Aylardır uyarılar yapılmasına rağmen, zindanlarda koronavirüs riski giderek yayılıyor, sık sık hastalık haberi geliyor.

Mersin Tarsus 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutsak olan, Azadiya Welat gazetesi Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban, 3 Temmuz günü ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde 5 tutsağa koronavirüs teşhisi konulduğunu ancak tedavi edilmediklerini anlattı.

Tutsakların sağlık durumlarının kritik olduğunu açıklayan İsmail Çoban, "Arkadaşlarımız 14 gün boyunca yaşam mücadelesi veriyor fakat hiçbir şey yapılmıyor. Sağlığımız ciddi anlamda tehlike altında. Ciddi hak ihlallerine maruz kalıyoruz. Bir daha telefon görüşüne bile çıkamayabiliriz" dedi.

 

Metris R Tipi Cezaevi'nde “Cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen tahliye edilmeyen 3 engelli tutukluda koronavirüs belirtilerinin baş gösterdiği öğrenildi.

Aynı koğuşta tutuklu olan 27 yaşındaki Serdal Yıldırım, 33 yaşındaki Abdullah Turan ve 32 yaşındaki Engin Aktaş da koronavirüs belirtileri baş gösterdi. Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) "cezaevinde kalamaz" raporlarına rağmen tahliye edilmeyen Serdar Yıldırım’ın ağabeyi Sedat, 3 tutuklunun durumunun kötüleştiğini söyledi.

4 Ağustos günü kardeşiyle telefonla görülen ağabey Yıldırım, kardeşinin kendisine koronavirüse yakalandıklarını söylediğini anlattı ve enfeksiyon kaptıklarını, şiddetli öksürük ve yüksek ateş şikayetlerinin olduğunu söyledi. Kardeşinin salgın şüphesiyle hastaneye gitmek istediğini, ancak 15 ila 20 gün arasında tekli hücrede kalma şartı arandığını belirten Yıldırım, “Durumları gittikçe ağırlaşıyor. İnsanlık açısından bu kişilerin cezaevinde kalmaması gerekiyor. Cezaevi yönetimi koronavirüs vakalarını gizliyor. Geçen hafta avukatları 'koronavirüs şüphesi var' diye içeriye almadılar. Tutuklular bu şartlar altında bırakılırsa ölecekler” dedi.

Tutuklular, ATK raporlarına rağmen "kaçma şüphesi" gerekçesiyle tahliye edilmiyor.