Beklenti, dinci faşist iktidarın başının Bağdat seferinden sonra saldırının başlayacağı idi. Hayır, beklemediler! ...

Haftalar öncesinden, bugün “Birleşik Gençlik Meclisleri”ni ilan edeceklerini duyuran devrimci gençlik örgütlerinden Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB) adına Muhammed Hizmetçi ile bir söyleşi yaptık.

Türkiye'de devrimci gençlik hareketlerinin son aylarda ortak eylemler düzenlediklerini görüyoruz, birlikte hareket ediyorlar. Ve artık bu süreci ve eylemleri birlikte sürdüreceklerini söylüyorlar. DÖB olarak bu konuyu biraz açar mısınız?

Merhabalar, röportaj için teşekkür ederiz. Evet, bir süredir belli gündemler çerçevesinde ortak eylemler örgütlüyoruz. Bu eylemler var olan toplumsal sorunlar çerçevesinde gelişen toplumsal refleksleri örgütlemek açısından önemli. Gençliğin geniş kesimleri yaşadığı geleceksizlik, işsizlik, geçinememe, dinci-gerici-paralı eğitim sarmalında sıkışmışlık gibi ciddi sorunlarla yüz yüze.

Genç emekçilerin yaşadığı emek sömürüsü, patron baskıları, esnek ve güvencesiz çalışma gibi dayatmalar müthiş bir öfke uyandırmış durumda. Genç kadınlar baskılara, hayattan kovulmaya, erkek şiddetine, devlet şiddetine karşı hareket halinde. Ancak sadece refleks veren halde değil, gençliğin düzene karşı olan öfkesini, genel politik mücadele ile buluşturacak, devrimi gençliğe taşıyacak bir odak oluşması gerekiyor.

Gençlikte ciddi bir enerji ve öfke birikmesine rağmen bu doğru talepler ve bu taleplere uygun düşen pratik mücadele hattına önderlik etmek konusunda yetersiz şu anki eylem birliktelikleri. Bu enerjiyi bir araya getirmek ve dağınık güçleri, merkezi, devrimci bir birlik etrafında kenetlemek için arayışlar ve tartışmalar sürüyor. Bu kapsamda bizler de bu dağınıklığa karşı belli temeller ve ilkeler çerçevesinde yan yana gelişler örgütlemeye çalışıyoruz.

 

Neden birlikte mücadele?

Neden birlikte mücadele sorusuna bu topraklarda faşizme karşı olan herkes benzer cevapları verecektir. Faşizme karşıyız ve devrim ile kurulacak yeni bir dünya istiyoruz. Milyonlarca insanın, gencin değişim isteği ve özlemi hiç olmadığı kadar her yerde görülebiliyor. Faşizme ve kapitalizme karşı yürütülecek mücadele için işçi sınıfının pratik ve politik öncülüğünde emekçi sınıfların, kadınların, gençliğin, ezilen halkların birleşmesi gerekiyor. Tam ve kesin kurtuluş için düzene karşı olan tüm kesimler nasıl devrim bayrağı altında birleşmeliyse, devrim iddiası olan, gençliğin geniş kesimlerini mücadeleye kazanmak isteyen tüm politik güçler de birleşik mücadeleyi yükseltmelidir.

 

Birleşik Gençlik Meclisleri tam olarak neyi amaçlıyor?

Üniversiteli, liseli gençliğin, genç kadınların, işçi gençliğin yani kapitalizmin bir şekilde hayatlarını ve geleceğini mahvettiği tüm gençlik kesimlerinin kendi somut talepleri için mücadeleyi yükseltme, gençliğin bu taleplerini genel politik mücadele ile bağını kurmayı hedefliyor.

Devrim istiyoruz, yaşamsal sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz, bu bakımdan gündelik talepler için genç arkadaşlarımızla yan yana yürürken, bu sorunlarımızın kaynağı olan kapitalizme ve faşizme karşı mücadele ederken mücadelemizin kapsamını sadece kendi sorunlarımızla değil, baskı altında tutulan, mücadele eden diğer kesimlerle de yan yana durarak örgütlemek istiyoruz.

