< < “Ödediğimiz Haklarımızı İstiyoruz!”

EYT'liler haklarını talep etmek amacıyla Ankara Tandoğan Meydanı'nda düzenledikleri mitingde bir araya geldi. 1999 yılında yaşanan depremin yaralarını sarmaya çalışırken, çıkarılan bir yasayla emeklilik haklarının gasp edildiğini belirten EYT’liler çalışarak ödemiş oldukları haklarının bir an önce iadesini istedi.

ANKARA – Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) 1999 yılında çıkarılan yasayla geriye dönük olarak gasp edilen haklarının iade edilmesi talebiyle Ankara Tandoğan Meydanı’nda mitingde buluştu.

İstanbul, Gebze, İzmir, Aydın, Muğla, Adana, Aydın, Mersin gibi bir çok şehirden Ankara’ya gelerek Tandoğan Meydanı’nda buluştu.

EYT’liler daha önce yine Ankara’da 280 bin kişi ile gerçekleştirdikleri bir miting düzenlemişti. Bugün gerçekleştirilen miting için belediyeler tarafından tahsis edilen araçların yola çıkılmasından bir iki saat önce bir çoğunun iptal edildiği öğrenildi. Araçların son saatlerde geri çekilmesine de tepki gösteren EYT’liler “Yıllarca alınterimizle çalışıp emek verdik, gasp edilen haklarımızın iadesini istiyoruz” dedi.

"Edirne'den Kars'a, Jüpiter'den Mars'a Çıksın Artık Bu Yasa!"

Sabah saatlerinden itibaren Tandoğan Meydanı’nda toplanmaya başlayan EYT’liler haklarının gasp edilişinin 20. yılı olduğunu belirterek sık sık “Edirne’den Kars’a Jüpiter’den Marsa Çıksın Artık Bu Yasa”, “Emeklilik Hakkımız Engellenemez”, “Emeklilik Hakkımız Söke Söke Alırız” sloganları attı. “Hayallerimizi geri verin”, “Kazanılmış hakkımızı istiyoruz” yazılı dövizler taşıyan EYT’liler mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Mitingde “EYT” yazılı siyan balonlar uçuruldu.

EYT’lilerin mitingine Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve siyasi partilerin destek verdiği mitingde, EYT’lilerin emeklilik haklarına ilişkin düzenleme yapılması talebiyle imza kampanyası da başlattı. Toplanan imzalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilecek.



“Emeklilik Bir Yük Değil Bir Haktır”
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yıllardır hak, eşitlik, adalet, demokrasi mücadelesi verdiklerini ifadeederek”Bu mücadele ülkemizin geleceğinin mücadelesidir. Bıkmadan usanmadan bu mücadeleyi birlikte büyütüyoruz. DİSK olarak EYT’liler ile omuz omuzayız. Emeklilik bir yük değil temel bir haktır. Hakkımız olanı istiyoruz, kimseden sadaka istemiyoruz. Devletin ve devleti yöneten hükümetlerin görevi ve sorumluluğudur. Ülkeyi yönetenleri EYT’liletin hakkını sağlamak adına adım atmaya çağırıyoruz. Emeklilik hakkımıza, kıdem tazminatına, çocuklarımızın geleceği için memleketimize sahip çıkacağız” dedi.

“Birlikte Mücadele Edeceğiz”
Daha sonra konuşan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ise EYT’lilerin sorunlarını çözmek için mecliste grubu bulunan siyasi partiler ile görüşeceklerini belirtti. Bozgeyik, “ “Burada bir kez daha hukuksuzlığu, adaletsizliği ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Emeklilikte yaşa takılanlar sorununun çözülmesi ve insanca yaşanabilir bir emeklilil ücreti için mücadele edeceğiz. Birlikte kazanacağız” dedi.Bir an öce Emeklilikte yaşa takılan arkadaşlarımızın yaşadığı sorunların giderilmesi için hep birlikte mücadele edeceğiz. Ve bir kez daha yürütmüş olduğunuz hak, adalet, hukuk ve eşitlik mücadelesinde insanca yaşam mücadelesinde sizler ile birlikte konfederasyonum KESK olarak dayanışma içerisinde olacağız” dedi.

