19-22 Aralık 2000 tarihleri arasında ülke çapında 20 ayrı hapishanedeki siyasi tutsakların kaldığı bloklara eş zamanlı düzenlenen ve en kanlı hapishane katliamlarından biri olarak tarihe geçen “Hayata Dönüş” operasyonunun ardından 19 yıl geçti.

Geçen bu sürede o dönemde tutsak olanların ve yakınları öldürülen ailelerin hem hukuki hem siyasi mücadelesi devam ediyor. Bu mücadeleye sanatçıların cephesinden de destek geliyor.

Hapishanelerde yaşananlar sanatçıların gündemlerinde olmaya devam ediyor. Bu sanatçılardan biri olan çizer Sena Şat’ın ekin-sanat dergisi olan Önsöz’de bir süredir devam ettiği, “Hayata Dönüş” operasyonunu kadın tutsakların gözünden anlattığı grafik roman “Daima” 19 Aralık’ın 19. yıldönümünde okuyucularıyla buluşacak.

Katliamın ardından ölümsüzleşen kadın devrimcilerin mektuplarından oluşan aynı isimli kitaptan esinlenerek kurgulanan hikayede 19 Aralık’a gelinen sürecin ve katliam günlerinin kadın karakterler üzerinden ayrıntılı anlatımı yapılıyor. Okurlar, tutsaklığın olmadığı bir dünyadan tutsakları anlamaya çalışan Mavi ile katliamın tanıklarından olan Eylül’ün konuşmalarına misafir olacak, o dönem yaşanan çatışmalara, tartışmalara ve savaşlara tanıklık edecekler.

Tutsaklığın son bulacağı bir dünyanın mücadelesini verenlerin öyküsünü bir de kadınların gözünden okumak için “Daima”yı okumanızı öneriyoruz.

 

Daima'nın Çizeri Sena Şat Kimdir?

ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nden 2017 yılında mezun olan Sena Şat, 2011 yılından bu yana çeşitli konularda Önsöz Dergi'nde çizmeye devam ediyor. Aynı zamanda Önsöz Yayın Kurulu'nda olan Şat, üniversite yıllarında dergideki 'Oğluma Masallar' hikaye dizisini resimlendirme ile dergiye çizmeye başladı. 2013 yılı Gezi Ayaklanması'ndan sonra "Anlatılan Senin Hikayendir" adı altında başlayan ve yaklaşık iki sene devam eden çizgi hikayesi 2015 yılında "Ayaklanmanın Gezi Hali" adıyla kitaplaştı. Derginin birkaç sayısının kapak çizimlerini de yapan çizer, daha sonra "Nehir", "Uçurum" ve "İncir" adlı çizgi hikayeleri ile devam etti.

Grafik romanın yanı sıra Ankara 100.Yıl semtinde mahalle sakinleri ile birlikte yaptığı Soma Anıtı ve 8 Mart'ta yaptığı Kadın Duvarları ile de tanınan Şat, 2015 yılında Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV)'nın düzenlediği resim yarışmasında ikincilik ödülünü almıştı.

 

Önsöz Dergisi Hakkında

6 Mayıs 2005 tarihinde yayın hayatına başlayan, 3 aylık kültür-sanat-edebiyat dergisi Önsöz; doğadan, emekten ve yaşamdan yana aldığı tavır ile tanınıyor. “İnsanlığın kurtuluşunu hedefleyen sosyalizm büyük bir eserdir; bu da onun Önsöz’üdür.” diyen dergi kendi yazarını, şairini, çizerini yetiştirme adına bir okul görevini sürdürüyor. Geçtiğimiz 14 yıl içinde -bazıları zamanla birer yazarı, çizeri haline gelen- okurlarının desteğiyle büyüyor.