< Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube 8 Olağan Genel Kurulu Yapıldı

DİSK/Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube 8 Olağan Genel Kurulu Kadıköy Aktaş Düğün Salonu'nda gerçekleştirildi. İki blok listeden gösterilen adaylar arasında yapılan seçimde Ahmet Arıkan  Şube Başkanı seçildi.

İSTANBUL - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel İş) İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube 8 Olağan Genel Kurulu Kadıköy Aktaş Düğün Salonu'nda bugün (23 Şubat 2019) gerçekleştirildi.

Ataşehir, Kadıköy, Kartal Belediyesi işçilerinin örgütlü olduğu sendikanın 8. Olağan Genel Kurulu'na her üç belediyeden de işçiler kitlesel olarak katılım sağladı.

Saat 10.30'da başlayan genel kurulda gündem okunarak Divan seçimi yapıldı. Divan adına giriş konuşmasının ardından Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan konuşmasında ülkenin ekonomik ve siyasal gündemine değinerek işçi ve emekçilerin gün geçtikçe haklarının fazla gasp edildiğini iktidarın OHAL'i gerekçe göstererek grevlerin yasaklanmasıyla  sermaye sınıfının işçi ve emekçileri sömürmesine destek verdiğini demokratik hakların kullanılamadığını hale ifade eden Çalışkan, demokratik bir yönetimin işçi sınıfının mücadelesi ile mümkün olacağını söyledi. Kürdistan'da 3000 üyenin ihraç edildiğini buna rağmen Genel İş Sendikası üyelerinin artmaya devam ettiğini belirterek Flormar, Cargill, Tariş ve eylemleri süren diğer işçileri selamladı.

Yaşanan ekonomik ve siyasal krizin sonucu olarak önümüzdeki dönemin işçi ve emekçilerin direniş ve eylem dönemi olacağını vurgulayan Çalışkan, ülkenin işçi ve emekçilerin mücadelesiyle aydınlık demokratik bir ülke olacağını ifade ederek bu konuda DİSK'in ve Genel İş Sendikası'nın omuzlarında büyük sorumluluk yüklenmiş olduğunu söyledi.

Bu demokratik ortamın yaratılması için DİSK' in mücadele etmesi gerektiğini ifade eden Çalışkan "DİSK de, Genel İş Sendikası da siz işçilersiniz.  Bilinçli, kararlı işçilerin sınıf mücadelesiyle demokratik hakların kullanıldığı bir ülke olmasını sağlayabiliriz. Bir yumruk olup gelecek için işçi sınıfı mücadelesine katkı sunalım"  diyerek yeni gelecek yönetime işçi sınıfı  mücadelesinde başarılar diledi. Sendika Şubesi yönetimin faaliyet, yönetim ve denetim raporunun yazılı olarak dağıtıldığı ve okunmadan oylanması önerildi.

Sendika yönetiminin Faaliyet Yönetim ve Denetim Raporu'nun oylaması yapıldı ve oylama sonucunda geçmiş dönem faaliyet, mali denetim raporları kabul edildi.

Ardından Divan söz alarak yeni dönemde şube yönetimi seçimlerinin  blok liste üzerinden yapılması önerisi olduğunu belirterek oylamaya sundu. Oylamada   Beyaz Blok Listede Ahmet Arıkan Başkan Adayı gösterilirken, Kırmızı Blok Listede  Erdal Kotan'ın Başkan adayı olarak gösterildi.

Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube 8 Olağan Genel Kurulu Seçimlerinin iki blok liste adayları arasında yapılması oylanarak kabul edildi.

Divan listelerimin kabulünün ardından söz almak isteyen delegeleri  konuşma yapmak üzere kürsüye davet etti. Söz alan delegeler kısaca şu ifadelerde bulundu.

Cemal Aslan, örgütlü olursak ilerleriz. Biz, şirket işçileri TİS ile haklarımızı almak istiyoruz. Seçilmiş yönetimi işçileri temsil ederek ilerleyecek.

Remziye Telli: Arkadaşlarımızın yarısını oluşturan kesimi temsil ediyorum. Erkekleşen yapıya karşı Sendikamızın kadın çalışması yok. Biz kadınların da mücadele içinde yer alması ve söz ve karar aşamasında yer alması gerekiyor. Bir kadı kurultayı gerçekleştirerek kadın üyelerimizin aktif çalışma yürütmesi için çaba harcayağız. Masaya yumruğunu vuran erkek egemen şiddetin olduğu bir anlayış var. Kadınlar erkek gibi davranarak sendikacılık yapmak zorunda bırakılıyor. Kadınlar olarak temsilcilik,delegelerle yönetimde yer almak için mücadele edeceğiz.

Cem Karasu: Gözlerinizde ekmek götürmek isteyen onurlu bir emekçinin gurur ve heyecanını görüyorum. İktidar ve ekonomik kriz en çok belediye işçilerini vuruyor. Krizin faturasını ödemeyeceğiz Birleşe birleşe kazanacağız. Sendikalı üye işçi sayısı çok az. TİS'i olan ise  çok daha az. 90 bin üyemiz var İnadına sendika inadına disk. Devrimci bir sendikal yöentim sağlarken kriz, de bize dokunamaz. Meşru militan bir sendikal mücadele verecek ve direne direne kazanacağız.

Kemal İkisivri: Sermaye gün geçtikçe kazanımlarımızı elimizden daha çok almaya başladı. Bizler mücadele etmezsek kapitalizmin ilk dönemlerindeki işçilerin duruma geliriz. 274-275 nolu sendika kanununa karşı 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi yaşandı ve yasa iptal oldu. 12 Eylül yaşandı. Ağır bedeller ödendi. Sermaye 'Şimdiyw kadar siz güldünüz şimdi gülne sırası bizde' diyerek tüm kazanımlarımızı elimizden aldı. Eskiden 5-6 çocuk bakıp bir ev yapabilirken şimdi açlık sınırında ücretle çalışmak zorundayız. Yandaş sendika yönetimleri oluşturuldu. Yeni zenginler oluşturuldu, özelleştirmeler yapıldı. Emekçilerin hakları yok edildi. İşçiler DİSK'in mücadele geleneğini örnek alarak mücadeleyi sürdürelim. İşçilerin birliği sermayeyi yenecek. Zafer direnen emekçinin olacak.

Murat Aktemur: Sermaye sınıfı tüm dünyada savaşlarla emekçileri katlediyor haklarını gasp ediyor. Emekçilerin kazanımları alınıp acılar katlanıyor. DİSK geleneğine uygun bir sendika yönetimi istiyoruz. Seçilmiş de olsa belediye başkanından bağımsız yönetim istiyoruz. Taleplerimizi savunan tabandaki işçilerin söz karar sahibi olacağı bir sendika istiyoruzs. Sendika yöneticisi de ücreti işçi ücreti almalı. Bağımsız bir yönetim olmalı.

Özgür Yıldıztekin: Ya barbarlık ya, sosyalizm, şiarı yaşamaya devam ediyor. Biz demokratik bir sendikal yönetim için bir aradayız.

Özer Değirmenci: Grev yasaklarına işçi düşmanı politikalarına karşı işçiler direniyor. Bizler mücadeleci sendikalarda birleşik bir mücadele hattı oluşturmalı taban inisiyatifi geliştiren üyelerin taleplerini önemseyen eğitim yapan araştıran  şeffaf  ve faaliyetlerini harcamalarını  yayınlayacak bir yönetim istiyoruz.

Fırat İnan Sarıçiçek: Seçimdeğil geçim diyen bir anlayışı dile getirmek için buradayım. Şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim  olmasını istiyoruz. Divan heyeti delegelerin konuşmalarının ardından Şube Başkanı adaylarına söz verdi. Şube Başkanı adayları konuşmalarında şunları ifade etti.

Beyaz Blok Listenin Başkan Adayı Ahmet Arıkan: Direne direne kazanacağız  mücadele verirken sınıfa karşı değil, patronlara sisteme karşı mücadele vermeliyiz. Başkan adayı olan  Erdal arkadaş ve ekibine de başarılar. Kim kazandıysa o ekiple olacağız sınıf adına mücadelede olduğu sürece birlikte olacağız. Aksi halde ise hesabını da isteyeceğiz. Ekonomik krizi bedelini en alt kesimden olan belediye işçileri ödüyor. Genel İş üyeleri olarak yurdun her yerinde mücadeleyi yayalım öncü işçilerden ağ örelim. Mücadeleyi yükseltelim. TİS'lerde Belediye de bize sorulmadan karar alamayacak. Ne ekonomik ne idari ne yönetsel karar alamayacak. Bunun için işçi komite ve meclisleri oluşturulacak ve aşağıdan yukarı r bir piramit olacak. Emeğin temsilcileri olacak. İradeyi alan birleştirici ötekileştiemeyen bir yönetim olması için destek verin

Kırmızı Blok Listenin Başkan Adayı Erdal Kotan: Kolektif çabanın kolektif iradesi olarak olarak ortaya çıkan bir gelenek var. Ayrımcılığa karşı, bedel ödeyen sınıfının bir eseridir İnadına sendika DİSK diyerek geleneği selamlıyorum. 15-16 Haziran ve Gezi direnişinden geliyoruz. Süzülmüş mücadeleden geliyoruz. İktidarın saldırısına karşı mücadele için geliyoruz iş güvencesini TİS için tün işçiler ile birlikte mücadele edip söke söke alacağız. Söz ve yetki emek verenlerin olacağı daha çoğulcu demokratik bir sisyem kuracağız Eşit iş eşit ücret. En etkin haberleşme, krizin bedelini krizi yaratanlara ödetmeye geliyoruz. Her hafta iş yeri temsilcisi toplantısı ve aylık temsilcileri kurulu toplantısıyla ve işyerlerinde neler yapacağımızı konuşacağız. KASDAS Kadıköy, Ataşehir de de en iyi TİS için gerekeni yapacağız. Kartal'da TİS'den memnun değiliz Kartal yöneticileri ile konuşup ek sözleşme ile dahs iyi bir TİS sağlayacağız. Sadece şube yöneticileri değil denetim ve disiplin kurulları aktif çalışacak. Ayrıştıran değil birleştiren ortak aklı kabul eden ben değil, biz diyen bir yöentim olacağız.

Divan Heyeti adayları konuşmasının ardından "Adaylardan kim kazanırsa kazansın DİSK kazanacakYaşasın Emekçilerin mücadelesi halkların kardeşliği" diyerek oy kullanımını başlattı.

Oylama sonucunu işçiler birbirlerine rekabeti de ifade eden espiriler yaparak bekledi. Oylama sonucunda 133'e 131 oyla Beyaz Blok Liste adayı Ahmet Arıkan Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı seçildi.

Kazanan liste adayları slogan ve alkışlarla birbirlerini kutlarken Arıkan divandan söz alarak "Arkadaşlar 8 Olağan Genel Kurulu gereği bir seçim yaptık. Görevli seçildik. Kazanan kaybeden yok. Hep birlikte davranırsak hepimiz kazanacağız" dedi. İşçiler bu kez birlikte "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları attı.

Zaman zaman halaylar çeken işçiler arasında kazanan listede yer alan işçiler tebrik edilirken "Birlikte hareket edip haklarımızı  birlikte alacağız" diyerek mücadelenin birlikte  sürdürüleceği mesajı öne çıktı.