< Kararlı Bir Mücadele Gerekli

Bugün Kazdağları’nı ziyaret eden İstanbul Munzur Çevre ve Ovacık Köy Dernekleri’nden Muzaffer Gündüz, ziyaretlerini anlattı bize.

“Kirazlı Altın Maden Sahası, Kazdağları ekosistemi içinde. Şirket buraya 2009’da gelmiş. O zamandan bu yana, yereldeki STK’lardan İDA Dayanışma Derneği başta olmak üzere hukuk mücadelesi veriyor.

Hukuk süreci halen devam ederken, halkta farkındalığı yükseltmek için Kirazlı’da Su ve Vicdan Nöbeti’ni 26 Temmuz’da başlatmışlar... Bugün eylemin 59. Günü… Ve bugüne kadar yaklaşık 100.000 kişi maden sahasına ayak basmış durumda.

Maden sahası tamamen çöl görünümünde. Şimdiye kadar 250.000 ağaç kesilmiş ve dahası var. Kanadalı Alamos Gold ve yerli ortağı Doğu Biga Madencilik, tam bir katliam yapmışlar. 26 milyon ton cevher işleyecekler ve 72 milyon ton patlatmalı hafriyat yapacaklar. Cevheri 11 bin ton siyanürle ayrıştıracaklar... Bölgede tüm canlı yaşamı yok edecek bir tahribat bu.

Arkadaşlar bence daha radikal direnişler olmalı. Kuzey’den Güneye, Munzur’dan Kazdağları’na, Hasankeyf’e, Sinop’a mücadele etmeliyiz. Ama kararlı olmalıyız Gezi gibi. Sonuç ne olursa olsun...”