200 Bin Türk İş İşçisi Eyleme Başlayacak

Türk-İş’e bağlı 200 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmelerinde makul zam teklifi gelmeyince eylem kararı alındı. İşçiler 15 Ağustos’ta işe gidecek ancak çalışmayacak, cuma günü yemek yemeyecek, pazartesi günü de Güvenpark’a yürüyecek. Anlaşma sağlanamazsa 19 Ağustos'ta grev başlayacak. 

Türk İş Koordinasyon Kurulu, 2019-2020 toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine eylem kararı aldı. Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay bayramdan sonra Perşembe günü sabah tüm işçilerin katılımıyla işyerlerinde basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

İşçiler cuma günü işçiler öğle yemeği yemeyecek. Pazartesi günü ise sendika temsilcileri Ankara Güvenpark’ta buluşacak.

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kamudaki 200 bin işçiyi ilgilendiren 2019 yılı Toplu İş Sözleşmesi süreciyle ilgili, “Masa başında bitmesini arzu ediyoruz. Kanundan aldığımız yetkiyi kullanmaktan hiç çekinmeyiz” dedi.

Türk İş yayınladığı duyuruda eylem kararı sürecine ilişkin: "Süresi 2019 yılında yenilenecek kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinde gelinen son durumu değerlendirmek amacıyla -Kamu Koordinasyon Kurulu- ile Ankara’da bulunan sendika genel başkanlarının katılımıyla yapılan toplantıda aşağıdaki kararlar alınmıştır.

15 Ağustos 2019 Perşembe günü sabahı, hazırlanan ve ekte gönderilen bildiri işyerlerinde mesai başladığında okunacak ve ardından bir saat oturma eylemi yapılarak işçilerin üretimden gelen gücü gösterilecektir.

16 Ağustos 2019 Cuma günü işyerlerinde işçiler öğle yemeği yemeyerek ortak tepkilerini gösterecektir.

19 Ağustos 2019 Pazartesi günü Türk İş üyesi sendikaların bütün genel başkan ve merkez yöneticileri ile şube yönetim kurulu üyeleri saat 10.00’da Ankara’da genel merkez binamızda toplanacaktır. Daha sonra Güven Park’a gidilerek kitlesel basın açıklaması yapılacaktır.

Bu süreçte Türk İş Başkanlar Kurulu 15 Ağustos 2019 Perşembe gününden itibaren Ankara’da olağanüstü toplanarak gelişmeleri değerlendirecek ve gerektiğinde yeni kararlar alacaktır" açıklamasında bulundu.

Böylece Türk İş'e bağlı kamu işçileri bayrama eylem kararıyla girmiş oldu. Türknİş Koordinasyon Kurulu, yapılan çağrıya rağmen iktidardan cuma günü makul bir zam teklifi gelmemesi üzerine 3 ayrı güne yayılarak 3 farklı yöntemle uygulanacak eylem kararı almı durumda. Bu eylem sürecinde uzlaşma sağlanamazsa 19 Ağustos Pazartesi günü Darphane ve matbaa işçileri, 25 Ağustos'ta da Zonguldak maden işçileri greve çıkacak.

Ankara'da yapılan toplantıda iktidardan en son 3'üncü görüşmede iletilen yüzde 7+4'ün üzerine yeni bir teklif gelmemesi üzerine, uyarı amacıyla 3 aşamalı eylem yapılmasına karar verildi.

19 Ağustos Pazartesi günü Darphane ve matbaa işçileri, 25 Ağustos Pazar günü de yaklaşık 8 bin kişilik Zonguldak maden işçileri greve çıkacak. Greve çıkılmaması halinde sendikaların yetkisi düşeceği için grev kararı zorunlu olarak alınacak.

Türk-İş, en düşük ücretlerin 3 bin 500 liraya yükseltilmesi, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, 2019 ilk 6 ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylarda enflasyon artı 3 puan refah talep etti.

İktidar ise seyyanen zam için önce 60 lira, sonra 80 lira teklif etti. Oransal zam içinse yüzde 5+4'le başlayan teklifini daha sonra yüzde 6+4'e ve son olarak da yüzde 7+4'e yükseltti.