Metal’de Greve Giderken

İzmir'de DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Toplu İş Sözleşmesi(TİS)’in başlama süreci ile ilgili yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Saat 16.00'da Konak Pier önünde buluşan işçiler Konak Eski Sümerbank önüne yürüdü. Yürüyüş esnasında sık sık "Genel Grev Genel Direniş", "Şalter İnecek Ellerimizle MESS Bize Gelecek Önümüze", "Direne Direne Direnişle Zafere", "Fabrikalar Tarlalar Siyasi İktidar Her Şey Emeğin Olacak" sloganları atıldı.

Eski Sümerbank önünde yapılan açıklamada TİS sürecinin 7 Ekim günü başlayıp 4 Aralık'ta sona erdiği, arabulucuyla görüşüldüğü, arabulucunun bir rapor hazırlayarak Bakanlığa ilettiği, arabulucunun raporunun ardından grev sürecinin başlayacağı belirtildi. Bugüne kadar 5 görüşme yapıldığı ve son görüşmede %6 zam teklifi yapıldığı söylenerek "Tartışma dahi etmeyeceğimiz bu tekliften sonra bizler sesimizi yükseltmeye başladık" dendi.

Yine günlerdir çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalıştıklarını, en sonunda bugün yeni bir görüşme yapıldığını ve ilk altı ay için %8 zam oranının teklif edildiğini, diğer altışar ay içinse enflasyona göre zam teklif ettiklerini söyledikleri açıklamada, zam teklifi dışında diğer hiçbir taleple ilgili tartışılmadığı belirtildi.

"MESS'in yeni teklifini kabul etmemiz mümkün değil. Bugün masada kendilerine açıkça belirttik. Bu oranları tartışmayız bile. Birkaç puanlık artışlarla karşımıza gelmeyin. Bize metal işçilerinin taleplerini karşılayacak bir teklifle gelin, sizden bunu bekliyoruz. Sanırız sesimizi yeterince duyuramadık. Sanırız kararlılığımızı yeterince anlamadılar. Öyleyse bize düşen sesimize ses katmak, haklarımız için mücadelede ne kadar kararlı olduğumuzu göstermek. Bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzu görecekler" denilen açıklama "Taleplerimizde kararlıyız. Haklarımızı almak için ne gerekiyorsa yapacağız. Kazanan biz olacağız. Bundan hiç kuşkumuz yok. Kararlılığımızı kimse test etmesin. Dün yaptık, yarın da yapmaktan çekinmeyeceğiz" sözleri ve "Başkan Bizi Greve Götür" sloganıyla sona erdi.

Açıklama esnasında İTK da bildiri, pankart ve kuşlamalarıyla alandaydı.