< 20 Saat Çalıştırılan Stajyer Hayatını Kaybetti

 

Piri Reis Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği’nde öğrenci olan 19 yaşındaki Mustafa Koç, staj yaptığı GANNET S gemisinde ölü bulundu.

Günde ortalama 20 saat çalıştırılan genç denizciye kimyasal kalıntılar bulunan tanklar bile temizletilmişti. Yapmaması gereken bir çok işi yaptığı öğrenilen Mustafa, hiç bir sağlık problemi yokken, akciğer enfeksiyonundan yaşamını yitirdi.

Hindistan Cibuti arasındaki yolculukta kamarası başkalarına verildiği için 45 derece sıcaklıkta bir yerde uyumak zorunda kalan Mustafa, 18 gün boyunca gemide stajyerlerin temizlemesinin yasak olduğu, 20 metre derinliğindeki 50 derece olan bir tankı temizlemek dahil pek çok benzer işi yapmak zorunda kalmıştı.

11 Temmuz sabaha karşı 04.00 civarında uyandırılamayan, 08.00’de yeniden uyandırılmak istendiğinde ise öldüğü anlaşılan Mustafa’nın, öncesinde hiçbir sağlık sorunu olmadığı öğreniliyor. Cibuti’de yapılan otopsi sonucuna göre Mustafa akciğer enfeksiyonu yüzünden hayatını kaybetti. Gerçekte ise stajyer öğrencilerin yoğun emek sömürüsü nedeniyle öldü…

Stajyerliğin meslek öğrenme, deneyim kazanma değil, ücretsiz emek sömürüsü anlamına geldiği bilinen bir gerçek. Meslek liselerinin, teknik okulların, yüksek okulların yaygınlaştırılması ve zorunlu stajlar, sermayeye ücretsiz ya da yok denecek kadar düşük ücretlerle emek sömürüsünü çocuklar ve gençler üzerinde yoğunlaştırıyor. Gençler, yaşamlarının en verimli çağlarında, daha iyi bir gelecek elde edebilmek adına emeklerini sermayeye karşılıksız olarak bağışlarken, sermaye de bundan sonuna kadar faydalanıyor.

Emeğimizin, sağlığımızın ve yaşamlarımızın sömürücüsü kapitalist sistemi yıkalım