6 Aralık 1993 tarihinde Siverek Bağlar Mahallesi’ndeki amcasının evinden askerler, polisler ve Bucak aşiretine mensup korucular tarafından gözaltına alınan . Hüseyin Taşkaya’dan bir daha haber alınamamıştı.

İSTANBUL - 700. haftadan bu yana Galatasaray Meydanı’ndaki oturma eylemleri engellenen Cumartesi Anneleri, 767. hafta buluşmasında da İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir arayaydı. Yoğun polis ablukası altında gerçekleşen buluşmada, gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın akıbeti soruldu.

Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri, “ Sahip olduğumuz hak ve özgürlüklere hukukun ilke ve esaslarına aykırı bir şekilde müdahale ediliyor. Herkese karşı dürüst, eşit ve tarafsız davranmakla yükümlü olan kamu görevlileri bize karşı keyfi, taraflı ve ön yargılı hareket ediyor.  Bu yüzden 767 haftadır meydanlardan, sokaklardan haykırıyoruz: Hukuk devleti, insan haklarına saygılı ve bu hakları koruyan, adalete ve eşitliğe uygun bağımsız bir hukuk düzeni kuran devlettir. Artık yeter, kayıplarımıza ve adalete ulaşmak için hukuk devleti istiyoruz” dedi.

Basın açıklamasının ardından Hüseyin Taşkaya’nın eşi Sultan Taşkaya konuştu. Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasına tepki göstererek “Evimiz bize yasaklandı, kayıplarımızın peşini bırakmayacağız”dedi.

Hüseyin Taşkaya’ nın kızı Serpil Taşkaya ve torunu Duygu Melis Taşkaya da eylemdeydi. Duygu Melis: “ Annemin babasını kaybettiği yaştayım. Yıllardır babasını arayan annemle birlikte şimdi ben de dedemi arıyorum. Dedem ben doğmadan önce kaybedilmiş ve ben de dedemi hep annemden dinledim. İsterdim ki dedem elimden tutup parklara götürsün, benim torunum çok akıllı deyip arkadaşlarına anlatsın, olmadı. Ama onu bulana kadar aramaya devam edeceğim, vazgeçmeyeceğim” dedi.

Eyleme Müebbet hapis cezasına çarptırılan Hava Harp Okulu Öğrencilerinin anneleri de karanfillerle katılarak Cumartesi anneleriyle görüşmeye geldiler. Basına yaşadıklarını anlattıkları esnada polislerce engellenip basından uzaklaştırıldılar.