Yavaş’tan Pirimleri Arttırma Sözü
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise 31 Mart seçimleri öncesi EYT’lilerin sigorta primlerine ilişkin söz verdiğini hatırlatan Yavaş, “Seçim öncesi, EYT’lilerin herhangi bir mağduriyeti, Ankara Büyükşehir’den bir talebi olduğunda, 'nasıl 150 bin kişiye sosyal yardım yapıyorsak onlara da yardım etmek boynumuzun borcudur' demiştik. Hala Belediye Meclisi’nde soru soruyorlar. Bu sorunun muhatabı Meclis’tir. Sizlere söz verip de bunu yapmayanlardır. 31. 12. 2019’dan itibaren sigorta primleriniz yatırılmazsa Ankara’da yaşayanların genel sağlık sigorta pirimin biz yatıracağız. Ayrıca gerek eğitim gerek başka konularda yardım isteyen olursa da kapımız sona kadar açık. TBMM inşallah bu sese kulak verir” dedi.

 

Hem Kendimiz Hem Gelecek Nesiller İçin Mücadele Ediyoruz”
EYT derneklerinin iller koordinatörü Alper Özüpak, hem kendi haklarının iadesi hem de kendi yaşadıkları mağduriyeti gelecek nesillerin yaşamaması için de çaba harcadıklarını ifade etti. Sadece kendileri için değil aileleri ve gelecek için de mücadele verdiklerini belirten Özüpak, “Sorunlarımızı daha fazla duyurmak, etki alanımızı daha fazla genişletmek için derneklerinizi teker teker kurmaktayız. 11 derneğimiz kuruldu. Ortak hareket eden derneklerimizin güçbirliği için derneklerimiz federasyonlaşmaktadır. Bugün EYT sorunu çözülse de mücadelemiz bitiyor mu? Bu emekli maaşıyla bu ülkede yaşanabilir mi? Bireysel emeklilik sisteminin zorunlu olması ve kıdem tazminatı fonu çabaları var” dedi.

Bitsin Artık Bu 20 Yıllık Mağduriyet”

EYT Derneği Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak ise sözlerine “Tam tamına 20 yıl. Bitsin artık bu mağduriyet, son bulsun artık çektiğimiz çilelerimiz. Birleşip yumak haline gelebilmek için çoluk çocuğumuzun nafakasından,dişimizden, tırnağımızdan arttırıp zaten kısıtlı imkanlaramızı zorlayarak geldik buralara” diyerek başladı.

1999 yılının 17 Ağustos'unda deprem felaketi ile yürekler yanmışken, yaralar sarılmaya çalışılırken göz arasında emeklilik yasasının meclisten geçirildiğini hatırlatan Özüpak, “İşte bizim mağduriyetimizin o gün başladı.Bizim davamız başlayalı 20 yıl oldu Türkiye'de eşine az rastlanır alışılmadık bir hak mücadelesi verir olduk” dedi.

 

Bir Hakkı Tannmasını Sağlayan O Hakkı Talep Eden ve Mücadelesi Edendir”

Bir an öce Emeklilikte yaşa takılan arkadaşlarımızın yaşadığı sorunların giderilmesi için hep birlikte mücadele edeceğiz. Ve bir kez daha yürütmüş olduğunuz hak, adalet, hukuk ve eşitlik mücadelesinde insanca yaşam mücadelesinde sizler ile birlikte konfederasyonum KESK olarak dayanışma içerisinde olacağız” dedi. Demokrasi mücadelesinin bir haklar mücadelesi olduğunu, demokrasinin ise bir haklar rejimi olduğunu ifade eden Özüpak “Hakkı tanımlayanın, talep edenin etkin olduğu, bu hakkı siyasi iktidara kabul ettiren, hukuki güvence altına aldıranın bu hakkı talep edenler ve mücadele edenler olduğunu söyledi.

