinin fabrika önünde beklemeye başladığını ve işten atmaların sürdüğünü söyleyen Yalçın, şubeden kimsenin gelip kendileriyle görüşmediğini, durumu sendika genel merkezine aktardıklarını fakat oradan da ‘Önce şube ile işinizi halledin, olmazsa devreye biz gireriz” şeklinde yanıt aldıklarını belirtti.

 

Yönetim Değiştiğinde Umutlanmıştık”

Merkez yönetimi değiştiğinde umutlandıklarını fakat, son aldıkları cevabın ardından bu umutlarını yitidiklerini ifade eden Yalçın, eğer işçilerin durumlarıyla ilgilenmezlerse burada yetkiyi de kaybederler. Daha önce Deva İlaç’ta bu durum yaşandı ve yetkiyi kaybettiler” aktarımında bulundu.

Eaton’da yıl sonuna kadar işten atılacakların listesinin belli olduğunu ve bu sayının 700 ve belkide üzerinde olduğunu ifade eden Yalçın, bir yandan işçi alımı yapacaklar. İşkur’dan sözleşmeli geçici işçi alarak üretim yapacaklar. Çünkü onlar için böylesi çok daha karlı bir üretim olacak. Yani azalan karını bu şekilde işçilik üzerinden çıkarmış olacak” dedi.

İşlerine geri dönmek için mücadele edeceklerini ifade eden Yalçın, önümüzdeki hafta çadır kurmayı düşündüklerini de belirtti.

Türkiye tekelci sermayesi, kendi egemenliğini ve sınıf çıkarlarını sürekli tehdit altında gördü. Sınıf iktidarını ve çıkarlarını korumak için, siyasi iktidarın, devletin tüm g...

“Avrupa Komünist Hareketi” adı altında bir araya gelen birkaç “komünist” parti, “Ukrayna'daki emperyalist savaşın ikinci yılında komünistlerin geride bıraktığımız dönemdeki...

Kent Savaşları Olan biteni Kürt halkı gördü. 1 Kasım 2015 seçimlerinde katılım, Kürdistan'da %60 düzeyinde kaldı, “özerklik oylanacak” söylemi işe yaramamıştı. Demirtaş, “...

Kritik Eşik: 6-8 Ekim Ardı ardına iki seçim, ihtiyaç duyduğu özgüveni dinci-faşizme vermedi. Ne Geziye, ne de Aralık’taki saray darbesine yönelik bir cadı avı başlatacak güce sahip...

Tarım-Sen sosyal medya hesabından paylaşım yaparak Agrobay işçilerinin Ağustos ayı maaşları ve fazla mesai ücretlerinin ödendiğini duyurdu. Sendika işçilerin tazminatlarının da öde...

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde Diş Hekimi M.Ş'nin 8 Mart bildirilerini asan SES üyesi kadın sağlık emekçilerine saldırısına ilişkin SES Şişli Şubesi basın toplant...

Agrobay Seracılık işçileri Ankara’daki siyasi parti ve bakanlıklarla yaptıkları görüşmeler ardından Madenci Anıtı önünde açıklama yaparak, “Emeğimizi ve alınterimizi istiyoruz...

Brüksel'de çoğunluğunu Rojavalı Kürt ailelerin oluşturduğu mahallede Newroz kutlamalarının ardından yapılan faşist saldırı, İsviçre'nin Basel kentinde 25 Mart’ta (dün) yapılan b...

Gezi: Bir Devrim Başlangıcı Gezi-Haziran ayaklanmasından, 24 Haziran 2018 seçimlerine kadar geçen dönemi ele alacağımız bu bölümde, konuyu, parlamenter mücadele biçiminin tartışılm...

Arama

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih