HDP’liler Leyla İçin, Tecrit İçin Yürüyor

Yerel seçimler sonrası Türkiye ve Kürdistan halklarını neler bekliyor? Şimdi yanıtı en çok aranan soru, yerel seçim sonuçları ne olacak değil, seçimler sonrası iki ülkenin işçi ve emekçi sınıflarını neler beklediğidir. ...

Açlık grevini sürdüren DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in eyleminin 100. gününde Amed’de olmak amacıyla, Kürdistan’daki 15 kentte başta vekiller olmak üzere HDP’liler 12 Şubat günü yürüyüşe geçtiler.

 

12 Şubat:

"100. Gününde Leyla’ya, Tecridi Kırmaya" sloganıyla organize edilen yürüyüşte 15 Şubat günü Leyla Güven’in yanında olmayı hedefleyen yürüyüşte ilk saldırı 12 Şubat günü Hakkari’de yaşandı. Yürüyüş öncesi şehrin bir çok noktasında güvenlik önlemi alan polis, HDP’liler İl Binası’ndan çıktıkları esnada yollarını keserek durdurdu.

Yapılmak istenen yürüyüşe izin vermeyeceklerini söyleyen polislere yürümeye kararlı olduklarını söyleyen HDP’liler ilerlemeye başladılar. Polis bu defa kalkanlarla önlerine barikat kurdu. Yaşanan tartışmaların ardından HDP’lilere saldıran polis, il eşbaşkanları ve adayları başta olmak üzere çok sayıda kişi gözaltına alındı. Milletvekilleri Sait Dede ve Saliha Aydeniz polis ablukası altındaki HDP İl Binası önünde bir süre bekleyişini sürdürdü. Ardından iki kişi de olsa yürüyüşe başladı ve araçla akşamüzeri Başkale’ye ulaştı. İlçe merkezine yürüyen Dede ve Aydeniz gece saatlerinde Van’a ulaştı.

İki Nisan Caddesi’nde HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ile buluşmak için araçlarından inerek yürüyüşe devam eden Dede ve Aydeniz, polisler tarafından durdurularak tehdit edildi. Dakikalar süren tartışma ardından polis milletvekillerinin yanından ayrıldı.

 

13 Şubat:

Van il binası da sabah saatlerinden itibaren polis ablukasına alınmıştı. Aralarında milletvekilleri Sait Dede, Saliha Aydeniz, Murat Sarısaç, Bedia Özgökçe Ertan, Muazzez Orhan ile belediye eşbaşkan adaylarının da bulunduğu çok sayıda kişi il binasından çıkarak yürümeye başladı. Polis, henüz binanın bahçesinden çıkmaya çalışan kitlenin önünü kalkanlarla keserek Van Valiliği’nin “yasak” kararını gerekçe gösterdi, bahçeden çıkılmasına izin vermedi.

Kısa süreli tartışma ardından kitle bahçeden çıkmakta ısrarcı olunca polis TOMA’dan tazyikli su sıkarak saldırdı. Bahçeye gaz bombaları atan polis, plastik mermi ile ateş açtı, 2 kişi yaralandı. Polis saldırısına rağmen milletvekilleri yürüyüşlerine devam etti. HDP İl Örgütü binasından Maraş Caddesi'ne kadar yürüyen milletvekillerinin etrafı burada polislerce bir kez daha sarılıp, yürümelerine izin verilmedi. Yaklaşık 2 saat boyunca yürümelerine izin verilmeyen milletvekillerine halk alkış ve sloganlarla destek verip, polise tepki gösterdi, 3 kişi gözaltına alındı.

Yaklaşık 4 saat süren oturma eylemini ardından vekiller ablukayı aşarak yürüyüşe geçti ve bir noktadan sonra araçlara binerek Gevaş'a doğru hareket etti.

Ağrı'da milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir ve Abdullah Koç yürüyüşe geçti ancak HDP’liler ve Ağrı halkının milletvekillerine eşlik etmelerine ise polis izin vermedi.

Şırnak’ta da, HDP milletvekilleri Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz ve Hasan Özgüneş tarafından yapılmak istenen yürüyüş polislerce engellendi. Polisler, Valilik tarafından her türlü eylem ve etkinliğin yasaklandığını kararını gerekçe gösterdi.

Polislerin engellemesi üzerine vekiller parti binası önünde oturma eylemi başlattı. Bir süre sonra yollarına devam eden HDP'li vekiller, yoğun güvenlik önlemleri altında Cizre'ye ulaştı. Tüm noktalarda halkın zafer işaretleriyle selamlanan HDP'liler, Cizre’de de alkış ve sloganlarla karşılandı, "Leyla Haklıdır Tecrit Kalkmalıdır" sloganları attı.

HDP'li vekiller, yürüyüşün bir sonraki ayağı olan Mardin'in Nusaybin ilçesine doğru yola çıktılar.

Antep’te aralarında milletvekili Mahmut Toğrul’un da bulunduğu partililerin yapacakları yürüyüş öncesi kente yığınak yapan polisler, HDP İl Örgütü binasının çevresini ablukaya aldı. Antep Valiliği’nin bir gün önce aldığı yasak kararını gerekçe gösteren polisler, yürüyüşe geçilirse saldırmakla tehdit etti.

Polisin tehdidine rağmen “Tecrit Kalksın, Leyla Yaşasın” önlüğüyle yürümek isteyen Mahmut Toğrul’un önünü kesen polis yürümesine izin vermedi, valilik kararında geçen “Ayırt edici önlükle yürüme yasağı”nı gerekçe gösterdi.

Mahmut Toğrul bunun ardından Urfa'nın Birecik ilçesine hareket etti. Burada da polis ablukasına alınmış olan doğru yola çıktı. Polis tarafından ablukaya alınan HDP ilçe binasında gelen Toğrul, burada partilerinin Urfa Milletvekilleri Ömer Öcalan, Ayşe Sürücü, Nusrettin Maçin ile buluştu. Bir süre sonra yürüyüşe başlamak üzere parti binasından çıkan vekillerin etrafı burada da polislerce sarıldı.

Yürüyüşlerine izin verilmeyen vekiller parti binası önünde oturma eylemine geçti.

 

14 Şubat:

Bir gün önce Şırnak'tan yola çıkarak Nusaybin'e ulaşan milletvekilleri Hasan Özgüneş, Hüseyin Kaçmaz ve Nuran İmir ile Mardin milletvekilleri Pero Dündar, Ebru Günay ve Tuma Çelik, HDP ilçe binasında partililerle bir araya geldi. Buradan Diyarbakır’a devam edilecek yürüyüş nedeniyle binanın etrafı ablukaya alındı, Nusaybin Kaymakamı ve İlçe Emniyet Müdürü de parti binasının önüne geldi.

Binadan çıkarak yürümek isteyen kitlenin etrafı sarıldı, yürümelerine engel olundu. Yürümekte ısrar eden vekillerin etrafı kalkanlarla çembere alındı. Yaşanan tartışma üzerine polisler kalkanlarla milletvekillerini sıkıştırıp, darp etmeye başladı, milletvekili Hüseyin Kaçmaz polis tarafından coplandı. Pero Dündar ise kalkanlarla sıkıştırıldığı için elinden yaralandı.

Buna rağmen yürümekte ısrar eden vekilleri kalkanlar ile parti binası kapısına kadar itekledi. Ardından milletvekilleri durum değerlendirmesi yapmak üzere parti binasına geçti.

Bu arada milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Saliha Aydeniz, Muazzez Orhan, Sait Dede, Abdullah Koç, Murat Sarısaç ve Habip Eksik ulaştıkları Bitlis’in Tatvan ilçesinde sabah saatlerinde yenden yürüyüşe başladı. Vekiller, sabah yoğun güvenlik önlemleri altında Bitlis kent merkezine doğru yola çıktı. 

Dün Antep'ten yola çıkan Mahmut Toğrul ve beraberindekileri Birecik ilçesinde karşılayan Ömer Öcalan, Nusrettin Maçin ve Ayşe Sürücü Hilvan’a doğru hareket etti. Hilvan'da parti ilçe binasında halkla buluşan vekiller polisin engelleme girişimine karşı bir süre Çarşı Caddesinde yürüyüş yaptı, ardından araçlarla Siverek'e doğru yola çıktı.

Vekiller buradan Diyarbakır’a ulaşmayı hedefliyor.

 

Perfetti’de Tek Gıda-İş işyeri temsilcisinin işten atılması üzerine başlayan eylemler devam ediyor. Bugün işçiler fabrika önünde TİS hakları için basın açıklaması gerçekleşt...

Bakırköy Kadın Kapalı Zindanı'nda görüş sonrası devrimci tutsaklara ayakkabı çıkarma dayatması yapıldı.  ...

“Sandıkla Gitmeyecekler” 16 Nisan referandumunun, devrimci kitleler açısından anlamını, işte bu belirginleşmeye başlayan yeni durumda aramak gerekir. Kürt halkında egemen olan duyguy...

Türkiye tekelci sermayesi, kendi egemenliğini ve sınıf çıkarlarını sürekli tehdit altında gördü. Sınıf iktidarını ve çıkarlarını korumak için, siyasi iktidarın, devletin tüm g...

“Avrupa Komünist Hareketi” adı altında bir araya gelen birkaç “komünist” parti, “Ukrayna'daki emperyalist savaşın ikinci yılında komünistlerin geride bıraktığımız dönemdeki...

Kent Savaşları Olan biteni Kürt halkı gördü. 1 Kasım 2015 seçimlerinde katılım, Kürdistan'da %60 düzeyinde kaldı, “özerklik oylanacak” söylemi işe yaramamıştı. Demirtaş, “...

Kritik Eşik: 6-8 Ekim Ardı ardına iki seçim, ihtiyaç duyduğu özgüveni dinci-faşizme vermedi. Ne Geziye, ne de Aralık’taki saray darbesine yönelik bir cadı avı başlatacak güce sahip...

Tarım-Sen sosyal medya hesabından paylaşım yaparak Agrobay işçilerinin Ağustos ayı maaşları ve fazla mesai ücretlerinin ödendiğini duyurdu. Sendika işçilerin tazminatlarının da öde...

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde Diş Hekimi M.Ş'nin 8 Mart bildirilerini asan SES üyesi kadın sağlık emekçilerine saldırısına ilişkin SES Şişli Şubesi basın toplant...

Arama

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih