Lübnanlı sanatçı, Hayat Nazer limanda meydana gelen patlamadan geriye kalan moloz ve cam parçalarından umudu yükseltiyor.

Nazer'in adı henüz konulmayan heykeli, 200 kişinin ölümüne, 6 bin kişinin yaralanmasına yol açan patlamadan sonra, arta kalan kırık cam parçaları ile molozlardan yapılmış bir heykel ile kentin enkazdan çıkma umutları sembolize ediyor.

33 yaşındaki sanatçı Nazer, basına verdiği demeçte "Heykele bakarsanız, bir bacağı ayakta, el teslim olmuş, yüzünde bir yara izi ve alt tarafta saat var, sanki patlama hala devam ediyormuş gibi." dedi.

Ama öteki el ve bacak... bacak sanki yürümeye başlayacakmış gibi eğiliyor ve el yükselmiş, devam etmek istiyor. Devam etmek ve molozlardan yükselmek istiyor. Ve bu gerçek, bu bizim gerçeğimiz ”diyor

Beyrut'ta bir mahalleyi yerle bir eden ve yaklaşık 300 bin sakini evsiz bırakan büyük patlama, Lübnan'ın 1975-1990 iç savaşından bu yana yaşadığı en kötü mali krizi daha da karmaşık hale getirdi.

Nazer, Lübnan'ın gücüne inanıyor. "Beyrut'un bir kadın olduğunu hissettim... o acıya rağmen... çok güçlü." diyen sanatçı, hasar gören limanın önünde geçici olarak sergilenen 2,6 metrelik heykeli görenlerin güç ve umut aldığını söylüyor.

Lübnanlı şarkıcı Majida El Roumi'nin "Beyrut, Lady Of The World" ve "Rise From The Rubble" şarkılarından esinlenen Nazer, heykelin tamamlanmasının iki aydan biraz uzun sürdüğünü söylüyor.

Sanat eserine isim vermediğini çünkü halkın isim vermesini istiyor. Nazer sanatında ilk kez enkaz kullanmıyor.

Daha önceki çalışmaları arasında protestocuların yanmış çadırlarının parçalarından yapılmış mitolojik Phoenix modeli ve protestocularla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalardan toplanan taşlardan ve boş göz yaşartıcı gaz kutularından yaptığı kalp şeklinde bir heykel yer alıyor.