Bu bakımdan hedefimiz gençliği kendi talepleri için öz örgütünde örgütlemeye çalışırken bir taraftan da siyasal mücadelenin yani devrim kavgasının bir parçası haline getirmek hem sokakta hem de bulunduğumuz tüm alanlarda bu pratik örgütlenmeye girişmektir.

 

Birleşik Gençlik Meclislerinin hedefi kimler ya da kimlerle yürüteceksiniz bu mücadeleyi, birlikteliği?

Bunun cevabı oldukça açık aslında. Birleşik Gençlik Meclislerinin asıl öznesinin bu kapitalist sistemle, bu bezirganlıkla bir sorunu olan gençliğin kendisinin olduğu aşikar. Öğrenci gençlik liselerde liseli meclislerinde, üniversiteliler üniversitelerde, genç işçiler ve emekçiler işyerlerinde, emekçi semtlerde kendi meclislerini kurmaya ve bunu örgütlemeye çalışacak. Çünkü sorunlarımız ortaksa buna karşı zaman kaybetmeden harekete geçmemiz gerekiyor. Bu bakımdan hedefimiz bu mücadelenin öznesi olan gençliği meclislere kazanmak. Burada farklı siyaset ve anlayışlardan olmamız veya herhangi bir devrimci gençlik örgütünün parçası olup olmayışımız önemli değil. Asıl önemli olan harekete geçmeyi isteyip istemediğimizdir.

 

Bir süredir “Özgürlüğümüz İçin Faşizme Karşı Birlikte Yürüyoruz!” şiarıyla çalışmalar yaptınız, kısaca özetler misiniz yapılanları?

Kısaca belli bir süredir kampanyamızı sokakta örgütlemeye, gençlikle buluşturmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda 25 Ekim'de sokakta gençlik ile kampanyamızı buluşturmak için basın açıklaması düzenlemek istedik ancak polis tarafından saldırıya uğradık ve birçok arkadaşımız gözaltına alındı. Yine 6 Kasım'da faşizmin bir ürünü olan YÖK'e karşı sokaktaydık. Son 2 haftadır ise 15 Kasım'da gerçekleştireceğimiz etkinlik için mahalle toplantıları örgütledik, birçok emekçi semtte etkinliğe çağrı amacıyla sticker, afiş ve ozalit çalışmaları gerçekleştirdik.

 

Anlattıklarınız için teşekkürler. Size başarılar diliyoruz

Biz teşekkür ederiz.

1 Mayıs yaklaşırken sendikaların 1 Mayıs çalışmaları ve çağrıları da yoğun bir biçimde devam ediyor. ...

  Özel Evrim Okulları'nda öğretmenlik yaparken sendikal nedenle işten çıkarılan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali'nin açtığı işe iade davası İstanb...

“İnsanlık onuru için Ermeni Soykırımı ile yüzleşelim, faşizmle hesaplaşalım” diyen HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan 1915 yılının Ermeni halkımıza karşı soykırımının başla...

İHD İstanbul Şubesi, "Ermeni soykırımı tanı, af dile, tazmin et" diyerek Ermeni soykırımının 109. yılında bir basın toplantısı düzenledi. ...

Çıraklık okulları diye bildiğimiz ama çocuk işçiliğinin yasallaştırılmasından başka bir şey olmayan Mesleki Eğitim Merkezi / MESEM adlı proje 2022 yılında MEB tarafından başlat...

HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan günü bir açıklama yayınlayarak Kürdistan’a ve Kürt halkına yönelik saldırıları protesto etti. ...

Davul zurna çalarak ilan ettiler işgal saldırısının gelişini. Bilinen, görülen bir olguydu bu. Hakan Fidan, İbrahim Kalın mekik dokuyup durdular bölgede. Daha seçimlerden önce cümle c...

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi (İSİG), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda eylem yaparak çocuk işçiliğe, gençlerin güvencesiz çalıştırılmasın...

2024 1 Mayıs’ı yaklaşırken İstanbul’un işçi, emekçi bölgelerinde, kent meydanlarında 1 Mayıs çalışmaları hız kazanmış durumda. ...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih