< < Polis Engeline Rağmen Migros İşçileriyle Kitlesel Dayanışma...

Buna bir politik müflisin ayakta kalma çırpınışı da denebilir. Yerel seçimlerde uğradıkları politik hezimetten, uğradıkları derin hayal kırıklığından sıyrılmanın yolu olarak, TİP, “yeni bir hikaye” yazmaya hazırlandığını ilan etti. ...

Farklı iş kollarından sendikalar 25 gündür eylemde olan DGD-Sen üyesi Migros Depo işçileriyle dayanışma eylemi gerçekleştirdi. Sendikalar, Migros Depo işçilerinin haklı mücadelesine desteklerinin süreceğini ifade edilerek "Migros Depo işçileri direniş ve dayanışmayla kazanacak" vurgusu yapıldı.

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası'nda (DGD-Sen) örgütlü bulunan Migros Çayırova Depo'da çalışan ve sendikalı oldukları için işten atma ve ücretsiz izin saldırısıyla karşılaşan işçiler 25 gündür Migros Depo önünde işlerine dönmek için mücadele veriyor.

Farklı iş kollarından sendikalar bugün Migros Depo işçileriyle dayanışma bulunmak onların gücüne güç katmak ve seslerini duyurmalarını sağlamak için Kadıköy'de Migros'un Kalkhedon şubesi önünde eylem gerçekleştirdi.

DİSK/Basın-İş, DİSK/Dev Yapı-İş DİSK/Dev-Turizm-İş, DİSK/Enerji-Sen, , DİSK/Limter-İş Sendikası, Dev Tekstil Sendikası, İnşaat İş Sendikası, Kadıköy'de Kalkhedon Migros mağazası önünde DGD-Sen üyesi Migros Depo işçileriyle dayanışma eylemi gerçekleştirmek için geldiğinde çevreyi ablukaya alan polis sendika temsilcilerine, Covid-19 gerekçesiyse İstanbul'da eylem yapılacak alanların birçoğunu yasaklayan Valilik kararını bahane ederek, Migros mağazasına giriş çıkışların ve yaya trafiğinin engelleneceği gerekçesiyle basın açıklamasına izin vermeyeceklerini ve eğer isterlerse başka bir yerde açıklama yapılabileceğini söyledi.

Sendika temsilcileri bir süre tartışma yürüttüler fakat ileri sürülen gerekçenin yersiz olduduğunu, işçilerin haklarını gasp eden, onlara insanlık dışı koşullarda çalışmayı dayatanın Migros olduğunu ve bunu teşhir etmek için de Migros magazsı önünde basın açıklaması yapacaklarını belirttiler. Polisin engelleme çabası dayanışmaya gelenler tarafından "Migros İşçisi Yalnız Değildir", "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları atılarak protesto edildi.

Sendikaların kararlılığı sonucu "Kod 29 ve Ücretsiz İzin Saldırısını Birleşik Mücadeleyle Püskürteceğiz! Migros İşçileri Direniş Ve Dayanışmayla Kazanacak" yazılı pankart açılarak sloganlarla eylem başlatıldı.

Eyleme İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, HDP Milletvekilli Züleyha Gülüm, Mücadele Birliği Platformu, Devrimci Parti, ESP, Partizan,  Genç İşçi Derneği, DDSP ve çok sayıda kişi destek verdi.

Sendikalar adına ortak basın metnini Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Avrupa Yakası Temsilcisi Okan Karaçam okudu.

 

"Ücretsiz İzinle İşçilere 1168 TL Dayatılıyor"

Resmi olarak ilk Covid-19 vakasının tespit edilmesi üzerinden yaklaşık 11 ay geçtiğini bu dönemde bir yandan yüzlerce işçi alınmayan önlemler nedeniyle hayatını kaybederken diğer yandan işçi sınıfının birçok saldırıyla karşı karşıya kaldığını Bunlardan birisinin de ‘ücretsiz izin’ uygulaması olduğunu belirten Karaçam "Ücretsiz izin ile işçilere aylık 1168 Lira net ücret İşsizlik Fonu’ndan karşılanarak ödenmekte ve bir ay boyunca işçinin bu ücretle geçinmesi beklenmektedir. Yine bu uygulamayla işçilerin kıdem, ihbar tazminatı hakları dondurulmakta ve SGK emeklilik primleri ödenmeyerek daha geç emekli olmaları da dayatılmaktadır" dedi.  

 

"Amaç Sendikalaşmayı Önlenmek"

İşten çıkarmaların yasak olduğu salgın sürecinde milyonlarca işçinin patronlar tarafından ‘ekonomik koşullar’ gerekçe gösterilerek ücretsiz izne çıkarıldığını oysa asıl amacın işçi sınıfının her türlü itirazını engellemeye ve sendikalaşmanın önüne geçilmesine dayalı sermaye politikalarının uygulanması olduğunu söyleyen Karaçam, Türkiye’nin en büyük sermaye gruplarından birisi olan Anadolu Holding’in sahibi olduğu Kocaeli Çayırova’da bulunan Migros Depo ve taşeron Us Grup Taşımacılık Paketleme Temizlik Hizmetleri Şirketi’nde de ücretsiz izin uygulamasının hayata geçirildiğini söyledi.

 

"70 İşçiye Ücretsiz İzin 3 İşçiye Sürgün"

Günde 16 saate varan ağır çalışma koşullarının düzeltilmesi, işyerinde salgına karşı önlemlerin alınması, genel olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun çalışma koşullarının sağlanması, işyerinde kadın işçilere dönük tacizin önlenmesi ve tacizcilerin işine son verilmesi gibi talepler temelinde örgütlenen 46’sı DGD-Sen üyesi 70 işçinin ‘ücretsiz izne’ çıkarıldığını hatırlatan Karaçam, "Hatta 3 işçi arkadaşımız Esenyurt deposuna sürgüne yollanarak fiilen işten çıkarıldı" dedi.

 

"Direniş Kendini Farklı Mekanlarda Yeniden Üretiyor"

Diğer yandan Migros Depo’da yeni işçi alımlarının sürmekte olduğuna dikkat çeken Karaçam, sendika üyesi olduğu düşünülen işçilerden e-devletleri istenerek sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı uygulandığını ve ücretsiz izne çıkarılan işçiler aranıp direnmekten vazgeçtikleri takdirde tazminatlarının ödeneceğinin söylendiğini belirterek "Migros Depo işçilerinin direnişi işyeri önünde 25.gününde aynı kararlılıkla sürerken diğer yandan da birçok Migros şubesinde ‘kasa kilitleme’ eylemleri gerçekleştiriliyor. Direniş kendini sürekli olarak farklı biçimlerde ve farklı mekanlarda yeniden üretiyor" dedi.  

Ücretsiz izin uygulamasını takip eden diğer saldırının da işten atmalar olduğunu, İş Kanunu’nun 25/2 Maddesine dayandırılarak Kod 29 ile işten atmanın salgın döneminde yaygınlaştırılarak kalıcı hale getirildiğine dikkat çeken Karaçam “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” gerekçesiyle suçlanan işçilerin, SGK’nin kodlamasına göre Kod 29 ile işten çıkarıldığını tazminat alamadıklarını belirterek "Kod 29’la atılan işçiler adeta fişlenmiş oluyor ve başka işlere girmeleri de neredeyse imkansız hale getiriliyor" dedi.

 

"Ölümüne Çalışmaya Karşı Örgütlenmek Ve Birleşik Mücadele"

"Patronlar işçilere uzun ve yoğun çalışma saatleri dayatmakta, hakaret etmekte, örgütlenmesinin önüne her türlü engeli koymakta ve ölümüne çalıştırmaktadır. Karşı çıkan işçileri ise ya ücretsiz izne yollamakta ya da Kod 29 ile işten atmaktadır. Ancak bizim için işsizlik-açlık sopasıyla ölümüne çalışma koşullarına boyun eğmekten başka bir yol var. O da haklarımızı almak için örgütlenmeleri, direnmek, birleşik bir mücadele vererek dayanışmaktır" diyen Karaçam, Ekmekçioğulları, Baldur, Sinbo, PTT, Mapfre Sigorta Tur Assist, Döhler, Galataport, İGDAŞ, Kaynak İplik, Cargill ve birçok işyerinde işçilerin verdikleri kararlı mücadeleyi hatırlatarak sözlerini"Bizler de buradan direnen tüm işçi arkadaşlarımızın mücadelesini büyüteceğimize söz veriyoruz" diyerek tamamladı. Kitle "Migros İşçisi Yalnız Değildir" "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları attı.

 

"Birleşik Mücadele Ve Dayanışmayla Kazanacağız"

Ardından işten çıkarılan ve 25 gündür mücadele eden Migros Depo işçisi Gülhan Albayrak da karşılarına çıkan tüm engelleri sağlam adımlarla aştıklarını vurguladı.

İlk günkü inanç ve dirayetle direnişi sürdürüyoruz" diyen Albayrak, tek isteklerinin haklarını almak, hukuk ve adaleti sağlanması olduğunu ifade eden Albayrak, işçilerin birleşik mücadele ve dayanışmayla kazanacaklarını vurguladı.

Eylem, "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz", "Yaşasın Direniş Yaşasın Dayanışma", "Migros İşçisi Yalnız Değildir", "Direne Direne Kazanacağız", "Işçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz" sloganları ile son buldu.

 

Filistinli sendikalar, tüm emek örgütlerini, “1 Mayıs'ta Filistin'in Kurtuluşuyla Dayanışma İçin” bu çağrıyı imzalamaya ve 2024 1 Mayısını “Filistin Direniş İşçileri Günü...

17 Nisan günü sabaha karşı saat 04.00'te, ABD’de yüzlerce Colombia Üniversitesi öğrencisi kampüsün ana bahçesinde bir "Gazze Dayanışma Kampı" kurdu. Öğrenciler, Üniversite İsrail...

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklardan “güvenlik”, “istihbarat” ve “gizli ajan” kelimelerini resimle ya da mektupl...

Günümüzde dünyanın herhangi bir köşesinde yaşanan önemli bir olay hem hızla duyulmakta hem de başka coğrafyalar üzerindeki etkileri hızla açığa çıkmakta. Dolayısıyla da emekçi ...

Mücadeleci 10 Sendika bir araya gelerek 1 Mayıs'ta Taksim'de buluşma çağrısında bulundu. Yıllardır işçi ve emekçilere yasaklanan Taksim Meydanı'nı için "Geri alacağız, Taksim bizimd...

“Öldürmenin pek çok yolu vardır. Karnına bıçak saplamak, ekmeğini elinden almak, hastalığını iyileştirmemek, kötü koşullarda yaşatmak, ölesiye çalıştırmak, intihara sürükle...

Yeni tanıştığımız, belediyeye bağlı bir taşeron şirkette çalışan işçi anlatıyor, “İki üniversite bitirdim, 26 bine çalışıyorum. Yol-yemek çıkarsan asgari ücret işte. Bu ...

  17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde Antep'te bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitiren Dr. Ersin Arslan ve şiddet nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri a...

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Açlığın, sömürünün, geleceksizliğin giderek arttığı bugünlerde milyonlar işçi, emekçi her g...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih