"Kadın Cinayetlerine, Kayyuma, Doğa Katliamına Karşı Omuz Omuza"

DİSK Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyeleri, Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde basın açıklaması yaparak kayyum atamalarına, KHK'lara, emek sömürüsüne, kadın cinayetlerine, doğa katliamlarına 'Artık yeter' diyerek birlikte mücadele çağrısında bulundu.

İSTANBUL - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasını Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskelesi önünde yaptığı basın açıklaması ile protesto etti. "Kadın cinayetlerine, kayyuma ve doğa katliamına karşı omuz omuza" pankartının açıldığı açıklamaya DİSK'e bağlı sendikalar, KESK İstanbul Şubeler Platformu üyeleri siyasi parti temsilcileri de katıldı. Açıklamayı Kadıköy Belediyesi Genel İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Eylem Çelik yaptı.

"Emekçiyi Açlığa, Kadını Ölüme Mahkum Eden 'Yeni Türkiye'... " 

"Ülkemizde son bir ayda demokrasinin askıya alındığını hiçbir hakkı tanımayarak kâr güdüsü ile emekçiyi açlığa ve yoksulluğa, erkek egemen sistemle kadını ölüme mahkûm eden 'Yeni Türkiye' rejiminin adeta bir fragmanı yaşadığını ifade eden Çelik, bu yaşananlara karşı bir ses olabilmek istediklerini belirtti.

 

“Kayyum Demokrasiye Yapılmış Bir Darbedir”

Dört ay önce halkın sandığa giderek seçtiği Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyım atanmasının, demokrasiye, adalete, seçme ve seçilme hakkına yönelik yeni bir darbe olarak tarihe geçtiğini belirten Çelik, yoksul, emekçi halkın kaynaklarını belediye binalarında kendilerine küçük saraylar inşa etmek için harcayanlar dört ay önce aday olmalarında hukuki bir engel bulunmayan ve halkın ezici bir çoğunlukla seçtiği belediye başkanlarının, herhangi bir yargı kararına dahi dayanmadan bir gecede görevden alınabildiği bir ülkede, hiçbir hakkın güvence altında olmadığını söyledi.

 

“Kayyum İşçilerin İşine ve Ekmeğine El Uzatılmasıdır”

OHAL döneminde de yüze yakın belediyeye kayyum atandığını , bu belediyelerde çalışan  DİSK/Genel İş üyesi 3 bine yakın işçinin haksız, hukuksuz bir biçimde işlerinden ediklerini hatırlatan Çelik, Halkın iradesine karşı atanan kayyıumların, işçilerin iradesi üzerine de baskı kurmayı, üyeleri yandaş sendikalara geçirmeyi görev bildiklerini söyledi. Haksız hukuksuz biçimde işten atılan işçilerin mağduriyetleri giderilmezken yeni mağduriyetler yaratılmasının, halkın seçme ve seçilme hakkına, işçilerin işine, ekmeğine el uzatılması kabul edilemez olduğunu belirten Çelik, ardı ardına gelen müdahalelerin hiç kimseye  bir faydası olmayacağını söyledi.

“Kadın Cinayetleri Politiktir”

İçişleri Bakanlığı’nın kayyum atamalarının gerekçelerinden  birinin eş başkanlık sistemi olduğuna değinen Çelik, bunun iktidarın kadın düşmanı politikalarının bir tezahürü olduğunu söyledi. Son günlerde iyice artan kadın cinayetlerini ve kadına yönelik taciz ve tecavüzlerin bu politikadan bağımsız olmadığını ifade eden Çelik, "Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri tekil durumlar değil iktidarın ve erkek egemen sistemin yarattığı politikaların bir sonucudur. Hükümetin sık sık kadınlara ve cinsel yönelimlere yönelik ayrımcı bir dille politika geliştirmesi, ülkemizde, demokrasiden ve insan haklarından uzaklaşılıp otoriter bir dikta rejiminin kurulmasının sonucudur" dedi.

Demokrasiden, insan haklarından, işçi haklarından ve kadın haklarından bahsedilemeyen otoriter bir rejimde doğa ve tarihin de kâr amaçlı talanına dönüştüğünü vurguladı.

 

"Diktaya Karşı Demokrasi, Erkek Egemenliğine Karşı Kadın Özgürlüğü"

Çelik, son bir aydır ortaya çıkan gündemlerin tamamının 'Yeni Türkiye' olarak adlandırılan dönemin bir fotoğrafı olduğunu belirterek "Bu fotoğraf ülkede yaratılan yeni rejimin, doğaya, halklara, işçilere, emekçilere, kadınlara yaklaşımını ortaya koymaktadır. Önemli olan bu ülkenin gerçek sahiplerinin yani emekçilerinin, gençlerinin, kadınlarının 'Artık yeter' diyerek kayyum politikaları ve diktaya karşı demokrasiyi, erkek egemenliğine karşı kadın özgürlüğünü, doğa katliamlarına karşı ekolojiyi savunarak mücadeleyi yükseltmesi gerekmektedir" dedi.

"Emek, Özgürlük ve Barış İçin Birlikte Mücadeleye"

Tüm bunlara karşı mücadeleyi hep birlikte mücadeleyi büyütmek gerektiğini vurgulayan Çelik, "Ülkemizi, geleceğimizi, demokrasiyi, adaleti ve toplumsal barışı savunmak hepimizin görevidir. Demokrasinin, eşitliğin, özgürlüğün, barışın ve adaletin hakim olduğu bir ülke ve dünyayı hep birlikte kuralım" dedi.

Genel İş Sendikası üyeleri açıklamayı "Kayyum Darbedir Kayyuma Hayır", "Kadın Yaşam Özgürlük", "Faşizme Karşı Omuza Omuza", "Doğayı Sermayeye Peşkeş Çektirmeyiz" sloganları atarak sonlandırdı.