< Serbest Bölge’de Fazla Mesailer Çalınıyor

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Çukurova Temsilciliği, yazılı bir açıklama yaparak Mersin Serbest Bölge’de patronların işçilerin mesai ücretlerinden çaldığını duyurdu.

Mersin Serbest Bölge’de işçileri kendilerinin belirlediği günlerde izine çıkaran patronlar, izin günlerinin parasını da işçilerin mesailerinden kesiyor.

İzinli geçen bir günü 9 saat olarak hesaplayan patronlar, işçilerin geçmişte ya da sonraki günlerde yaptıkları mesai saatlerini toplayarak bu 9 saatlik mesaiyi çalışılmayan günden, normal iş günü süresiymiş gibi kesiyorlar.

İşçileri keyfine göre izne gönderen tekstil patronları, böylece işçilerin zamlı mesai ücretlerinden çalıyor. Bu durum serbest bölgedeki bir iki istisna hariç tüm firmalar için geçerli.

Mersin Serbest Bölge’deki tekstil firmalarına iş veren Zara, H&M gibi uluslararası tekstil tekelleri de bu hukuksuzluğa ortak oluyor. Mersin Serbest Bölge çıkışlı Zara, H&M etiketini taşıyan ürünlerde işçilerin çalınmış mesaileri var.

“Sendikamız bu hukuksuzluğa derhal son verilmesini istemektedir” diyen Dev Tekstil, Serbest Bölgede çalışan tekstil firmalarının da isimlerini yayınladı.