14 Aralık günü Beyrut'un şehir merkezindeki Şehitler Meydanı'nda toplanan çok sayıda protestocu, yeni hükümeti kurma süreci kapsamında bugün (16 Aralık Pazartesi) görüşmelerin başlayacağı parlamentoya yürümek istedi. Bölgeyi güvenlik çemberinde tutan polisin gaz bombalı saldırısı üzerine gece boyunca çatışmalar yaşandı. Halk da taş ve havai fişeklerle karşılık verdi.

Ertesi gün binlerce Lübnanlı mevcut siyasi partilere bağlı olmayan bağımsız yeni bir hükümet başkanı çağrısında bulundu; “Gitmeyeceğiz, gitmeyeceğiz. Tüm protestocuları tutuklayın" diye haykırdı.

Biber gazlı saldırılar karşısında da “Zaten ağlıyoruz” pankartı açan binlerce kişi parlamentoya giden sokakları doldurdu. Bir gün önce yaşanan saldırılara atıf yapan halk, dayak yemek pahasına bugün alanlara çıktığını ifade ediyor. Parlamentoya giden caddeyi kapatan polis bariyerini aşmaya çalışan kitleye yoğun gaz bombaları, plastik mermi ve coplarla saldırdı.

Akşam saatlerinde çatışmalar şiddetlendi. Eylemciler, önce Hariri’nin partisine ait bir binayı ateşe verdi. Ardından da Dışişleri Bakanı Cibran Basil’in başında bulunduğu Hıristiyan Özgür Yurtseverler Hareketi’nin Akkar kentindeki irtibat bürosu hedef alındı. Gece boyu süren çatışmalarda en az 130 kişi yaralandı.

Lübnan’da Başbakan’ın istifasından bu yana partiler henüz kimin yeni başbakan olacağı konusunda anlaşmadı. Lübnan siyasi sistemi, farklı dini topluluklar arsında dengenin güvenceye alınmasını zorunlu kılıyor. Bu sistem de sonu gelmeyen pazarlıkların yolunu açıyor.