Soda Sanayi Grevine Sağlık ve Güvenlik Gerekçeli Yasak

Petrol-İş'in örgütlü olduğu Soda Sanayii A.Ş'de bugün uygulanacak grev Cumhurbaşkanı kararıyla yasaklandı. Petrol İş Sendikası tarafından grevin yasaklanmasına ilişkin yazılı açıklama yaparak, "Bu kararla işçi sınıfının grev hakkı elinden alınmıştır" denildi.

Mersin'de bulunan Soda Sanayii A.Ş.'de örgütlü Petrol İş Sendikası toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle grev kararı aldı.Bugün uygulanacak grev Cumhurbaşkanı kararıyla yasaklandı.

Grevin yasaklanmasına gerekçe ise "genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görülmesi" olarak belirtildi. Cam sanayiindeki bir fabrikada greve gidilmesinin 'milli güvenlik'i nasıl bozacağını açıklamak oldukça güç.

Bu da bir yana "genel sağlığı bozucu" olması da insanı ayrı bir düşündürüyor.

Zira Covid-19 pandemisi başladığında da, yükselişe geçtiği süreçte de fabrikalar tam kapasite çalışılmaya devam etti. Öyle ki, çarklar pandemide daha iyi dönsün diye "kapalı sistem çalışma" uygulaması bile hayata geçirildi fabrikalarda.

Soda Sanayii A.Ş.de greve gidilmesinin nedeni TİS görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması. Dolayısıyla işçilerin grevi yasaklanırken TİS hakları yani çalışma koşulları ve ücretlerinin iyileştirilmesi de engellenmiş oluyor.

Bu grev yasağının ardından getirilebilecek tek açıklama kalıyor. Pandemide milli güvenlik, genel sağlık bahane grev, eylem, etkinlik yasaklarıyla baskı ve sömürü şahane...

Grev yasağına ilişkin Petrol-İş Sendikası tarafından Genel Başkan Süleyman Akyüz imzasıyla yapılan yazılı açıklamada "Sözleşme yürürlük başlangıcı itibariyle 557 üyemizin çalıştığı Soda Sanayii A.Ş.'de, üyelerimizin hakları için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.

 

"Pandemide Üretim Sürerken Sağlık Gerekçeli Yasak"

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı'nın verdiği bu kararın gerekçesi, grevimizin 'genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görülmesi' olarak belirtilmiştir. Büyük ölçüde cam sanayiine girdi üreten bu işletmede milli güvenlik gerekçesiyle grevin ertelenmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Öte yandan salgında üretim tüm hızıyla devam ederken hiç göz önüne alınmayan 'genel sağlık' risklerinin, grev ertelemesine gerekçe yapılması dikkat çekicidir" denildi.

 

"Grev ve TİS Hakkı Fiilen Ortadan Kaldırıldı"

Cumhurbaşkanı'nın grev yasağı kararının Türkiye'de grev hakkının fiilen ortadan kaldırıldığının yeni bir kanıtı olduğu belirtilen açıklamada, "Salgında emekçileri değil işverenleri kollayan hükümet, verdiği bu kararla grev hakkının yanı sıra toplu iş sözleşmesi hakkının kullanımını da engellemektedir. Grev yasaklarının kapsamının zaten yeterince geniş tutulduğu ülkemizde, bu yasağın bulunmadığı işyerleri için de grev erteleme kararları devreye sokulmaktadır" denildi.

 

"Sendikalar ve İşçinin İradesi Baskı Altına Alınıyor"

İşçi sınıfının grev hakkının elinden alındığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu yasakçı anlayış, demokrasi ve sosyal hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığı gibi emekçilerin iş ve ekmek mücadelesine de ket vurmayı amaçlamaktadır. Türkiye'de grev erteleme kararları ile toplu iş sözleşmesi süreçlerinde işverenlerin eline büyük bir koz verilmekte, sendikalar ve işçinin iradesi baskı altına alınmaktadır. İşçiler, grev yasakları ve taraflarca anlaşma sağlanamadığı takdirde bu grev erteleme kararları ile nihayetinde Yüksek Hakem Kurulu (YHK) prosedürüne mahkum edilmektedir. Yasalar ve prosedürler, işverenler lehine çalıştırılmaktadır. Sözleşme yürürlük başlangıcı itibariyle 557 üyemizin çalıştığı Soda Sanayii A.Ş.'de, üyelerimizin hakları için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye belirtildi.