Haftalardır ayaklanmalarla sarsılan Tunus’ta sendikalar yarın genel greve gitmeye hazırlanıyor. Ekonomik ve siyasi kriz içindeki Tunus’ta yılın son haftaları eylemler ayaklanmalarla geçti.

8 yıl önce bir seyyar satıcı olan Muhamed Buazizi’nin bedenini ateşe vermesi bir devrimin kıvılcımını ateşlemiş, “Arap Baharı”nın başlamasına yol açmıştı. Bu defa eylemleri öğretmenler başlattı, bir gazetecinin kendini ateşe vermesinin ardından da halk sokağa döküldü.

20 Aralık günü öğretmenler bakanlığın kapısına dayandı, hükümetin maaşları artırmama kararına karşı sokağa çıktı. Eğitim emekçileri bütçenin emekçilerin talepleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesini, maaşların enflasyon oranında artırılmasını, emeklilik yaşının düşürülmesini ve okulların altyapılarının geliştirilmesini isterken; taleplerinin sadece ekonomik talepler olmadığını, en önemlisi özgür eğitim istediklerini, öğrencilerin, öğretmenlerin ve eğitim kurumlarının korunmasını istediklerini söylediler.

24 Aralık günü Kasrin’de gazeteci Abdulrezzak Zerki ekonomik koşulları protesto edip, “Bir devrim başlatıyorum” diyerek kendini yaktı.

Yerel bir TV kanalında kameramanlık yapan 32 yaşındaki Abdulrezzak Zerki, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda “Bu, Kasrin halkına bir çağrıdır. İşsizliğe, yoksulluğa ve yolsuzluklara karşı harekete geçin. Ben bugün geçim kaynağı olmayan Kasrin’in evlatları için bir devrim başlatıyorum, kendimi ateşe veriyorum” dedi ve benzin dökerek kendini ateşe verdi. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Zerki, hastanede hayatını kaybetti.

Zerki’nin eylemi ve ölümü, Kasrin halkını da harekete geçirdi. 24 Aralık akşamı yüzlerce kişinin katılımıyla başlayan protestolar ertesi gün de devam etti. Kentin ana bulvarı ile 9 Nisan 1938 Caddesi’ni trafiğe kapatarak belediye binasının olduğu meydana yürüyen kitleye meydanın girişinde polis saldırdı.

Gaz bombası ve tazyikli suyla yapılan saldırıya kitle barikatlar kurarak, lastikler yakarak ve taşlarla karşılık verdi. Ara sokaklara yayılarak saatler süren çatışmalarda çok sayıda kişi yaralandı.

Polis saldırıları, gözaltılar yıldırmadı. İlerleyen günlerde de halk, yaşam koşullarını protesto etmek için her gün sokaklara çıkmayı sürdürdü.

Kasım ayında yaklaşık 700 bin kişinin genel greve gittiği Tunus’ta Tunus Genel İşçi Sendikaları ile hükümet arasında yapılan görüşmelerde, işçilerin ücret artışı ve sosyal yardımların düzenlenmesi konusunda taleplerinin karşılanmaması nedeniyle grev kararı alındı.

Sendikalar yarın ülke çapında greve çıkacak.