Bu mücadelenin ise tek başına değil, farklı görüşlerde insanların ortak amaçlarla bir araya gelerek sağlanabileceğini belirten Özüpak, EYT mücadelesi verenlere karşı ise siyasi bir takım karalamalar yapıldığını bunlara karşı da ylımadan, usanmadan mücadele edeceklerini söyledi.

İnsanca Yaşama Yetmeyecek Bir Emeklilik Aylığına Mahkum Edildik”

“Emeğimizin ekmeğimizin ve alın terimizin davasını savunmak boynumuzun borcudur bu davada ayrımcılığa ve kişileştirmeye yer yoktur Çünkü gördüğünüz bu insanlar her kesimi temsil edenlerdir” diyen Özüpak “Bugün burada emeklilik yaşı konusunda bize yaşatılan mağduriyetin giderilmesini İsterken aynı zamanda stajyer olarak geçirdiğimiz sürelerin emeklilikte dikkate alınmadığını gördük aylık bağlanma oranlarının düşürülmesi emeklilik ayrı aylıklarının aşağıya çekildiği insanca yaşamaya yetmeyecek bir emekli aylığına mahkum edildiğimizi gördük biz buna mücadelede geleceğimizin güvencesi olarak gördüğümüz kıdem tazminatları mıza el atılmak istendiğini kıdem tazminatı hakkımızın eritilmek istendiğini gördük biz bu süreç içinde işsizlik sigortasında işsizlerin yararlanma koşullarını yırtılırken fondan işsizler için biriken paraları başka yerlere kaynak olarak aktarıldığını işsizlik sigortası fonunin amaç dışı kullanıldığını görddük. Ayaklarımızı düşürüp en ihtiyaç duyduğumuz süreç içinde
hale getirildiğimizi gördük.”dedi.


Bizim Cebimizdeki Üç Kuruş Alınarak Piyasaya Kaynak Yaratılmaya Çalışılıyor”

Bireysel emeklilik sistemine mahkum etmeye çalıştıklarını gördük bireysel emeklilik sistemi üzerinden yani bizim cebimizdeki üç kuruşu da alarak piyasaya kaynak yaratılacağı nın emareleri de gördük genel sağlık sigortasından genel olmadığını katkı payları yla Belimizi büken noktalara getirilmiş olduğunu sağlığın piyasaya açılmasının sağlığımız için nasıl bir yüküm getirdiğini anladık” dedi.

Ödediğimiz Primler Olan Hakkımızın Teslim Edilmesini İstiyoruz”

Özüpak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ödediğimiz primler karşılığında hakkımızın iadesini teslim isteyenleriz. Çalışmak insanı bir hak ve görevdir dediniz Biz gibi emek vererek çalıştık mı çalıştık şimdiden geleceğinizi düşün ücretlerinin bir kısmını geleceğinizin garantisi için bize prim olarak veririm dediniz verdik mi verdik Şimdi sıra Sizde bedelini fazlasıyla ödediğimiz emeklilik hakkımızı istiyoruz bize işinizi iyi yapın işinizi iyi yapmanız karşılığını da ücretinizi yanında yıpranma payı olan kıdem tazminatsız tazminatınızı elinizde tutuyoruz elimizde tuttuğumuz bu ücreti size işten ayrıldığınızda kıdem tazminatı altında ödeyeceğiz dediniz işimizi iyi yaptık mı? Yaptık. Şimdi de kıdem tazminatını da fona devretmek adı altında yarı yarıya düşürülmek isteniyor biz de istiyoruz Peki emeklilikte yaşa takılanlar aylık bağlanma oranları genel sağlık sigortası kıdem tazminatı zorunlu bes adı aldığı adı altında bize yaşatılan ve yaşatılmak istenen halk mağduriyetlerinin bir an önce bitirilmesi de ve haklarımız aramızın en kısa zamanda tarafımıza iade edilmesini istiyoruz kısaca Değerli arkadaşlarım adalet istiyoruz hakkımızı istiyoruz “

Mitingde Grup Devinim ve Haluk Levent’in parçalarıyla son buldu.